Kellojen pysyvyys, vai kertakäyttökulttuuri

hm42

Aktivisti
Liittynyt
30.9.2014
Viestit
1 215
Muutkin ovat olleet sitä mieltä, että hyvä mekaaninen kello on erinomainen esimerkki nykyistä kertakäyttökulttuuria vastaan. Mekaaninen kello säilyttää käytettävyytensä ja toimivuutensa teoriassa ikuisesti kunhan kelloa huoltaa säännöllisesti. Tässä ollaan sellaisen asian äärellä, jota kannattaisi hyvien kellojen hankinnan perusteena enemmänkin hyödyntää.

Jossain kulkee kuitenkin raja. Työmäärä mekaanisen peruskoneiston purkamiseen, putsaamiseen ja kokoamiseen lienee melko vakio riippumatta koneiston viimeistelyn tasosta (poislukien mahdollisten vaihdettavien osien saatavuus ja hintapreemiot). Jos Patek Philippe Nautilus ja Seiko 5 ovat suhteellisesti yhtä työläitä perushuoltaa, tulee jossain kohtaa vastaan raja siinä, mihin asti minkäkin kellon säännöllistä huoltoa kannattaa jatkaa ja milloin heittää kello roskiin.

Työllä on hintansa, joten miten asia kannattaisi arvioida jos vaikka kellon perushuollon sopiva välisi olisi reilut 5 vuotta? Alle 500 euron mekaaniset kellot ovat kertakäyttöhyödykkeitä, vai alle 300 euron? Satasen? Vai kannattaako vasta yli tonnin peruskelloa pitää iskussa vuosikymmenien ajan ja kaikki sitä halvempi tipahtaa sarjaan kertakäyttöä ja epäekologisuutta? Onko materiaali se määräävä tekijä - kultakellot kannattaa säilyttää ja teräskellot unohtaa? Pintakultaus ensimmäisenä roskiin, niissä kultaus kuluu kuitenkin kymmenessä vuodessa rumaksi?

Oma kategoriansa ovat tietenkin kvartsikellot, ja kaikkein pahimpina älykellot. Kvartseissa jos kello muuten toimisi tai olisi mekaniikaltaan huollettavissa, löytyy jo sellaisia paristokokoja joita ei vaan enää valmisteta - yksi esimerkki minullakin on jopa lähes 15v "vanhasta" Seikosta jossa lähinnä alkuperäistä kokoa enää saatavilla oleva paristo oli kuitenkin millien osia liian paksu ja sai takakannen huonosti kiinni ja koneiston sitä kautta vettymään ja kellon roskiin. Älykelloista tai urheilukelloista jo muutamassa vuodessa loppuu tuki ja teho, joten niitä ei tulisi kategorisoida tähän ollenkaan. Jo kolme generaatiota (vuotta) vanhat apple watchit ovat tukea ja päivityksiä vailla ja käytännössä SER-kamaa, joka kannattaa muistaa jos tällaisien hankintaa miettii. Ei ole ekologinen valinta hankkia älykelloa, siitä ei ole muutaman vuoden päästä mitään iloa, tuleville sukupolville jättämisestä puhumattakaan.
 

JHellberg

Uusi jäsen
Liittynyt
15.2.2019
Viestit
63
Tätä on tullut pohdittua itsekkin.

Yksi arvokellon ostoperuste on juuri se, että se on huollettuna "ikuinen". Halpa mekaaninen kello voi olla kertakäyttö krääsää siinä missä patterikellokin.

Tämä mielestäni riippuu kyllä todella paljon kellosta. Jos huollon ajan koittaessa täysin vastaavan kellon saa huollon hinnalla tai lähelle sitä, niin kellosta tulee kertakäyttö tavaraa. Mutta vaikka kello olisi halpa muttei sitä enää saa, tilanne on toinen.

Välimuoto lienee se, että koneistoa ei huolleta vaan se vaihdetaan kokonaan uuteen, esim. Seikon nh35 tai 38 koneistot.

Tämä on asia jossa on hieman vaikea olla itselleen rehellinen. Pidän mekaanisia kelloja vastaiskuna nykyajan kulutuskulttuurille. Toisaalta jos niitä löytyy pitkälti kolmatta kymmenettä, niin vähän tekopyhäähän sellainen ajattelu on.
 

W.R.C.

Aika ei lopu.
Liittynyt
28.8.2014
Viestit
2 200
"Ikuisuus on pitkä aika, varsinkin lähempänä loppua."


Tässä varsin kestävä ajanmittaamisen systeemi

Solar-system-L1075-004_detail.jpg

Royal Museums Greenwich
 

samyel

Aktivisti
Liittynyt
23.7.2014
Viestit
584
Pohdin myös jossain kohtaa tätä kestävyyttä ja ekologisuutta. Päädyin omalta osaltani siihen, että pidän ajatuksesta, että kello kestää isältä pojalle tai tyttärelle ja kannattaa olla sen arvoinen, että sitä kannattaa huoltaa. Järkihintaisen huollon peruskelloonkin saa kohtuulliseen hintaan, eli muutaman satasen kellokin kannattaa minusta huoltaa. Valitettavasti itsellä kello tuppaa vaihtumaan ja sitä kautta ne eivät ehdi edes elämän jälkiä kovin paljon kerätä :)

Ekologisuudesta taas mietin, että kello on pieni kapistus ja vaikka muutoin kierrätän ja pyrin hankkimaan kestävää tavaraa (mieluummin vähän ja simppeliä ja laadukasta), niin kello ei suoranainen ekoteko ole. Sen jalanjälki on johonkin vaatteisiin, käyttötavaraan ja iskunvaimentimiin verrattuna hyvin pieni. Siksipä perustelen sen käyttöä enemmän symbolisena ajatuksena, muistutuksena siitä, että kaikkea ei ihminen tarvitse ja sitä mitä tarvitsee kannattaa harkita tarkoin. Itse olen joskus huollattanut edullisemmankin vintage-kellon jotta voin olla sen toiminnasta varma. Se ei ollut taloudellisesti erityisen järkevää, muttei toisaalta suuri sijoituskaan. Mielenrauhaa sillä sai ja kellon jonka tiesi toimivan monta vuotta vaikka ikää oli yli puoli vuosisataa.

Oma ajatukseni on, että kello kannattaa kunnostaa jos siitä tulee hyvä, kello on iäkäs, siinä on tunnearvoa tai jos huolto maksaa vähemmän kuin uusi kello. Pääasiassa siis kaikki mekaaniset kellot, poislukien edulliset Seikot ja halvat patterikellot.
 

Tarmo

Uusi jäsen
Liittynyt
18.11.2018
Viestit
76
Tosi hyvä aihe - kestävyys ja kelloihin liittyvät arvot on itselläkin käyneet ajatuksissa, mutta tunnustan että ajattelu lipsahtaa helposti perusteluiden keksimiseksi hankinnoille. En ehkä lähtisi arvokelloja hyveellisinä pitämään, mutta hyvin harmittomina kyllä. Ainakin nämä puoltaisivat sitä:

+ Kellon valmistamiseen kuluu hyvin vähän luonnonvaroja ja mekaaninen kello voi kestää käytössä hyvin pitkään
+ Kelloja tehdään käsityöpainotteisesti (vrt. monia muita asioita) ja tekijöillä on varmaan keskimäärin hyvät olot - saattaapa olla monelle jopa mieluisa ammatti
+ Kauniita asioita kyllä mahtuu tähän maailmaan lisää

Kääntöpuolella on sitten se, että ainakin itselleni kellot ovat aika puhtaasti kuluttamista. Omista mieltymyksistä ja esim. designista ja materiaaleista voi oppia jotain matkan varrella, mutta epäröin kutsua tätä omalla kohdallani edes harrastukseksi, johon mielestäni kuuluisi itse tekeminen. Toisaalta, eipä aina ole pakko tehdä mitään, ja ainakin kelloja voi kohtuudella hankkia ja niistä nauttia ilman huonoa omatuntoa.
 

hm42

Aktivisti
Liittynyt
30.9.2014
Viestit
1 215
+ Kelloja tehdään käsityöpainotteisesti (vrt. monia muita asioita) ja tekijöillä on varmaan keskimäärin hyvät olot.

Tuo on hyvä nosto jota en edes miettinyt. Paljonkohan kelloja ja koneistojen osia tehdään sweat shopeissa alle suositellun tuntipalkan huonoissa olosuhteissa? Tässä ajatukset samantien siirtyvät Aasian suunnalle. Halvat kiinalaiset koneistot, tai kellojen kokoonpano muissa maissa Aasiassa? Komponentit joita myös Swiss Made -koneistot käyttävät koska tietyn osan voi alihankkia halpamaista?
Siinä on uusi näkökulma eettisiin hankintoihin.
 

JHellberg

Uusi jäsen
Liittynyt
15.2.2019
Viestit
63
Onneksi jo melkein kaikissa halvoissakin kelloissa koneistoina on Seikon tai miyotan koneistot, jotka on tehty Japanissa. Ainoa varteenotettava kiinalainen on seagull kronokrafi koneisto joka on yrityksenä niin iso, että on vaikea uskoa sweatshop kuvioihin.

Voin toki olla väärässäkin.
 


Viimeisimmät keskustelut

Jäseniä paikalla

Foorumin tilastot

Keskustelut
13 569
Viestit
64 606
Jäsenet
6 962
Uusin jäsen
Topi.
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös