Grillikausi lähestyy

Priima

Aktivisti
Liittynyt
11.3.2014
Viestit
596
Kuinka käy kellomiehiltä kokkaaminen?

Tämä aihe tuli mieleen kun kuulin radiossa kerrottavan, että kokkiohjelmat on lihakaupiaan painajainen, sillä kun joku harrisyrjänen tekee herkullista ruokaa mitä ihmeellisimmistä ruhonosista joka jälkeen katsojat menee lihakauppiaan luo ostamaan niitä lihakauppiaasta ei ole kiva myydä eioota.
Viimeksi 15.4 Harri Syrjänen Saaristoruokaa ohjelmassa grillasi Herfordin Flank steakkia, joka on toisella kotimaisella naudan kuve. Ohjelma on nähtävissä katsomossa.
Toinen grilliin erinomaisesti sopiva pala on Picanha, Rump cover eli naudan peppu.
Tässä virolainen esimerkki kyseisten lihojen kypsentämisestä. Uskoisin tuon Tri-tipin olevan Flank steak

https://www.facebook.com/photo.php?v=694270447284556&set=vb.157050677673205&type=2&theater

Suomihan on jauhelihan luvattu maa, se kun on niin helppoa ja halpaa. Näinhän ei tarvitsisi olla sillä pienellä lisäpanostuksella ja viitseliäisyydellä saisimme paljon parempaa.
Kävin pari vuotta sitten Yhdyvalloissa Denverissä ja siellä yliopistolla olivat oppilaan laittaneet meille ruoaksi naudan rintaa, kypsennysaika oli ollut noin 16 tuntia olipahan maukasta. Siellä leikataan lihasta huomattavasti enemmän ja monipuolisempia paloja kokolihaksi kuin suomessa.

Hyvää Grillauskautta kaikille ja kokeilkaa rohkeasti muutakin kuin sisä-ja ulkofilettä tai sitä makkaraa vaikkapa kalaa ja kasviksia jollei liha maistu.
 

arbit

Aktivisti
Liittynyt
28.2.2014
Viestit
1 010
Vs: Grillikausi lähestyy

Jep, kaiken kaikkiaan on tuo jalostetumpi ja pehmeämpi ..ja mauttomampi se juttu länsimaissa.

Onneksi broitskun filejuttujen vierestä löytyy usein myös maukkaita paistin osia, ja onneksi rasvakammoinen ei osta possun kasleria au naturel niin riittää sille joka sitä haluaa, eikä maksa paljon.

Tuo on myös totta, että kokkiohjelmista ja Ruokatorstaista on tullut eräänlaista jumalanpalvelusta ja pyhää ohjeistusta. Kun niissä mainitaan julkun toimesta jokin brändi tai jännä juttu, kohta ne loppuu kaupasta ja satatuhatta ihmistä tekee samaa :)

..mainittu viini lopuu kaupasta, pecorino, mutti, avokadot, mitä milloinkin.
 

Vayrymat

Jäsen
Liittynyt
11.5.2013
Viestit
399
Vs: Grillikausi lähestyy

Nam nam.. Ajattelin ostaa kunnon pallogrillin takapihalle, kunnon siis sen vähän kalliimman toivottavasti myös paremman grillin. Liekillä se paras liha ilmeisesti tulee? Noh se jää nähtäväksi minkälainen hiilenpala siellä ritilässä tirisee ;D Kertokaapa miten kannatta amatöörin lähteä liikkeelle, liekillä kun lihaa grillaa?

Matti
 

Svengihirvi

Jäsen
Liittynyt
14.4.2013
Viestit
217
Vs: Grillikausi lähestyy

Vayrymat sanoi:
Nam nam.. Ajattelin ostaa kunnon pallogrillin takapihalle, kunnon siis sen vähän kalliimman toivottavasti myös paremman grillin. Liekillä se paras liha ilmeisesti tulee? Noh se jää nähtäväksi minkälainen hiilenpala siellä ritilässä tirisee ;D Kertokaapa miten kannatta amatöörin lähteä liikkeelle, liekillä kun lihaa grillaa?

Matti
1. Älä grillaa liekillä, grillaa hiilloksella. :cheers

2. Unohda ne naudan sisäfileet ja osta halpaa ja rasvaista sikaa.

3. Unohda kaupan valmiit marinadit ja mausta itse. Paras tulos tulee, kun grillauskastike sivellään lihalle vasta grillauksen viimeisen vartin aikana. Valmiiksi marinoidut maistuvat pahalta ja se soosi tahtoo palaa pitkän grillauksen aikana.

Jos haluaa oikein järjettömän hyvää, kannattaa nähdä vaivaa valmisteluissa. Laita vaika porsaan kylkeä pataan, peitä vedellä, mausta suolalla ja pippurilla. Joukkoon sipulia, porkkanaa, valkosipulia, yrttejä ja mitä vain keksit. Sitten pata 90°C uuniin 12-15 tunniksi. Tämä kannattaa ajoittaa niin, että liha tulee ulos uunista aamulla. Sitten liha folioon ja esim. kahden uuninpellin väliin ja paino päälle. Antaa lihan sitten jäähtyä ja vetäytyä väh. 8h. Sitten liha leikataan sopiviksi (suurehkoiksi) paloiksi ja grilliin. Kuten mainittu, grillauskastike vasta viimeisen vartin aikana.

Muoks. Yksi perussääntö pallogrillissä on se, että pidä se kansi kiinni. Silloin lämpö ei karkaa ja grillattava liha saa kevyen savustuksen samalla. Olen joskus laittanut hiilille kostutettua leppälastua efektin voimistamiseksi. Eli mahdollisimman vähällä kurkkimisella ja sorkkimisella. :cheers
 

Vayrymat

Jäsen
Liittynyt
11.5.2013
Viestit
399
Vs: Grillikausi lähestyy

Do dii unohdamme siis liekityksen ::) Tässähän tuli mahtavat buustaukset ruoanlaittoon! Kiitoksia vain!
 

mp67

Jäsen
Liittynyt
19.9.2013
Viestit
444
Vs: Grillikausi lähestyy

Huomennna tarkoitus avata grillikausi laittamalla pallogrilli tulille :). Ja ritilälle pääsee lohifile :eatdrink. Tosi herkullista grillattuna mutta kannattaa käyttää halsteria ettei hajoa hiilille.
 

arbit

Aktivisti
Liittynyt
28.2.2014
Viestit
1 010
Vs: Grillikausi lähestyy

Täältä myös ääni "luomugrillille", palloon hiiliä tai puita, eikä sitä makua voita ikinä kaasu. Sähköstä puhumattakaan. Kaasulla saa mehevää mutta se savun maku mikä tulee puupohjaisesta kypsennyksestä, on voittamaton.
 

J-P

Jäsen
Liittynyt
3.4.2014
Viestit
294
Vs: Grillikausi lähestyy

Tulee kyllä kokattua ihan joka päivä, kun en suostu syömään koskaan valmisruokaa. Grillikausi on toki loistava ja jos kiinnostaa oikein kunnon äijämeininki, niin katso ihmeessä BBQ PI BOYS´ien sivut! https://www.youtube.com/user/BarbecueWeb

Nälkä tulee noita katsellessa... ;)
 

maker3

Uusi jäsen
Liittynyt
27.2.2014
Viestit
32
Vs: Grillikausi lähestyy

mp67 sanoi:
Huomennna tarkoitus avata grillikausi laittamalla pallogrilli tulille :). Ja ritilälle pääsee lohifile :eatdrink. Tosi herkullista grillattuna mutta kannattaa käyttää halsteria ettei hajoa hiilille.

Grillikausi avattu myös täällä ja samat oli kuviot, eli lohta oli tarjolla. Valmistustapa vain oli eri, eli loimuttaminen. Ei pelkoa kalan hajoamisesta tai kiinni palamisesta, sopivan etäällä palavista puista ja kypsennysaika vajaa tunti välillä limellä ja konjakilla kostutellen...lopuksi valmiin fileen päälle hieman tilliä ja sitruunapippuria ja avot...hyvää tuli ;)
 

JP

Jäsen
Liittynyt
6.10.2013
Viestit
162
Vs: Grillikausi lähestyy

Varmaan tarvis yrittää jaksaa tehdä grilli valmiiks. Ei sitä kyllä ole vielä tehty kun vasta pari vuotta, ni onhan tässä vielä aikaa ::)

Saako niitä lihoja muuten käännellä "koko ajan" vai kääntää vaan yhden kerran?
 

pietu

Aktivisti
Liittynyt
12.3.2013
Viestit
657
Vs: Grillikausi lähestyy

Otetaan lämmöt päälle tänään jalkapallopelaajan vanhempana turnauksen makkaranpaistopisteellä ja jatketaan huomenna omalla pihalla lihan ja Hunt's soosien kanssa. Näitä kahta löytyy kaapista.

hunts_hickory-299x284.jpg
Hunts_Original-299x284.jpg


Mikäs se kellomiesten grillikalusto on? Mulla on tällainen viisi vuotta vanha valurautaritilöillä varustettu Genesis E-310:

weber-e-310.32967318.jpg


ja roiskeilta suojaudutaan tällä:

7d9b3411b8f8f0376aa7cc06b097225a.jpg
 

kanikune

Kelloista innostunut
Liittynyt
10.3.2013
Viestit
923
Vs: Grillikausi lähestyy

Grillin kerkesin kantaa pihalle ja laittaa käyttökuntoon, mutta vielä ei ole sillä "rillattu" tälle kesää.

Tällä vehkeellä alkamassa kolmas grillikausi. Aika kookas ja alkuun mietin, että onko turhan jykevä, mutta se, että savustuslaatikko menee sisälle ja kansi mahtuu kiinni tai että grillipekonipaketti mahtuu kerralla ritilälle, ei voi olla väärin :)

Mitäs kaasumiehet käyttää alapellin päällä? Minä olen käyttänyt hieman laavakiviä tasaamassa lämpöä.
665617.jpg
 

Priima

Aktivisti
Liittynyt
11.3.2014
Viestit
596
Vs: Grillikausi lähestyy

Grillinä tällainen Lucifer, jossa on valurautainen ritilä ja parila. Ikää on 5 ja 10 vuoden välillä.

14014396562_66045619c1_o.jpg


Savustukseen on taas tällainen Bradley. Aikaisemmin on savustettu savusaunassa, silloin kasvatettiin vielä kesäpossuja ja sitten tuli EU ja muutti kaiken. Bradlerillä tuloksen voi toistaa kerta toisensa jälkeen, kun taasen savusauna on aina vähän yksilöllisempi ja vaattii yleensä myös enemmän savustettavaa, jotta olisi järkevä työllistämisen kannalta. Nykyään savusaunassa vain saunotaan.

14014403231_273849935b_c.jpg


Tässä taasen tallustelevat grillaustuotteiden alkuun panijat. Meidän tuotanto on luonnonmukaista ja ruokinta täysin ilman teollisia väkirehuja. Lihan laadussa ja maussa se näkyy. En edes väitä että se olisi parempaa vaan erilaista, koska makutottumuksia ja mieltymyksiä on monia. Kaupasta tulee ostettua lähinnä possua ja kalaa.

14037599303_391d2f8170_o.jpg


Joku aikaisemmin mainitsi Amerikkalaisen BBQ:n, joka on vähän toisenlaista kuin meilläpäin (suomessa) pidetään perinteisenä grillaamisena. Siinä on yleensä pitkät kypsennysajat, käytetään monesti myös savua ja valellaan kotitekoisilla yleensä erilaisiin mehuihin perustuvilla liemillä.

http://www.texasbbq.fi/
 

maker3

Uusi jäsen
Liittynyt
27.2.2014
Viestit
32
Vs: Grillikausi lähestyy

JP sanoi:
Saako niitä lihoja muuten käännellä "koko ajan" vai kääntää vaan yhden kerran?

Kait noita tapoja kypsentää on niin monta kuin miestäkin, mutta jos kyseessä on esim. possun sisä- tai ulkofilee niin minä kypsennän sen fileen usein kokonaisena ja käännän vain kertaalleen kullekin kyljelle. Fileen paksuudesta riippuen 2-3 minuuttia per puoli eli pinnat kiinni. Loppukypsennyksen teen niin että kääräisen pötkylän folioon ja annan kypsyä siinä vielä 15-20 min. Mehukasta possua näin ainakin tulee ja kypsäksihän possu pitää aina paistaa kuten kanakin toisinkuin nauta jonka voi jättää sisältä hieman raa'aksikin niin halutessaan.
 

Viipperi

Uusi jäsen
Liittynyt
16.3.2013
Viestit
22
Vs: Grillikausi lähestyy

Tänne ei kaasugrilliä enää tule, se tuli huomattua kun taloon tuli Weberin Performe Deluxe 57cm
Weber_Performer_Deluxe_GBS_Gourmet_57_cm_Schwarz_18477_0.jpg


Tilaa kokkailla on runsaasti, ruoka saa ihan erilailla makua vrt. kaasugrilli ja grilli pysyy helposti lämpöisenä vähintään 3h.

We like it.
 

Priima

Aktivisti
Liittynyt
11.3.2014
Viestit
596
Vs: Grillikausi lähestyy

Ihan hyvä laite muttei riitä vielä kunnon Bar-B-Quehen siihen tarvitaan tämä.

TexasBBQ_gatorpot.jpg


No eihän kaikkien tarvitse tehdä BBQ:ta. Laita kunnon Kasleria tai Entrecotea hiilille niin hyvä tulee.
 

Priima

Aktivisti
Liittynyt
11.3.2014
Viestit
596
Vs: Grillikausi lähestyy

Viipperi sanoi:
Tänne ei kaasugrilliä enää tule, se tuli huomattua kun taloon tuli Weberin Performe Deluxe 57cm
Weber_Performer_Deluxe_GBS_Gourmet_57_cm_Schwarz_18477_0.jpg


Tilaa kokkailla on runsaasti, ruoka saa ihan erilailla makua vrt. kaasugrilli ja grilli pysyy helposti lämpöisenä vähintään 3h.

We like it.
No niin kesällä on ainakin olleet grillauskelit kohdillaan. Miten on Weberi täyttänyt odotukset??
 


Viimeisimmät keskustelut

Jäseniä paikalla

Foorumin tilastot

Keskustelut
13 568
Viestit
64 599
Jäsenet
6 961
Uusin jäsen
antpant
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös