Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Aloittelijan kelloprojekti

Jiimies

Uusi jäsen
Liittynyt
5.11.2017
Viestit
9
Heti alkuun mainittakoon, että itsellä ei ole minkään sortin aiempaa kokemusta kellonrakentelusta, eikä korjaamisesta. Kaikki asia- ja termivirheet laitan sen piikkiin, mutta otan ilolla vastaan asialliset korjaukset näissä tapauksissa! :) Uskoakseni tulen tekemään useampia "hupsista" -tyylisiä virheitä. Bare with me!

Projektin alullepanijana toimi pitkälti eteen tupsahtanut mahdollisuus ostaa kelloprojekti. Taustalla halu pitää ranteessa juhlatilaisuuksissa jotakin muuta kuin sykemittaria. ;)

Lähtökohdat projektille ovat melko haastavat: en omista juurikaan työkaluja hienomekaanisia toimenpiteitä varten enkä sen kummemmin tarvittavia kemikaaleja yms. tilpehööriä. Apuja ja vinkkejä tässä lähinnä tulen teiltä kyselemään ja olen jo etukäteen varsin kiitollinen kaikista eteen päin vievistä kommenteista! Kuvia laitan liitteeksi.

Tulin siis ostaneeksi tyylikkäästi muovipussiin pakatun koneiston, jonka olen melko varmasti tyyppitunnistanut jonkun sortin ETA 6497 -kopioksi(?). Muuten arvaisin paketin sisältävän Parnisin Force CR:n, tai vastaavan kopion. Tyyppitunnistustaidot eivät tässä kohtaa pidemmälle riitä. Valaistuneempia arvauksia, tai suoranaista tietoa otetaan vastaan! Täyttä varmuutta ei ole sillekään, että kaikki osat olisivat tuossa pussissa edes tulleet mukaan, mutta sehän paljastunee jossakin aiheessa projektia... ;D

Ensimmäinen kartoittamani ongelma (siis sen lisäksi, että koneisto vaikuttaisi olevan melko likainen) vaikuttaisi olevan tuon liipottimen jousen (?) puuttuva/irronnut nasta. Tämän korjaaminen ei ainakaan nykyisillä työkaluilla tule onnistumaan kovinkaan helposti, joten kysynkin, että olisiko tälle joku paikka missä korjautuksen voisi hoitaa, tai mistä kannattaisi etsiskellä teidän kokemuksella varaosaa?

Seuraavaksi, kun lähden kasaamista jatkamaan, niin onko (ja varmasti ainakin ammattilaisen mielestä!) tarpeen omistaa kaikkia mahdollisia öjljyjä, vai tuleeko toimeen jollakin yleisrasvalla? Sen verran olen aiheeseen tutustunut, että WD40 ei ainakaan ole tällainen. :))

Kiitosta jo etukäteen asiallisista kommenteista aiheeseen liittyen!
 

Liitteet

Jiimies

Uusi jäsen
Liittynyt
5.11.2017
Viestit
9
Vs: Aloittelijan kelloprojekti

Olisiko viisaita vinkkejä tämän projektin aloittamisen suhteen? Osuivatko olettamani ja arvaukseni oikeaan? Kommentoi ja voit voittaa jatkoa tälle threadille! ;D
 

nouneim

Aktivisti
Liittynyt
1.6.2013
Viestit
541
Vs: Aloittelijan kelloprojekti

Onhan niitä halvempia kelloöljyjä, joilla kellon saa ainakin toimimaan. Kannattaa katsella alan kaupoista, ja sitten päättää mitä on halukas ostamaan. Ainakaan ne eivät kulu nopeasti harrastuskäytössä, vaan vanhenee sitten korkeintaan muuten joidenkin vuosien kuluttua. Parasta ennen päiväys ei tosin taida olla kovin tarkka, jos se on ollut suljetussa alkuperäispullossa. Niissä taitaa olla varmuusvaraa jonkin verran, vaikka kellosepät tietysti niitä arvatenkin noudattavat.

Se jousen päässä oleva kiinnitys näyttää olevan kuvassa kiinnityspaikassaan, eikä jousen päässä... onkohan se lähtenyt jousen päästä siististi, vai onko pala jousen päästä vielä kiinni siinä... Mahtaisikohan olla uudelleen kiinnitettävissä. Jousen pää näyttää olevan melko mutkalla, ja se pitäisi joka tapauksessa saada oikeaan malliin, jotta se toimisi oikein. En ole spiraalijousta koskaa taivutellut, mutta arvaan sen olevan aika tarkkaa puuhaa, ja ainakin se vaatii sen, että tietää millaiseen muotoon se pitää saada.

Uusi liipotin jousineen olisi helpompi ratkaisu, jos sellaista löytyy, ja jos löytyy, niin voihan sitä oikomista ainakin turvallisemmin mielin yrittää...
 

Jiimies

Uusi jäsen
Liittynyt
5.11.2017
Viestit
9
Vs: Aloittelijan kelloprojekti

Kiitoksia vastauksesta!

Oma ensimmäinen arvio oli, että jousi olisi katkennut tuolta kiinnikkeen juuresta ja pieni pala olisi vielä kiinni. Muoto näytti tosiaan aika rujolta. Pitänee siis alkaa metsästää uutta osaa. Olisikohan tuosta "naapurin" kelloseppäkoulusta tämän kohdalla apua...

Kun puhuit alan liikkeestä, niin tarkoititko ihan kelloseppää kivijalkamyymälässä, vai onko olemassa joku parempi liikekategoria?
 

nouneim

Aktivisti
Liittynyt
1.6.2013
Viestit
541
Vs: Aloittelijan kelloprojekti

Jiimies sanoi:
Kun puhuit alan liikkeestä, niin tarkoititko ihan kelloseppää kivijalkamyymälässä, vai onko olemassa joku parempi liikekategoria?
On olemassa kellotarvikkeisiin erikoistuneita liikkeitä, joista löytää osia (valikoima yleensä rajoittunut), työkaluja, öljyjä jne. Esimerkiksi

http://hautaniemi.fi/
https://www.cousinsuk.com/
https://www.esslinger.com/watch-parts/
http://www.ofrei.com/

Tuossa viimeisessä on hyvät valikoimat, ja katselen joskus ihan vain siinä mielessä, että tietää mitä kaipaisi. ;)
Kerran meinasin tilatakin yhden öljypullon, mutta laittoivat postikuluiksi 50 $. Eli eivät ole kiinnostuneita kauppamaan tänne päin.
 

Jiimies

Uusi jäsen
Liittynyt
5.11.2017
Viestit
9
Vs: Aloittelijan kelloprojekti

No niin! Aikaa vierähti tässä välissä hetki, mutta nyt on päästy jo ottamaan ensisavut kellosta!

Päädyin siis säästösyistä tilaamaan varaosastoa kaukomailta ja osien saavuttua rapsaisin osoittimet ja kellotaulun vanhasta koneistosta irti. Osat soviteltiin kokonaan uuden 6497-kopion päälle. Tässä kohtaa huomautan jälleen, että kaikki jo tähän mennessä suoritetut toimenpiteet olivat jotain uutta ja silmiä avaavaa.

Puuttuvia työkaluja korvattiin omilla keksinnöillä ja modaamalla olemassaolevia. Viisarit esim. nasauttelin paikoilleen lääkeruiskun avulla ja kruunun kiinnitys aukesi timanttiviilatulla talttapäällä.

Loppukasauksen suoritin Juupituupi-videoiden avulla ja pääsin sormet syyhyten kokeilemaan kokonaisuutta ensikertaa ranteeseen kasattuna! Mairea hymyhän siitä naamalle levisi, vaikka kello olikin jo puoltayötä, kun homma valmistui ja oli pitänyt "vain katsoa hieman niitä postissa tulleita osia".

Ainoat puutteet vielä ovat koneiston paikoilleen jumittavat ruuvit, joita ens saanut väsyneenä paikoilleen lukituslevyjen kanssa. Toinen puute oli takakannen tiivisterengas, jonka edellinen kokelas oli onnistunut venäyttämään ylimittaiseksi. Pitää katsoa, josko tiiviste vulkanoituisi oikeaan mittaan lämmittämällä. ;)

Niin ja olihan tuo kyljessä oleva kruunun lukko (?) myös väärin päin ensimmäisessä asennuksessa. :D

Koitan laittaa oheen muutaman kuvan jälleen liitteeksi tästä vaiheesta. Suattap' vaan olla, ettei onnistu kokorajoituksen vuoksi suoraan tästä puhelimelta...
 

Liitteet

nouneim

Aktivisti
Liittynyt
1.6.2013
Viestit
541
Vs: Aloittelijan kelloprojekti

Eli kello on nyt käyttökunnossa! hienoa!
 

Jiimies

Uusi jäsen
Liittynyt
5.11.2017
Viestit
9
Vs: Aloittelijan kelloprojekti

nouneim sanoi:
Eli kello on nyt käyttökunnossa! hienoa!
Kyllä, juurikin näin! :dance

Eli nythän tuon voi laittaa taas palasiksi hieman edellistä kertaa pidemmälle ja kasata taas uudelleen ja opiskella hieman pidemmälle! ;D

Tuli tuossa kyllä jo hommattua seuraava projekti, jossa ajattelin noudattaa periaatetta osta-kunnosta-laita kiertoon. Kuvassa projekti nykykuntoisena.
 

LiitteetKellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös