Kellon lasin huurtuminen normaalia?

tommi2

Uusi jäsen
Liittynyt
3.3.2017
Viestit
69
Nyt korona-aikaan on tullut tavaksi käydä aamulla pyörälenkillä ennen etätöiden alkua. Olen ottanut aikaa kellolla, joten se on näkyvissä , mitä yleensä kylmemmillä ilmoilla ei ole. Olen kahta kelloa kokeillut, Seiko SKX007 ja G-Shock Gravitymaster, kummankin lasi huurtuu. Seiko on käytettynä ostettu, joten voin kuvitella sen imasseen kosteutta ehkä, mutta G-Shock on alle puoli vuotta vanha. Onko tämä huurtuminen normaalia, huurtuvatko kaikki kellot, vai kasataanko laatukellot jossain kuivahuoneessa tms? Pitääkö olla huolissaan, kannattaako G-Shock palauttaa takuuseen?

Kokeilen kuivattaa Seikoa ja pistin sen muovipussiin nuppi auki vedettynä tällaisen silikonikuivauspussin kanssa. Oletteko testanneet itse tätä ja auttaako "nuppi auki" mitään, vai täytyisikö kello avata (mihin minulla ei ole työkaluja)?
 

samyel

Aktivisti
Liittynyt
23.7.2014
Viestit
584
Ei pitäisi kellon lasin sisäpuolelta huurtua. Minulla ei ole uidessa, puutöitä tehdessä eikä pyörälenkeillä lasit huurtuneet. Pääasiassa G-shockia olen käyttänyt aktiviteeteissa.

Ainoa poikkeus oli aikanaan ruuvikruunuton Certina, joka oli käynyt sepällä ja jonne oli varmaan päässyt aavistus kosteutta. Kosteutta oli tosin niin vähän, että ajan myötä se sieltä hävisi. Huomasin, että ihon lämpö tiivistää nesteen lasiin eli se ilmestyi näkyviin aina kun kello oli kädessä.

Voiko olla, että nuppi on avautunut tai painunut jossain märässä paikassa? Itse kävisin näyttämässä että tiivisteet on kunnossa.
 

tommi2

Uusi jäsen
Liittynyt
3.3.2017
Viestit
69
No tässä ehdin jo lukemaan kansainvälistä foorumitarjontaa ja sain tietää jääpalatestistä: huoneenlämpöisen kellon lasille laitetaan jääpala minuutiksi-pariksi. Testasin tätä ja kaikki kelloni huurtuvat. Mukana oli pari Seikon suklaria, pari G-Shockia, Bulovan suklari, Zodiacin suklari... Tudor Black Bayta en uskaltanut testata, koska ei tuo huurtuma varmaan hyvää tee kellolle...

Tänään ei huurtunut eilen huurtunut G-Shock ajossa, eli tilanne vaatii erikoisolosuhteet, "jääpalamaisen" kylmyyden (varmaan kosteus, lämpötila, viima yhdistelmä?). Testatkaa kalliit kellonne jos uskallette? Kiinnostaisi tietää löytyykö jääpalatestin läpäisijää :D
 

teppo teboil

Uusi jäsen
Liittynyt
12.2.2018
Viestit
49
Watchuseekistä löytyy keskusteluja joissa useat ovat myöntäneet että G-Shockin lasi huurtuu heillä.

Ratkaisut Watchuseekistä: (osin huumorilla)

- takakansi auki ja pitää kelloa pakkauslaatikoiden mukana tulleiden suolapussien kanssa pahvilaatikossa ja sulkee takakannen kun ajattelee kosteuden imetyn pois, tai suoraan hiustenkuivaajalla puhaltaa kellon sisuksen lämpimäksi ja sulkee kannen (en välttämättä suosittele).

- rymyilee vahingossa sen verran että saa lasi halkeaa, jolloin kellossa on oma venttiili josta kosteus pääsee haihtumaan ja kello on ilmastoituna samaan tilaan ympäristön kanssa, jolloin lasi ei huurru ainakaan pitkäksi aikaa. (tätäkään en suosittele).

Eräs henkilö kerran esitteli Citizeniään niin että suihkutti joko kylmäsprayta tai pölyjen poistoon tehtyä sprayta suoraan kellolle, joka huurtui täysin, mutta kävi edelleen hyvin :)

Muistan lapsuudesta että eräällä kaverilla oli kello jossa oli jatkuvasti vettä lasin alla, siis oikein kunnolla, enkä muista että siihen kelloon olisi tullut sinä aikana mitään vikaa.

Itselläni oli/on Leijona johon humoristisesti tuli ulkona liikuttaessa sateella pieni "hikipisara" lasiin kellon viisareiden akselin kohdalle - en tiedä miten kosteus onnistu siirtymään yhdeksi pisaraksi keskelle kellon lasia - oli kyllä tyyriimpi imagoltaan "sukeltajan" Leijona, että ehkä siinä oli joku pintakäsittely lasin sisäpinnalla estämään huurtumisen ja sen vuoksi kosteus ilmestyi yhtenä pisarana (sekin kello toimi - ja toimii kai edelleen kymmeniä vuosia myöhemmin, ilman yhtäkään huoltoa).

Jos on vähänkään arvokkaampi kello niin tietysti kannattaa huolestua kosteudesta lasin alla, mutta yleinen selitys huurtumiselle on että ilma kellon sisällä ei ole 100% kuivaa (enkä tiedä, saako edes olla), jolloin tietyissä olosuhteissa lasi voi osoittaa kosteuden merkkejä.
 
Viimeksi muokattu:

Kaupamees

Jäsen
Liittynyt
25.4.2018
Viestit
117
Huurtuminen johtaa korroosioon, eli ei kuulu kellojen ominaisuuksiin. En suosittele jääpalatestiä, jos ei välttämättä halua tuhota kelloaan. Jääpalalla saadaan aikaiseksi äkillinen kastepisteen paikan muutos.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

tommi2

Uusi jäsen
Liittynyt
3.3.2017
Viestit
69
Itsellä ko. testi vähän avasi silmiä, kellon kun kellon saa näköjään huurtumaan, kun olosuhteet ovat oikeat. Fillaroinnissa nyt sattui vastaavat olosuhteet. Ensi kerralla hiha kellon päällä, ei varmaan tosiaan kannata tieten tahtoen kosteutta tiivistää kellon sisään. Toisaalta jopa vähän kyrsii kun kunnon rymykelloina pitämiäni kelloja saa varoa. Ehkä pitäisi ostaa 5 terroristiCasioa ja ottaa aina pakasta uusi kun vanha menee rikki.
 

W.R.C.

Aika ei lopu.
Liittynyt
28.8.2014
Viestit
2 200
"Ei ole huonoa säätä, on vain huonoja kelloja"
 

Priima

Aktivisti
Liittynyt
11.3.2014
Viestit
596
Kellon lasin huurtuminen on tuttu ilmiö vuosien takaa kun käytin muita kuin sukellukseen sopivia kelloja. Monesti kuulee arvostelua, että sukelluskello eikä harrasta sukellusta.
Metsurin töissä sateessa ja tuiskussa sekä lumihangessa sai kellon hyvin huurtumaan ja syynä ei ollut pelkästään ukoinen olosuhde vaan myös sisäinen, eli hikoilu, Tunnetusti hiki on hyvä läpäisijä, siis tähän perustuu myös nämä pinnoiteet vaatteissa jotka pitää veden ulkona mutta myös hengittävät.
 


Viimeisimmät keskustelut

Foorumin tilastot

Keskustelut
13 568
Viestit
64 599
Jäsenet
6 961
Uusin jäsen
antpant
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös