Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

H: Bulova Accutron cal2181F

kanikune

Kelloista innostunut
Liittynyt
10.3.2013
Viestit
890
Huoltoon saapui kaksi Accutronia, joista ainakin toisesta oli toive saada käyvä peli. Alkutilanne olikin lupaava, koska toinen humisi patteri paikallaan, joskin viisarit eivät liikkuneet.


Molemmissa koneistoissa oli alkuun sama vika, joka vaikeutti alkuun pääsemistä aika lailla. Molemmissa koneistoissa toinen taulun ruuvi oli ruostunut sen verran että ruuvarilla niitä ei saanut enää pois.Alkuun joutuikin purkamaan kaiken minkä pystyi pois, jotta pääsi turvallisemmin taulun irroitushommiin.


Koneistot purettuna, mitä nyt takaa pystyi.


Oirekohdan liotusta alunasta. Tässä sai olla todella tarkkana, ettei aluna nouse kapillaarilla syömään taulun puolen teräsosia.


Homma onnistui ja taulut sai poistettua koneistoista. Samoin tein loputkin osat pois.
Tässä vaiheessa oli väli-inventaarion paikka. Käytännössä toisen koneiston toimintaan saamiseksi tarvitaan donor-koneisto, koska rikkinäisiä osia oli niin paljon. Onneksi kuitenkin näistä kelloista saa kasattua yhden toimivan kellon.


Pesun jälkeen kasaamaan koneistoa.


Kasausohjeen mukaan alkuun stemmi, päivyrin pikasiirtäjä ja sliding pinion. Myös patteirn pohjalevy ja sekuntirattaan vastejousi paikalleen.


Sitten taulun puolelle, cannon pinion ja asetuskoneistoa pakettiin.


Taulun puoli tältä erää paketissa.


Hacking-vipu. Kun kruunuakseli painetaan pohjaan, siirtyy hacking-vipu vapauttaen sekuntirattaan ja ääniraudan toisen kynnen, jolloin "räikkätoiminto" aktivoituu. Paikallaan myös kiinteä räikkäkynsi. Tämä pitää tässä vaiheessa sojottaa aivan väärään suuntaan, jotta itse äänirauta saadaan asennettua.


Äänirauta keloineen nostettu paikoilleen. Nyt kynnet pystyy asemoimaan "suunnilleen" oikeaan suuntaan. Edelleen kynnet joutuu olemaan poissa oikeasta, jotta indeksirattaan asennus on helpompi.


Rattaat paikalleen ja silta ja patteri ja äänirauta alkoi humisemaan. Taulun puoli loppuun. Päivyrimekanismi toimii tässä loistavasti, mutta on hieman haastava koota.


Haastavan tästä tekee se, että kuvassa kello kahdessa on päivyrin click, johon tulee jousijännitys. Ja sitten myös päivyrinsiirtokynsi, joka tulee vahvan jousen kanssa jännitykseen.


Tuo clickin jousi onkin helpompi laittaa paikoilleen vasta tässä vaiheessa. Osa päivyrinsiirtokynnen jousesta näkyy päivyrin peitelevyn alla. Myös tämän vahvan jousen voi lopullisesti nostaa jännitteeseen vasta tässä vaiheessa. Tässäpä virkkeessä onkin sitten aimoannos ammattisalaisuuksia :)
Päivyrin rakenne toimii hyvin. Päivän vaihto tapahtuu salaman nopeasti. Päivän mittaan pisaran muotoinen päivyrikiekon keskiosa nostaa kynttä (kuvassa) ylöspäin ladaten jousivoimaan kynteen. Keskiyöllä kynsi vapautetaan, jolloin alas pyyhkäistessään vaihtuu päivämäärä samalla.


Taulu ja viisarit paikoilleen.


Takaisin kopassa.


Säätöjen jäljeen käynnissä. Vaikka alkutilanne olikin haastava, alkoi kello käymään hyvin aikaa. Myös toinen Accutron odottaa vuoroaan, kunhan sopiva donor-koneisto sattuu vastaan.
 


Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös