Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Akselitappien ja ankkurin kynsien kiillotuksesta

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
85
Viime aikoina seinäkelloasioihin on aika heikosti kukaan ehtinyt vastailla, mutta tässä kutenkin toiveikkaana esitän pari kysymystä. Parin vuoden perehtymisen aikana on selvinnyt, että kellonkorjaus tuntuu olevan ala, missä ei koskaan löydy yksiä oikeita vastauksia, toimintatapoja ja työvälineitä on erilaisia ja tavoitteena olisi valite itselleni toimivin tapa ja ennen kaikkea sellainen, että lopputulos on hyvä.

Akselitappien kiillotukseen käytetään erikoisviilaa ja englanniksi "burnisher" -nimistä tavallaan hampaatonta viilaa. Viilauksen ongelma on aina se, että se poistaa materiaalia ja tapin halkaisija pienenee tässä hieman. Käytetään myös ihan vesihiomapaperia ja filssikapuloita, jotka käytännössä ovat vesihiomapaperia puukapulaan kiedottuna. Joku taas käyttää hiomakiveä.

Itse olen käyttänyt näitä filssikapuloita, joita sain hankittua aikanaan Hautaniemeltä. Olen kuitenkin miettinyt, olisi järkevää sijoittaa tuohon kiillotusviilaan, joka on hintava, mutta jos se sitten on niin hieno, että poistaa mahdollisimman vähän materiaalia ja tulos hyvä, niin harkinnan arvoinen. Mutta mikä tuo "burnisher" on suomeksi? Ja mikä olisi oikeantyyppinen öljy sen kanssa käytettäväksi? Kiillotan akselitapit sorvissa. Sorveja on kaksikin kappaletta, aito 1960-luvun Boleyn kellosepänsorvi ja uutena ostamani Proxxonin pieni tarkkuussorvi. Sitä kiillotustukea en valitettavasti omista, hakusessa vielä, eli vähän vähemmän suositeltavalla tavalla joudun akselitappia tukematta kiillotuksen tekemään.

Monessakaan paikassa kiven käyttöä ei suositella lainkaan. Onhan sitten olemassa vielä toki monen ammattilaisen käyttämä Rollimat, mutta usean tuhannen euron hinnasta johtuen lienee ymmärrettävää, että sitä en ole hankkimassa - toisaalta vuosisatojen ajan kiillotusta on tehty jopa ihan käsin ja saatu hyviä tuloksia niinkin.

Sitten toki kiinnostaisi, mitkä olisivat parhaita tapoja ja välineitä ankkurin kynsien kiillotukseen. Gustav Beckerin kohdalla tännekin linkatussa blogitekstissä käytettiin tasohiojaa ja timanttitahnaa. Mutta pääseekö siedettävään lopputulokseen millä muilla tavoin?
 

Viimeisimmät keskustelut

Jäseniä paikalla

Foorumin tilastot

Keskustelut
12 544
Viestit
61 132
Jäsenet
6 537
Uusin jäsen
Castoreum

Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös