Antimagneettisuuden tasot kelloissa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Calle_H
  • Aloitettu Aloitettu

Calle_H

Jäsen
Liittynyt
15.10.2017
Viestit
183
Omista kelloistani olen mieltänyt erityisesti pukukellot herkiksi magnetisoitumiselle. Jo siis aikaan, jolloin en ollut vielä magnetisoitumista kokenut. Tuntematta edes tarkemmin aiheeseen liittyviä asteikkoja ja antimagneettisuuden tasoja... ajattelin alunperin, että esim. Rolex Explorer 39 mm kestää sähkölaitteita/magneetteja paremmin kuin siro pukukello.

Nyt olen huomannut, että aihealueeseen täytyy kuulua paljon muutakin kuin mustavalkoinen; "Rolex Milgauss kestää sähkölaitteita mainiosti ja muut ei yhtään"-ajattelu ei liene ihan totta, vaan sen Milgaussin ja magneettiverhottoman pukukellon väliin mahtuu muutakin. Nimittäin itselläni on 90-luvun Omega DeVille-pukukello, 70-luvun Tudor Prince Date sekä Zenith Elite tältä vuosikymmeneltä ja viimeisenä mainittu magnetisoituu herkästi. Takuun piikkiin asiaa on tutkittu ja mitään vikaa kellossa ei ole. Kellossa ei ole minkäänlaista magneettiverhoa AD:n mukaan ja näin ollen läppäri, puhelimet, induktioliesi tai muu magnetisoi sen. Aivan yhtä paljon käytän kahta muuta pukukelloani ja kumpikaan ei ole ikinä magnetisoitunut. Kuten eivät muutkaan kelloni (Explorer 39 mm, Zenith El Primero yms.).

Olen tullut lopputulokseen, että Zenithin suojaus on nolla, mutta vanhassa Tudorissani lienee jonkintasoinen suoja magnetisoitumista vastaan. Luulisi sen magnetisoituneen muuten myös. Tunteeko joku teistä antimagneettisuuden eri tasoja? Lienee tosiaan muutakin olemassa, kuin "ei suojaa" ja "Milgaussin taso"?

Mennään lopuksi tähän minun caseeni. Olen pohtinut nyt eri vaihtoehtoja omassa tilanteessani. Aktiivisena harrastajana voisi ehkä jopa hankkia antimagnetisointilaitteen. Toinen potentiaalinen vaihtoehto olisi flipata Elite astetta antimagneettisempaan kellomalliin. Onko foorumilaisilla kokemuksia vastaavista?
 
Rolex ei ole tainnut Milgaussin magneettisuojauksen tasoja julkaista pitkään, pitkään aikaan. Varmasti ovat päivittyneet paremmiksi, mutta samalla muut ovat parantaneet tahtiaan paljon. Ja niin pitkääkin, koska sähkölaitteiden ja magneettien määrä on kasvanut hurjasti sitten Milgaussin lanseerauksen.
Omega on tässä markkinoinnissa yksi aktiivisimpia, mutta myös muut muistavat kehua: Tudor, Sinn, Ball ym.
Sekä koneistot ovat kehittyneet antimagneettisemmiksi osiltaan, ja myös kotelot ovat parantuneet. METAS-luokitteluun taisi kuulua myös varsin suuri antimagneettisuusvaatimus.

Koska Rolex on Milgaussista ja muista malleistaan hiljaa, voi olla että on jäänyt muita jälkeen.
 
Nuo peruskoneetkin menneet eteenpäin melkoisesti.
Ilmeisesti noissa ETA:n uudemmissa koneistoissa on luonnostaan melko asiallinen magnetismin kesto. Ihan siis perus powermatic 80 / eri tuotenimillä myydyssä. Sekä materiaaleja, että osia valittu tätä ajatellen. Ilmeisesti yleisimpiä syitä takuu keikalle ollut magnetisoituminen.

Valmistaja ei ymmärrettävistä syistä mainosta ominaisuuksia. Kannibalisoisi kalliimpia koneistoja ja kelloja.

"Exactly which materials have been used in the different Powermatic calibres, Swatch Group doesn’t tell, but our information tells us that the steel alloy is a bit different from usual movements, the so-called ARCAP alloy, which is anti-magnetic. (For the real metal-heads among us: it is made up of a combination of nickel, copper, cobalt, tin, lead and zinc.) In some cases, ETA even adds plastic materials to the movement."

One thing Swatch Group does share and is very proud of is the use of a silicon escapement in the latest Powermatic calibres. It was first introduced earlier this year, in the Swatch Flymagic, and later also in the Tissot Powermatic 80.

This improvement gave the watch anti-magnetic properties, and it reveals how consistently ETA is working on the development of this movement. If the improvement of the Powermatic continues at this rate, it will make the 2824 feel obsolete within years, and Swatch Group will have reached its goal of staying ahead of its competitors on the technical front. Competitors whom it was forced to supply and, in Hayek’s words, subsidize.
" Lähde: https://monochrome-watches.com/swatch-groups-powermatic-movement-a-powerful-entry-level-engine/
 
Viimeksi muokattu:
Kiinnostavaa. Eli esim. METAS takaisi jo jonkin asteen suojan magnetisoitumista vastaan.
 
Vintage kelloissa jo standardin mukainen 60 Gaussin kesto (jolloin aika ei heitä enempää kuin +- 30 s/vrk) riitti jo luokitukseen antimagneettinen, ja niitä näkee joidenkin kellojen tauluissakin.

Nuo "hieman" magneettikenttiä kestävät kellot on saatu aikaiseksi siten, että liipottimen spiraalijousi on jossain määrin magneettikenttiä kestävä. Ei esimerkiksi niin helposti magnetisoituva kuin perinteinen teräsjousi.

Muistelisin, että samanlaisissakin koneistoissa voi olla eri versioita, joissa eri aineista tehdyt jouset, esimerkiksi ETA:n koneistojen eri luokat (top, elabore jne.). Erilaisia magneneettisilta ja lämmön suhteen sopivasti käyttäytyviä metalliseoksia ovat mm. Invar, Elinvar ja Nivarox. Googlella löytyy juuttua enemmänkin. Eri versioissa on muistaakseni eroja kuinka helposti magnetisoituu.

Myös Rollen kuuluisa sininen jousi kestää kohtalaisesti magneettikenttiä, mutta esimerkiksi Milgauss perustuu kuitenkin magneettisesti "pehmeän" metalliseen suojakuoreen. Nimi jo kertoo, että kestona ainakin alunperin oli 1000 jo Gaussia. Sen ideana on, että magneettikenttä kulkee enimmäkseen helposti magnetoituvan kuoren suuntaisesti, ja sisällä magneettikenttä jää heikoksi. Vastaavia suojia on tehnyt myös esimerkiksi IWC, Omega ja Tissot. Tällaisilla suojakuorilla on rajansa koska materiaalin magneettikenttää vahvistava ominaisuus saturoituu jossain vaiheessa, ja ulkoisen magneettikentän kasvaessa materiaali ei jaksa enää ohjata kenttää kuoren suuntaisesti.

Sitten on vielä nämä modernit piistä tehdyt spiraalit jaa käyntilaitteet, jotka esimerkiksi Omegan uusissa koneistoissa kestävät jo 15 000 Gaussia ilman erillisiä suojakuoria. Pii ei magnetoidu. Voi käyttää vielä senkin jälkeen jos on unohtunut ranteeseen magneettikuvauksessa...
 
Ok. Tuntuu, että tämä Zenith Eliten malli on antimagneettisuuden suhteen perässä kilpureitaan. Eli Primero ja Defy Ceramic käytössä myös arjessa ja ne eivät ole kertaakaan magnetisoituneet. Defyssä tietääkseni vielä Elite-koneisto... kuori kai sitten merkittävästi erilainen, koska käy tarkasti (vaikka samaa arkea kokee kuin tuo magnetisotuva kello).
 
Hyvä aihe, olen itsekin kiinnostunut tästä. Tuntuu tosiaan, etteivät kellovalmistajat kovin tarkasti antimagneettisuutta ilmoittele. Olen vähän ulalla noiden peruskoneistojen (ETA, Sellita, Seiko...) suhteen, että miten antimagneettisia ne ovat ja mikä on ns. riittävä taso. Esimerkiksi Sinn mainostaa 556-mallin spekseissä antimagneettisuuden DIN 8309 -standardia. Esimerkiksi ABlogToWatch-sivustolla kuitenkin väitetään näin:

"To put this in terms of everyday objects, the iPhone 12 pro’s built-in magnet produces 57 to 60 gauss. This is roughly equivalent to a refrigerator magnet (and the 4,800 A/m specified for an ISO anti-magnetic watch). This means that such a magnet is unlikely to have an impact on most modern watches. Movements such as the ETA2824 or Seiko 4R36 both meet that standard. Apple’s Magsafe charger, however, produces 123 gauss. Keep your watch away from one of those unless it has an iron cage protecting its movement! "

Ymmärrän tuon niin, että kaikki 2824-2-koneistoa käyttävät kellot täyttävät tuon ISO 764/DIN 8309 -standardin (Täältä lisää tuosta standardista). Oletan, että Sinnin käyttämä Sellita kuuluu tähän samaan sarjaan. Tuntuukin vähän hassulta (jos tuo sitaatti siis pitää paikkansa), että kestävyydellään ratsastava Sinn mainostaa tuollaista perusominaisuutta.

Olen nouneimin kanssa samassa käsityksessä, että noissa ETA-koneistojen luokissa on eroja antimagneettisuuden suhteen. Stowan FAQ:ssa on noiden eri luokkien eroja avattu, mutta sielläkään ei kerrota antimagneettisuudesta.
 
4800 A/m on noin 60 gauss, joka on siis sen vanhan ISO-standardin minimivaatimus. Se ei ole oikein mitään, eli juuri tuota jääkaappimagneettitasoa.

Sen suhteen METAS-vaatimus 15000 gauss on ihan eri luokkaa, se on jo magneettikuvauskonetasoa ja sitä suurempaan ei normaalielämässä törmää. METAS-luokiteltuja kelloja on eniten Omegalla mutta myös Tudorilla ainakin yksittäinen malli.
Rolex ei ole kertonut, mihin tasoon Milgauss nykyään pystyy, nimensä mukaisesti se oli alunperin 1000 gaussiin suojattu. No, vastaavasti Blancpainin Fifty Fathoms tarkoitti myös alunperin 90 metrin vedenkestoa, mallinimi on jäänyt vaikka nykyään onkin luokiteltu 300 metriin.

Mutta tuohon 60 ja 15000 gaussin väliin jää paljon oikeasti haitallisia jokapäiväisiä tapauksia, magneetteja ja moottoreita, jotka voivat haitata kellon toimintaa joko tilapäisesti (niin kauan kuin magneettikenttä on riittävän lähellä koneistoa) tai sitten pysyvästi, magnetisoimalla koneiston osia.
Nykyisellään trendi on ymmärtääkseni yrittää siirtyä pois sellaisista rautapohjaisista koneiston osista jotka magnetisoituvat pysyvästi, mutta edelleen sellaisia osia on runsaasti koneistoissa joiden toimintaa magneettikenttä haittaa mutta kun kenttä katoaa, palautuu käynti normaaliksi.

Uusi 2824 eli powermatic 80 on jo paljon vanhaa ETAn koneistoa kestävämpi, niissä paremmissa on mm piipohjainen spiraalijousi joka ei ole magneettinen.
 
Olen miettinyt noita erilaisten (pääosin työpäivinä) käyttämieni laukkujen magneetteja. Kun on kaivanut jostain tietystä osiosta laukkua (joka suljetaan magneetilla) puhelinta tai laturia tai lompakkoa, niin onko siinä voinut Zenith osua suoraan magneettiin... tässä tulee ehkä hieman vainoharhaiseksikin, mutta täytyy todella miettiä, että mikä arjessa tekee tätä ja juuri tälle tietylle pukukellolle. Induktioliesi löytyy kotoa, mutta en tee koskaan ko. kello kädessä ruokaa; tuo on työpäivinä juuri sellainen kello, joka tulee otettua heti pois, kun saavun töihin ja laitan pikkutakin naulaan.
 
Olen miettinyt noita erilaisten (pääosin työpäivinä) käyttämieni laukkujen magneetteja. Kun on kaivanut jostain tietystä osiosta laukkua (joka suljetaan magneetilla) puhelinta tai laturia tai lompakkoa, niin onko siinä voinut Zenith osua suoraan magneettiin... tässä tulee ehkä hieman vainoharhaiseksikin, mutta täytyy todella miettiä, että mikä arjessa tekee tätä ja juuri tälle tietylle pukukellolle. Induktioliesi löytyy kotoa, mutta en tee koskaan ko. kello kädessä ruokaa; tuo on työpäivinä juuri sellainen kello, joka tulee otettua heti pois, kun saavun töihin ja laitan pikkutakin naulaan.
Vanhan työnantajan IT-osasto antoi aikanaan melkoisen kellontappajan matkaan. Iphonen kuoret jotka niin vahvat, että saa puhelimen vaikka jääkaapin oveen roikkumaan. Noilla saa varmaan Milgaussinkin huoltokuntoon ;) Siinä mielessä vaarallinen kampe, että jos luuri farkun taskussa, kyllä se päivän aikana kellon kanssa kohdelle osuu.

Taisi joku tuolla Yeman ketjussa ollut löytänyt samanmoisen kotelon ja sai ranskankeikan aikaiseksi, jos en väärin muista.

Mitäs tällä ajan takaa, on, että myös aika monessa puhelimen suojakotelossa on nykyään melko vahva magneetti läpässä.

Edit. Itse taas ihmettelen suuresti, etten vielä ole yhtään kelloa vielä saanut magnetisoiduksi. Sen verran suurten teollisuusmagneettien ja sähkövempeleiden parissa tullut nollat taulussa pyörittyä. Jälkikäteen miettinyt, että olisi voinut kellon jättää pois...
 


Viimeisimmät keskustelut

Uusimmat ilmoitukset

Jäseniä paikalla

Ei jäseniä paikalla juuri nyt.

Foorumin tilastot

Keskustelut
14 080
Viestit
66 251
Jäsenet
7 178
Uusin jäsen
stnygard
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Back
Ylös