Mistä tietyt erikoistyökalut seinäkellojen korjaukseen?

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
86
Uuden vuoden kunniaksi aloitin uuden harrastuksen mekaanisten seinäkellojen parissa. Rannekelloja kohtaan ei ole kiinnostusta, joten perustyökaluilla pärjää pitkälle ja myös Youtubesta löytyy paljon materiaalia aiheen opiskeluun. Torin.fi ja Huuto.net:in kautta olen hankkinut jumiutuneita tai muuten rikkinäisiä kelloja ja opetellut perushuoltoa kuten koneiston purkua, puhdistamista, öljyämistä ja perussäätöjä. Kelloliike Hautaniemeltä saa tilattua öljyjä, jousia, laakereita jne., joten tuossa puolessa ei ole ongelmaa. Ultraäänipesurikin oli helppo ostaa, mutta nyt on edessä pienoinen ongelmia, varsinkin kun en tiedä oikein työvälineiden virallisia nimiä. Tarpeen olisi ns kellosepänsorvi ja ennen kaikkea pylväsporamainen laite, jota tarvitaan laakerien vaihdossa. Jumiutuneet halvalla myynnissä olevat kellot tunutvat usein olevan vain puhdistuksen ja öljyämisen tarpeessa, mutta sitten löytyy näitä, jotka ovat niin kuluneita, että tarvitaan laakerien supistamista tai uusimista ja akselitapit pitäisi myös kiillottaa.

Esim. näillä videoilla nuo oleellist työvälineet näkyvät:

Harrastuksessa eteenpäin pääsemiseksi nämä olisivat aika oleelliset omistaa, koska useimmiten vastaan tulevat ongelmat liittyvät juuri loppuunkuluneisiin laakereihin ja akselitappeihin. Rattaiden valmistusta yms. en harkitse opettelevani tässä vaiheessa, mutta sorvilla ja tuolla toisella työvälineellä pääsee erittäin pitkälle. Ja se ainainen ongelma tietysti on, etteivät saisi maksaa mahdottomia. Kyse on kuitenkin yhdestä harrastuksesta monen muun joukossa eikä ammattimaisesta toiminnasta. Mistähän näitä kannattaisi yleensä etsiä ja paljonko kelvolliset yleensä maksavat? Lisäksi tarpeen olisivat ilmaisesti suomalaisilta nimiltään kartiokalvain, terästölkki, kolmikulmasyventäjä ja pyörösyventäjä. Ankkurin kynsien kiillottamiseen taas tarvittaisiin ns tasohioja.

Tiedoksi toki, etten näin aloittelijana koske ns arvokelloihin, ennen kuin olen harjoitellut kaikki puoli-ilmaisilla kiinalaisilla Polaris- ja Shanghai-kelloilla, joihin on saatavilla jopa ihan uusia koneistoja ja joita normaalisti ei korjailla, mutta Huuto.net ja Tori.fi ovat näitä pullollaan ja hinnat ovat luokka puoli-ilmainen. Kalliimpiin käsiksi sitten, kun arvottomilla harjoiteltu tarpeeksi. Vinkit ja hyvät työkalujen ostopaikat otetaan kiitollisuudella vastan!
 

Crystron

Jäsen
Liittynyt
6.8.2015
Viestit
311
Tuo laakerien asennuslaite on suomeksi ihan laakerointikone, enkuksi muistaakseni tyyliin clock bushing tool. Valitettavasti harvoin käytettynä tarjolla, ja uutena kallis, luokkaa tonni kalvaimineen. Mutta omasta mielestäni melko välttämätön isojen kellojen korjauksessa.

Sorvi on isoja kelloja varten tärkeä myöskin, akselitöitä varten pitäisi olla hyvä pihtisorvi. Jousikoteloiden keskiöintiä varten taas hyvä esim. Nelileukapakka.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
86
Näemmä Hautaniemellä onkin valikoimissa laakerointikone, oli vain sivuilla hassun polun takana "Etusivu / Paristot/Akut/Tarvikkeet / Keinoranteet yms työkalut". Maksaa tosiaan yli tonnin.

Vähän myöhästyin, kun syksystä alkaen oli myynnissä yhden edesmenneen kellosepän jäämistöä. Kaikki nämä koneet ja työkalut oli myyty, kun ilmoitukset tulivat itselleni vastaan ja onnistuin ostamaan vain yhden rikkinäisen Polaris-kellon. Sen sentään sain helpostikin kuntoon, suurta vikaa ei ollut.

Täytyypä katsella, olisiko ulkomailla laakerointikoneita tarjolla. Luulisi, että kiinalaisetkin ovat näitä valmistaneet, kun harrastetoiminnassa on tuo yli tonnin hintainen kone hieman arvokas. Ammattilaisellehan tuo hinta ei ole mitään, kun kellon perushuolto maksaa 200-300 euroa, niin kone on aika nopeasti kuoletettu.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
86
Tämmöinen kyläsepän ratkaisu lienee ehdoton ei kaikissa tilanteissa? Luin jotain Youtuben kommentteja, että erittäin epäammattimaista toimintaa. Hinta toki harrastajan budjetille sopivampi ratkaisuissa. Voisi selittää myös sitä, miksi ei tunnu olevan kiinalaisia laakerointityökaluja myynnissä. Jospa eivät niitä edes tee, vaan on adaptereja pylväsporaan yms.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
86
Taas kahlasin lisää Internetissä. Eli laakerointi on ilmeisesti myös mahdollista myös ilman laakerointikonetta tai pylvästporakonetta, mutta vaatii enemmän tarkkuutta ja taitoa. USAsta saisi tilattua asiaa opettavan DVD:nkin. Valmiita laakereita on siellä käytössä pääasiassa kahdelta eri valmistajalta, joiden lähestymistavoissa on joitain eroja. On KWM ja Bergeon. Hautaniemi näyttää myyvän Bergeonin laakerointikonetta, eli näitä laakereita ehkä käytetään Suomessa enemmän? KWM ilmeisesti kuitenkin on edullisempi vaihtoehto.

Olisikohan sittenkin paras näkökulma lähestyä laakerointia tältä pohjalta? Pieni promootiopätkä tuosta videosta:

Kestänee jonkin aikaa DVD:n toimitus Suomeen asti eBayn Global Shipping programin kautta. Onkohan KWM:n laakereita ja työkaluja saatavissa myös Suomesta?

Kaipaisin myös vähän apuja ja tietoja siitä, mikä olisi edullisimmasta päästä sellainen sorvi, millä pärjäisi akselitappien kiillotuksessa ja mikä olisi tähän tarkoitukseen sopiva viila? Kellot mitä omistan ja mitä olisi tarkoitus kiinalaisten lisäksi huoltaa ovat Valmetin, Junghansin ja Gustav Beckerin tuotantoa.
 

Crystron

Jäsen
Liittynyt
6.8.2015
Viestit
311
Itse en ole suomessa törmännyt muuta kuin Bergeonin laakerointisetteihin. Se ongelma noissa myös on, että nuo uudet messinkilaakerit eivät ole materiaaleiltaan mitään huikaisevia, siksi pyrin aina kuin vaan mahdollista supistamaan vanhat laakerit, varsinkin joissain bekkereissä pohjien materiaali on aika huippuluokkaa uudempiin kelloihin verrattuna.

Sorvikysymykseen ei mitään helppoa vastausta valitettavasti ole. Lorch, bergeon ja erityisesti Scahublin ovat Suomessa yleisesti suosittuja ja hyväksi todettuja sorveja, mutta kyllähän tuollaiden hyvän setin löytäminen ja ostaminen on haastavaa ja kallista.

Itsellä on pienempien akselitappien kunnostukseen käytössä Sakon valmistama käsikäyttöinen kärkisorvi, niitäkin on eri valmistajilta paljon samanlaisia. Tuskin merkillä paljoa väliä, kunhan on kunnossa. Tappi tuetaan toiselta kyljeltä muovista rullaa vasten, toiselta puolelta kiillotetaan kiillotusviilalla. Viiloja saa Kellonosilta tai Hautaniemeltä.

Edit:

En tiedä miksei noita painolaakereiden reikiä voisi tehdä myös pylväsporakoneessa, kunhan on oikeat kalvaimet, ja pohjan saa asetettua suoraan. Ja kannattaa varmaan käsin pyörittää.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
86
Beckerit on tosiaan tehty niin laadukkaista materiaaleista, ettei taideta nykyisin vastaavia käyttää edelleen mekaanisia koneistoja valmistavissa tehtaissa. Kieningerin koneistostakin kelloseppä supisti laakerit niiden uusimisen sijaan, kun käytin isovanhempieni entisen jumiutuneen seinäkellon ammattilaisella huollossa ennen kuin itse kiinnostuin tästä harrastuksesta. Mikä sitten on oikea tapa laakerit supistaa? Vääriä tapoja kyllä näkee Youtubessa, rujoimmassa oli työkaluina auton moottorista peräisin oleva venttiili ja kirvesmiehenvasara. Kun itse harjoittelen kaikkea näillä kiinalaisilla Polaris/Shanghai-koneistoilla, niin näiden materiialeja ei voi kehua ja uudelleen laakeroinnille olisi tarvetta. miten lienee sitten Valmetin koneistojen laakereiden laatu? Ehkä nyt investoin kohtuullisen laadukkaaseen tarkkuuspylväs/pöytäporaan ja ostan sopivat kalvaimet ja adapterin, että saa poraan kiinni. Sitten hakuun sorvi.

Osaisikohan joku vinkata millä kalvaimilla pääsisi alkuun, kun puhutaan noista Shanghai/Polaris-koneistoista sekä Valmetin koneistoosta? Vai saako kalvaimia erikseen Hautaniemeltä? Sieltä voinee kehdata asiasta ehkä kysyä myös, Polaris-koneistoa jopa myyvät ihan uutena siellä.
 
Viimeksi muokattu:

Crystron

Jäsen
Liittynyt
6.8.2015
Viestit
311
Valmetin pohjat on ainakin tähän asti ollut ihan hyvää tavaraa, kiinalaisista en osaa oikein edes kommentoida, en ole niiden kanssa pelannut. Huonointa, minkä kanssa itse olen puuhannut, on ollut suomalaisessa OV (Vilanto) -seinäkellossa, kauheaa purkkamesinkiä. Tämäkään ei ole mikään sääntö, jossain toisessa Vilannossa on ollut ihan OK messinkiä.

Kelloseppäkoulun opettama laakerien supistamistapa on ainakin yksinkertaisuudessaan suurinpiirtein seuraava:
-ei supisteta soikeaksi kuluneita laakereita, ne korvataan uudella
-käytetään pyöreäpäistä terästölkkiä, jonka pää on suurinpiirtein laakerin öljysyvennyksen kokoinen, tai hiukan isompi riippuen syvennyksen muodosta
-Pohja tukevasti teräsalustaa vasten, öljysyvennys ylöspäin
-asetellaan tölkki tarkasti laakerin keskelle, ja humautetaan reippaasti vasaralla päälle. Toistetaan, kunnes akselitappi ei enää mahdu laakeriin.
-Kalvetaan laakeri oikeaan kokoon kartiokalvaimella, kummaltakin puolelta.
-poistetaan riisteet kummaltakin puolelta.

Jotkut käyttävät myös supistamiseen keskityskärjellä varustettua sisäkartiotölkkiä, ns. Fuskupunsselia. Nimi tulee kuulemma siitä, että supistuksen jälkeen jälki muistuttaa etäisesti sitä, kuin olisi asennettu uusi laakeri. Varmaan toimiva tapa tämäkin, tai en ainakaan tiedä miksi ei olisi.

Pahin virhe on varmaan supistaa soikeaa laakeria pistepuikolla kuluman puolelle lyömällä. Näitä näkee paljon, ja tuloshan on hirveän näköinen. Ja se pohjan tukeminen laakerin toiselta puolelta on tärkeää, kellon pohjissa on kaikkia nastoja, niittejä tms, mikä liiaaksi kiirehtessä jää huomaamatta, ja pohja jääkin tukematta ja tuloksena on kiero pohja.

Supistamisessahan on sekin kiva puoli, että laakerin materiaali tuossa pänttäämisen yhteydessä tiivistyy, ja on sen jälkeen siten kestävämpää kuin ennen.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
86
Täytyypä ostaa sopivankokoisia terästölkkejä. Eipä siinä mitään häviäkään, jos kokelen supistaa kiinalaisia laakereita, kunhan eivät ole kuluneet liian soikeiksi. Kiinalaiset itse nimenomaan toimivat pistepuikon kanssa, tosin supistamalla ympäriinsä, eivät kuluman puolelle. Kyllä tuolla näkemälläni videolla koneistosta käyvä tuli tuli. Eri asia kuinka pitkäksi aikaa, kun ties mitä öljyäkin laitettiin laakereihin tippakannusta moninkertaisesti liikaa. En taida kuitenkaan viitsiä 99 euroa tuhlata tilaamalla Hautaniemeltä yksi tehdasuusi kiinalainen koneisto ja katsomalla, kuinka väljät laakerit ovat jo uutuuttaankin.

Kiinalaisen pistepuikkotyöskentelyn tulos lienee tuo "piparkakku". https://kellohuoltoloppela.com/Terminologia.htm
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
86
Onkin vain todella hyvä kysymys, mistä erilaisia terästölkkejä saisi... Suomenkielisellä hakusanalla ei lölydy mistään mitään järkevää, lähinnä säilyketölkkejä, mutta mitähän nämä ovat englanniksi?
 

Crystron

Jäsen
Liittynyt
6.8.2015
Viestit
311
Enkuksi joku Staking set, clock punch tool, tms. Suomesta tuskin löytyy valmiita seinäkellokokoluokkaan.

Itse aikoinaan sorvailin omani jostain teräsakselinpätkistä sukulaisen isommalla metallisorvilla. Mitoitus nyt ei ole järin tarkkaa, ja kun vain messinkiä lyödään, ei lämpökäsittelyäkään tarvita. Tai ainakin omani ovat hyvin kestäneet. Kannattaa valmistaa myös sisäkartiotölkkejä, käteviä esim. Jousikotelon kannallisten laakereiden supistukseen. Omiini syntyi sopiva sisäkartio helposti isolla keskitysporalla.
 

W.R.C.

Aika ei lopu.
Liittynyt
28.8.2014
Viestit
2 198
Bd4pxLt.jpg

http://www.fhs.swiss/berner/?l=en



https://kellofoorumi.fi/threads/kellotermist%C3%B6.19/
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
86
Kaverilta löytyy suurempikokoinen metallisorvi. Täytynee varmaan siis hyödyntää sitä. eBaykin tarjoaa noita työkaluja lähinnä rannekellojen kokoa. Ihmeen vähän työkaluja muutenkin seinäkelloihin, kun taas rannekelloja varten on ties mitä settiä varsinkin kiinalaisilla tarjota.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
86
Kaverin sorvissa tehty Valmetin koneiston laakereiden supistamiseen soveltuvat terästölkit akseliteräksestä. Aika näyttää, kuinka hyvin toimivat.

Sorvin kanssa tein sellaisen kompromissin, että aidon kellosepänsorvin sijaan tilasin pienen Proxxonin tarkkuussorvin. Saksalaista suunnittelua ja Euroopassa valmistettu ja ko merkillä on hyvä maine tarkkuustyökalujen parissa. Ei tätä kellosepäntöihin ole suunniteltu, mutta eiköhän harrastelijan käytössä aja asiansa, vai mitä olette muut mieltä? Hinta varusteineen jäi vajaaseen 1000 euroon.


Hautaniemen kelloliikkeeltä on myös kyllä saanut erinomaista palvelua ja on voinut ostaa työkaluja ja tarvikkeita, mitä ei suoraan kotisivuilla ole näkyvillä. Voin suositella lämpimästi.
 

Kaupamees

Jäsen
Liittynyt
25.4.2018
Viestit
117
Itselläni on saman valmistajan sorvi. Ongelmana näissä on keskityksen tarkkuus ja jousto. Kyllä sillä pärjää, kun pitää työstön maltillisena.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 


Viimeisimmät keskustelut

Uusimmat ilmoitukset

Jäseniä paikalla

Foorumin tilastot

Keskustelut
13 571
Viestit
64 596
Jäsenet
6 961
Uusin jäsen
antpant
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös