COMSUBIN kellot

33alpha

Uusi jäsen
Liittynyt
25.8.2019
Viestit
2
Kokosin näin harrastajapohjalta suklareista kiinnostuneiden luettavaksi lyhyen katsauksen Italian laivaston erikoisosasto COMSUBIN:n (Comando Raggruppamento Subacquei e Incursori Teseo Tesei) käyttämiin sukeltajankelloihin:

COMSUBIN on vuonna 1952 perustettu Italian laivaston erikoisosasto, jonka tehtävät ovat hyvin samankaltaiset kuin kotimaisen merivoimien Erikoistoimintaosaston (ETO) tai Yhdysvaltojen laivaston SEAL-yksikön. COMSUBIN on perustettu legendaarisen toisen maailmansodan aikaisen erikoisyksikön Decima Flottiglia MAS:n seuraajaksi ja se vaalii myös ko. yksikön perinteitä toiminnassaan. Aivan kuten muihinkin merellisiin erikoisjoukkoihin, COMSUBIN:iin kuuluu olennaisena osana taistelu- ja raivaajasukeltajatoimintaa yksiköissä GOI (Gruppo Operativo Incursori) ja GOS (Gruppo Operativo Subacquei).

Sukelluskelloista kiinnostuneet kelloharrastajat ovat varmaan panneet merkille eBay:ssä myynti-ilmoituksia mustanpuhuvista sotilaskelloista, joiden tauluun on kirjailtu italialaisten sotilasyksiköiden tunnuksia ja joita joskus kaupataan ”COMSUBIN-kelloina”. Näitä kelloja on ilmoituksissa tarjolla valmistajilta kuten North Eagles, Breitling, DPW ja sen uudemmalla tuotenimellä Memphis Belle. Suurin osa näistä kelloista ei kuitenkaan ole, eikä ole ollut varsinaisesti Italian laivaston (Marina Militare) tai muidenkaan italialaisten sotilasyksiköiden ”virallista jakotavaraa”. Italiassa nimittäin eri puolustushaarat (ml. puolisotilaallinen poliisiorganisaatio Carabinieri) ovat aikojen saatossa tilanneet esimerkiksi DPW:n valmistamia kelloja yksikköjensä tunnuksilla muistolahjoiksi sekä myytäväksi tukikohtiensa kenttäkaupoissa. Kenttäkaupoista niitä on voinut ostaa kuka tahansa tukikohdassa palveleva ja joskus vierailijatkin. Italian laivasto on tiettävästi myynyt ainakin omalle henkilökunnalleen myös käytöstään poistamia sukeltajankelloja, mutta nämä ovat olleet valtaosin hyvin kuluneita, vuotaneita ja naarmuisia yksilöitä. Eli jos myynnissä on NOS-kuntoinen COMSUBIN-kello, kyseessä on todennäköisesti kenttäkaupasta hankittu yksilö tai kenties varaosista koottu/remontoitu versio. Sinällään tällainen kello voi olla hyväkin hankinta, täytyy vaan tiedostaa mitä on ostamassa.

Mitä kelloja COMSUBIN sitten on käyttänyt ja käyttää? Täysin tyhjentävää vastausta tähän ei voi antaa johtuen kolmesta syystä: ensinnäkin COMSUBIN:lla kuten muillakin erikoisyksiköillä on suuri vapaus hankkia välineistöä (kuten kelloja) esimerkiksi koekäyttöön poiketen Italian laivaston virallisesti hankkimasta välineistöstä, toiseksi on kokonaan eri asia mitä kelloja järjestävä seura hankkii ja mitä operaattorit sitten kentällä käyttävät ja kolmanneksi, Italian laivasto on kilpailuttanut kellovalmistajia ja tuloksena ”hyväksyttyjä” sukeltajankelloja on useita eri merkkejä ja malleja. Edellä mainitut reunaehdot huomioiden on kuitenkin mahdollista tunnistaa muutamia kellomalleja, joita COMSUBIN-erikoisosasto on käyttänyt (lista EI ole tyhjentävä..):

Panerai Trittico

Kyseessä on itse asiassa kellon (Panerai 6152/1), kompassin sekä syvyysmittarin (Luminor) setti johon kuului lisäksi sukeltajanlamppu Panerai Elux.

Trittico.jpg
Kuva: 2010 M.Wilmsen

Trittico-settiä käyttivät Italiassa myös Polizia di Stato:n sukeltajat ja heidän käyttämistään Tritticoista löytyy merkintä P.S. Myös muita Panerain malleja on ollut käytössä ja Panerai onkin COMSUBIN:n SE ensimmäinen ”virallinen” sukeltajankello. Panerai hyödyntää tätä faktaa vieläkin markkinoinnissaan mm. mallinsa Submersible yhteydessä:

https://www.panerai.com/en/home/panerai-ambassador/comsubin.html

Panerain jälkeen COMSUBIN on käyttänyt tiettävästi myös Tudor Submariner-kelloja sekä joitakin Longinesin (malli?) valmistamia sukeltajankelloja.

DPW Z1000

DPW oli Genovalainen kellovalmistaja, joka ajautui myöhemmin konkurssiin ja nyttemmin jatkaa jossain muodossa sotilashenkisten kellojen valmistusta Memphis Belle tuotenimellä. DPW Z1000 oli laadukas sukeltajankello, jota valmistettiin siviilimyyntiin eri tuotenimillä (mm. Candino, Luxor, Marathon, Adina, EagleStar) ja myös Ranskan laivaston sukeltajille Beuchat-tuotenimellä (siviiliversio Beuchat Abyss). Tarinan mukaan Italian laivasto päätti testata DPW:n paineenkestävyyttä ja laski sen merellä laivasta vaijerikorilla 900m syvyyteen. Ylös noston jälkeen kellon todettiin olevan ehjä ja toimivan normaalisti.

DPW.jpg

Breil: Manta 50, Manta 100 ja Okay

Toimittaessaan kelloja Italian laivastolle Breil oli pieni Milanossa toimiva kellovalmistaja. Breil käytti sukeltajankelloissaan usein ristiin osia Squale-kellomerkin kanssa ja niinpä mallin ”Okay” taulussa oli sekä ”Breil”-teksti että ”Squale”-logo. Niin ikään Breil-kellojen tiiveys testattiin Milanossa Longines-kellovalmistajan laitteilla.

Manta 50.JPG

Squale 50 Atmos ja 100 Saphir Atmos

Tunnettu sukeltajankellojen valmistaja Squale toimitti COMSUBIN-osaston käyttöön kelloja ainakin 1970- ja 1980-luvuilla. Joissakin osaston käyttämissä Squale-kelloissa oli tritiumpisteet käsitelty peiteaineella ilmeisesti tahattoman valaisun estämiseksi.

Squale.jpg

Citizen "500" MM

Citizen Promaster 8203, jonka taulussa ja takakannessa Italian laivaston merkinnät, testattu 500m asti.

Citizen 500 MM.jpg

O.P.V MMT500

O.P.V on Italian Lucca:ssa toimiva pienvalmistaja, jonka takana on kelloseppä Umberto Panzeri. MMT500 valmistetaan kahta versiota, ”Comsubin Edition” Italian laivastolle sekä ”Standard Edition” siviilimyyntiin (200 kpl vuodessa). Teknisesti mallit ovat samanlaiset, siviiliversion hinta n. 1000€ luokkaa.

MMT500.jpg

Kuten edellä mainittua, on siis eri asia mitä järjestävä seura jakaa ja mitä operaattori käyttävät (= hankkivat itse). Näinä päivinä suosiotaan erikoisjoukkojen piirissä ovat kasvattaneet Casion G-Shockin eri versiot, näin myös COMSUBIN:n osalta.

Operator-Casio.jpg
Kuva: Marina Militare

Tästä kehityksestä kertoo myös Libyassa otettu kuva, jossa COMSUBIN-operaattorit esittelevät käyttökellojaan (Citizen Promaster Professional 1000m NH6930-09FE, Suunto Core All Black, Casio G-Shock DW-6900-MS-1 ja Casio G-Shock GA-300A-1AER):

Comsubin_watches.jpg


PS. COMSUBIN pitää majaansa Italiassa La Spezian laivastotukikohdassa (tarkemmin Varignanossa). La Spezian esikunnan ulkopuolelta löytyy yleisölle avoin ja lähes ilmainen laivastomuseo jossa laivastoon ja merelliseen erikoisjoukkoiluun liittyvää esineistöä. Kannattaa vierailla jos Cinque Terren kylät ja italialaiset kellokaupat alkavat kyllästyttää :)
 
Viimeksi muokattu:

Frogman

Uusi jäsen
Liittynyt
8.8.2019
Viestit
46
Kylläpä sammakkomiestä lämmitti lukea tämän narun eka postaus.
KIITOS!
Toi G-Shock on varmaan se maailman yleisin sotilaan/operaattorin -kello tänäpäivänä, ellei ranteesta lyödy sitten Suuntotyyilstä kapistusta, jota itse pidän enemmän ulkoilutietokoneena (en tarkoita dissata ne on vaan paljon enemmän, kuin "vain" kelloja). Silti historia kannattaamuistaa.:)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
14.8.2019
Viestit
110
Hmm, minun mielestäni tuo O.V.P. MMT500 on 1100€ maksavaksi kelloksi aika "magee" ja funktionaalisen oloinen:

cod13_mmt13D2.jpg



..nahkarannekin tulis mukana:
cod6_mmt10D2.jpg



The main technical data of the watch MMT 500
(Marina Militare Tested 500 m)
  • Polished and brushed 44mm steel case
  • Black dial with sapphire crystal (2000 vickers) and hands with superluminova, with high luminescence
  • Uni-directional rotating bezel with an high luminescence point at 12 o'clock and calculation of the immersion time
  • Screwed crown and case-back with security joints
  • Automatic movement Eta cal. 2824/2 with 25 jewels, 28,800 a/h and 38 hours of power reserve
  • Waterproof guaranteed until 50 atm (500 m – 1600 ft of depth)
 


Jäseniä paikalla

Foorumin tilastot

Keskustelut
13 537
Viestit
64 432
Jäsenet
6 949
Uusin jäsen
Kiinnostunut
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös