Baume & Mercier

Maira

Administrator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
16.3.2013
Viestit
928
Sveitsiläinen Baume & Mercier ansaitsee oman ketjunsa useista syistä. Erittäin hyvää laatua hintaansa nähden ja vahvaa pukukello-osaamista, johon aika harva keskihintainen valmistaja on fokusoitunut. Lisäksi saatavuus on Suomessa parantunut, kun merkkiä edustaa Helsingissä toimiva Lindroos Mikonkulta, sekä Vaasassa toimiva Salkari.

Tässä tuore artikkeli heidän inhouse-koneistoon perustuvasta Clifton Baumatic -kellomallista.
https://stylefellow.fi/baume-mercier-clifton-baumatic-laatua-ja-tyylia-pukukellojen-ystaville/
 

nouneim

Aktivisti
Liittynyt
1.6.2013
Viestit
557
Tuli ostettua tuollainen samanlainen Baume & Mercier Clifton Baumatic. Tekosyitä ostopäätökselle löytyy aina, mutta ei niistä enempää. Ulkoisesti tässä ei ole mitään kovin ihmeellistä. Vähän kuin modernimpaan kokoon venytetty vintage. Kaareva lasike voimistaa mielikuvaa. Etupuolelle on laitettu taulu, viisarit ja indeksit, kuten tapana on. Ihan siistin näköinen ja hyvin viimeistelty syvän mattamustan taulun kanssa.

dDPIbj.jpg


Takana on koneisto näkyvissä. Yleisasultaan koneisto on siistiä koneellisen työstön jälkeä, joka miellyttää ainakin minun silmää. Ei tullut otettua kunnollisia kuvia, mutta jonkinlaisen mielikuvan näistä voi saada.

ERmAqx.jpg

arR7FP.jpg


Varsinainen syy valintaan ei kuitenkaan ollut ulkonäkö. Sisällä on harvinaisen paljon horologisesti mielenkiintoisia yksityiskohtia.


Liipottimen spiraalijousi:

Spiraali on leikattu yksikiteisestä piistä. Pii on jäykkyys-painosuhteeltaan metallisia parempi. Sen oma massa ei aiheuta niin paljoa epäideaalisuuksia esimerkiksi koneiston ollessa eri asennoissa, tai oman massan kiihdyttelystä johtuvia momentin vaihteluina. Toisaalta tärinät yms. impulssit eivät häiritse niin paljoa harmonista värähtelyä. Pii ei myöskään ole magneettinen, joten se ei magnetoidu. Magneetteja ei siis tarvitse pelätä tämän kellon kanssa. Koko kellon ilmoitettu kestävyys on 1500 gaussia, joka on samaa luokkaa kuin esimerkiksi Rolex Milgaussin 1000 gaussia. Valmistaja käyttään spiraalistaan nimitystä TwinSpir. Jousi on myös vapaasti hengittävä, eli regulaattori ei pääse vaikuttamaan lineaariseen joustoliikkeeseen.

Vielä muutama yksityiskohta piispiraalin toteutuksesta. Koska piin kiderakenne on säännöllinen, sen ominaisuudet, kuten jäykkyys, riippuu kidetasojen suunnasta. Ts se ei ole isotrooppinen. Se on leikattu siinä suunnassa, että jousen jäykkyys on mahdollisismman hyvä, ts. jousi voidaan tehdä mahdollisimman ohueksi. Silti jäykkyys ei ole tasainen jousen kaarella, koska kidetasot kulkevat tiettyyn suuntaan. Tässä jousi on leikattu kahdesta eri tasosta, ja kidetasoja on kierretty 45 astetta toisiinsa nähden. Päällekkäin asettamalla jousesta tulee näin lähes isotrooppinen.

Koska piistä tehdyn jousen elastinen jäykkyys (tarkemmin Youngin moduli) ja lämpölaajenemisen myötä myös koko muuttuu lämpötilan vaikutuksesta, muuttuu jousen kokonaisjäykkyys lämpötilan funktiona. Toisaalta liipottimen hitaismomentti muuttuu lämpölaajenemisen vuoksi. Tarvitaan termokompensointi, joka kumoaa/tasapainottaa lämpötilan aiheuttamat muutokset. Termokompensointina toimii toinen piioksidi, jonka jäykkyys muuttuu lämpötilan vaikutuksesta eri tavoin. Piioksidi on tässä tapauksessa asetettu välikerrokseksi edellä mainittujen kahden piijousen väliin. Alla olevassa kuvassa kerrokset näyttävät erottuvan kiillon perusteella.

ih7jvg.jpg


Tässä linkissä on esitelty kuvaus piioksidin ja piin välisestä suhteesta termokompensoinnissa:
http://www.patentbuddy.com/Patent/20100290320

Selitykset ja kaavat löytyy linkistä, mutta tässä tiivistelmä sanallisesti:
Youngin moduli (elastinen jäykkyys) yleensä pienenee lämpötilan kasvaessa. Jousi siis muuttuu löysemmäksi jos muut ominaisuudet pidetään vakiona. Toisaalta lämpölaajeneminen muuttaa jousen mittasuhteita, ja erityisesti paksuuden kasvu pyrkii jäykistämään jousta. Yhteisvaikutus riippuu aineen ominaisukuuksista, ja sopivassa suhteessa käytettynä piin ja piioksidin yhdistelmästä rakennettu jousi jäykistyy sopivasti, jotta se kumoaa liipottimen hitausmomentin kasvun aiheuttamat vaikutukset. Tämä toimii jonkin valitun lämpötilan ympäristössä kohtalaisen hyvin, mutta ei rajattomasti, koska suureet eivät muutu ihan samassa suhteessa. Piioksidikerroksen paksuus valitaan siten, että lämpötilan aiheuttamat muutokset kompensoituvat ensimmäisen kertaluokan approksimaationa jossain huoneen lämpötilan ja ranteen lämpötilan ympäristössä.

Valitettavasti jonkin patenttikiistan vuoksi BM on joutunut ainakin toistaiseksi luopumaan piispiraalista uudemmassa mallissa.


Käyntilaitteen muut piiosat:

Käyntiratas ja ankkuri ovat tehty piistä. Geometrioita on kuulemma optimoitu perinteiseen nähden. Alla olevassa kuvassa näyttää, että ankkurin kynnen liukupinta on kaareva (en tuon perusteella kuitenkaan varmaksi väitä). Ehkä se salliin paremmat liukuominaisuudet erikoisöljyn kanssa. Myös liikkuvien osien massoja on voitu vähentää, joten törmäyksissä menetettävät energiat jäävät pienemmiksi. Käyntiratas on kevennetty "luurangoksi". Tämä osaltaan lisää käyntilaitteen energiatehokkuutta ja pidentää käyntiaikaa. Alla olevassa kuvassa näkyy osa ankkurista (1), joka pitää käyntiratasta paikoillaan. Myös käyntiratasta näkyy hieman (2).

34Tmuw.jpg


Käyntiaika onkin pidentynyt yli viiteen vuorokauteen, mutta uudella pääjousella on epäilemättä osansa käyntiajan pidennyksessä. Materiaalia kutsutaan nimellä Nivaflex plus. Se on plussaa myös kellon käytössä, kun kello ei heti pysähdy esimerkiksi viikonlopun lepuutuksessa, jos harrastusten vuoksi tulee käytettyä jotain toista kelloa jota ei tarvitse sääliä. Huoltoväliäkin on pidennetty jonkin verran. Suositusväli on pidentynyt viidestä seitsemään käyntilaitteen erikoisöljyn myötä.

Oli tarkoitus mitatakin kellon käyntiä käytännössä, mutta mittalaitte on vikaantunut. Pitää selvittää vika ja korjata myöhemmin.

Lisäys: mittalaitteen ongelma oli käyttöjännitteessä. Uusi paristo on vähän leveämpi kuin edeltäjänsä, ja pidikettä piti hieman avartaa.

Käynti on viivasuoran tasaista, kuten uudelta laadukkalta kellolta voi odottaa:

5Ikayg.png


Käyntiäänessä näkyy tyypilliset sveitsiläisen ankkurikäynnin karakteristiset kolaukset, eikä mitään ylimääräistä:

sXuAhW.png


Käynti oli kauttaaltaan hieman nopealle viilattu, paitsi nuppi vasemmalle asennossa. Varsin mallikkaat tulokset kuitenkin:

Koodi:
              loppuveto    paremmin vedetty
Nuppi ylös        5,1 s/vrk    4,3 s/vrk
Nuppi alas        3,8 s/vrk    2,5 s/vrk
Taulu ylös         5,8 s/vrk    4,3 s/vrk
Taulu alas        5,5 s/vrk
Nuppi oikealle        7,7 s/vrk    6,1 s/vrk
Nuppi vasemmalle    -2,4 s/vrk    -1,5 s/vrk
muoks. lisätty tulokset muutaman päivän käytön jälkeen, eli jousen ollessa viritetympi. Loppuvedon tulokset on otettu n. 1,5 päivän käytön jälkeen, jolloin jousi ei ole ehtinyt virittyä kovin täydellisesti.
 
Viimeksi muokattu:

Koistinen

Aktivisti
Liittynyt
10.2.2020
Viestit
837
Baume & Mercieriä olisi sopuisaan hintaan creationwatchilla poistossa:

Baume & Mercier Geneve Classima Automatic M0A10214 Men's Watch

982€

Baume & Mercier Geneve Dual Time Classima Automatic M0A10482 Men's Watch

1180€

 


Viimeisimmät keskustelut

Uusimmat ilmoitukset

Foorumin tilastot

Keskustelut
13 571
Viestit
64 593
Jäsenet
6 960
Uusin jäsen
Deepforest77
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös