Kellotermistö

Binh

Aktivisti
Liittynyt
9.3.2013
Viestit
694
Vs: Kellotermistö

Kellosanasto

Analoginen
Analogisissa kelloissa aika näytetään viisareilla kun taas digitaalisissa kelloissa aika näytetään numeroilla, useimmiten nestekidenäytöltä (lcd).

ATM
ATM tarkoittaa ilmakehän painetta, ja se ilmoittaa kuinka suurta painetta kello kestää veden alla. Kun kello upotetaan veden alle siihen kohdistuu painetta. Yksi ATM vastaa noin 10 metrin syvyydessä olevaa painetta. Uimiseen suositellaan 10 ATM:n kelloja ja sukellukseen 20 ATM:n kelloja.

Arabialaiset numerot
Arabialaiset numerot ovat länsimaissa käytettävä numerojärjestelmä. Muita käytössä olevia numeroita ovat roomalaiset ja intialaiset.

Automaattinen kello
Automaattiset kellot toimivat roottorin virittämän vetojousen avulla. Roottori saa käyttövoimansa kellon kantajan tuottamasta liike-energiasta. Jos kello ei ole käytössä, pysyy se käynnissä yhdestä kolmeen vuorokautta kellon käyntivaraan (energiavarastoon) säilytetyn energian avulla.

Käänteinen näyttö
Näyttää ajan lineaarisesti eikä ympyrän muodossa, kuten useimmissa analogisissa kelloissa.

Ikuinen kalenteri
Kellot, joissa on ikuinen kalenteri huomioivat ajan poikkeukset, kuten karkausvuodet ja eri pituiset kuukaudet (Perpetual calendar englanniksi).

Lasi
Nykyaikaisissa rannekelloissa käytetään yleensä kahta eri tyyppistä lasia; safiirilasia ja mineraalilasia. Ylellisimmissä kelloissa käytetään yleensä safiirilasia, joka antaa erinomaisen suojan naarmuja vastaan. Mineraalilasin etuna on, että se ei murene rikkoutuessaan.

GMT
GMT on lyhennys sanoista Greenwich Mean Time, jonka moderni nimitys on UTC (Coordinated Universal Time). Kyseessä on aikavyöhyke, johon kaikki nykyaikaiset ajan ilmoitukset perustuvat. UTC näyttää ajan 24 tunnin kellolla ja GMT 12 tunnin kellolla. Kelloissa GMT-toiminto tarkoittaa, että siinä on kahden aikavyöhykkeen näyttö.

Guilloche
Guilloche on kellotaulun koristelua kuvaava nimitys. Aito guilloche kaiverretaan kellotauluun. Menetelmä on erittäin kallis, joten useat kellovalmistajat leimaavat koristeen kellotauluun. Breguet on yksi harvoista valmistajista, joka yhä kaivertaa guillochekuvion kelloihinsa.

Hesaliitti
Mineraalilasityyppi, jota varsinkin Omega käyttää etenkin avaruusmatkailuun soveltuvissa kelloissaan. Hesaliitin etu on sama kuin muiden mineraalilasien, eli lasi ei murene rikkoutuessaan.

Hymyilevä kello
Hymyilevällä kellolla tarkoitetaan kelloja, joiden viisarit osoittavat kellonaikoja kymmentä vailla kaksi tai kymmentä yli kymmenen. Viisarit muodostavat hymyn kellotaululle. Kellonvalmistajat ja jälleenmyyjät esittelevät lähes tulkoon aina kellonsa hymyilevinä.

Indeksimerkinnät
Indeksimerkinnät ovat täystuntien merkinnät kellotaulussa.

Jalokivet
Jalokivien käyttö kellokoneistossa vähentää kitkaa ja tarkentaa kellon käyntiä. Kellot, joiden koneistoissa on paljon jalokiviä ovat laadultaan erittäin korkeatasoisia.

Kaliiberi
Kelloissa, joissa on kehittynyt kaliiberi voi olla enemmän toimintoja (kuten ikuinen kalenteri tai kronografi). Kaliiberi määrittää myös kellon käyntiajan.

Kehä
Kellon kehä (englanniksi bezel) kiinnittää lasin kellon runkoon. Kehä on usein värillinen tai siihen on upotettu jalokiviä.

Komplikaatio
Kellomaailmassa kellon toimintoja kutsutaan komplikaatioiksi. Mitä enemmän komplikaatioita sitä enemmän toimintoja (kuten kronografi ja ikuinen kalenteri). Lukuisia toimintoja sisältäviä kelloja kutsutaan usein monitoimikelloiksi (“grande complication”).

Kronografi
Kronografi on kello, jossa on erillinen sekuntikello ajanottoa varten.

Kronometri
Kronometri on kello, jonka tarkkuus on testattu riippumattomissa testeissä. Jos kello täyttää kaikki vaatimukset luovutetaan sille C.O.S.C-sertifikaatti (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres).

Kuunkierto
Kuunkiertotoiminto näyttää kuukalenterin kellotaulussa.

Kvartsi (Quartz)
Kvartsi on vuorikristalli, joka laitetaan värähtelemään kelloissa elektronisen piirin vaikutuksesta. Nykyään käytetään synteettisiä kristalleja, jotka värähtelevät paljon tasaisemmin. Kvartsikellot ovat (useimmiten) hyvin tarkkoja.

Käyntivara
Käyntivara on aika, jonka kello käy sen jälkeen kun se on viritetty tai liike-energialla ladattu. Kvartsikellon käyntiaika on paristojen vaihdon välinen aika.

Linkkuranneke
Linkkuranneke on metalliranneke, joka mukailee rannetta ja kiinnittää rannekkeen päät siinä olevien metallikappaleiden avulla. Vaihtoehtoisesti ranneke muodostaa silmukan, joka piilottaa kiinnitysmekanismin.

Mekaaninen kello
Mekaaninen kello vedetään manuaalisesti (käsin).

Minuuttirepeteeri
Minuuttirepeteeri on järjestelmä, jossa kellon kehä pystytään laukaisemaan päätettyyn aikaan napin tai kytkimen avulla. Minuuttirepeteeriä pidetään yhtenä monimutkaisimpina toimintoina.

MOP /Mother Of Pearl (Helmiäinen)
Helmiäistä käytetään kellotaulujen materiaalina. Se taittaa valoa antaen pinnalle kauniin hohdon. Helmiäinen on orgaaninen komposiittimateriaali.

Rattrapante
Erittäin edistynyt lisätoiminto, jossa kaksi toisistaan riippumatonta sekuntiviisaria pystyvät ottamaan aikaa samanaikaisesti.

Runko
Kellon runko on osa, johon itse kellokoneisto on asennettu. Kellon runkoa kutsutaan myös kuoreksi (englanniksi case).

Skeleton-kello (luurankokello)
Luurankokellon läpinäkyvä takaosa paljastaa kellokoneiston.

Solkiranneke
Solkiranneke on klassinen kellon ranneke, ja se on useimmiten nahkaa, kumia tai muovia. Rannekkeessa on solki ja sokka, joka kiinnitetään rannekkeessa olevaan reikään, samalla tavalla kuin tavallisessa vyössä.

Takometri
Takometri mahdollistaa nopeuden mittaamisen muuntamalla sekunnit kilometreiksi tunnissa. Takometrin käytössä tulee tietää matkan pituus.

Tausta
Kellon taustalla tarkoitetaan sen takaosaa, joka lepää kantajan rannetta vasten. Taustoja on kahdenlaisia, joko ruuveilla tai paineella suljettavia. Tausta voi olla myös läpinäkyvä (skeleton-kello) paljastaen kellokoneiston tai kaiverrettu.

Tritium
Tritium on heikosti radioaktiivinen väriaine, jota käytetään kellotaulujen numeroiden ja viisareiden itsevalaisuun. Kelloissa käytettävän tritiumin määrä on niin vähäinen ettei siitä ole minkäänlaista terveydellistä haittaa. Kaikki tritiumia sisältävät kellot on merkitty T-tunnuksella. Tämä tunnus näkyy useimmiten numeron kuuden läheisyydessä.

Tourbillon
Tourbillon-toiminto kompensoi vertikaalisia asentovirheitä, jotka ovat painovoiman aiheuttamia häiriöitä. Tourbillon kompensoi häiriöt pyörivän alustan avulla. Tourbillon on Louis Breguetin vuonna 1801 keksimä toiminto, ja niitä valmistetaan useita erilaisia.

Vedenkestävä
Merkintä “100M” ei tarkoita, että kello kestää 100 metrin syvyyteen sukeltamista vaan se kertoo kellon vedenkestävyysasteen. Uimiseen soveltuvissa kelloissa on merkintä 100M (10 ATM) ja sukellukseen soveltuvissa kelloissa on merkintä 200M (20 ATM).

30 M, suojaa roiskeita ja sadetta vastaan
50 M, kello on suihkun kestävä
100 M, kello on vesitiivis ja sen kanssa voi uida
150 M, kellon kanssa voi snorklata
200 M, kellon kanssa voi sukeltaa
1000 M, kellon kanssa voi harrastaa syvänmerensukellusta

Huolimatta kellon vedenkestävyysasteesta sen tiiviys kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti kellosepällä.

Lähde: watchonwatch.com
 

Binh

Aktivisti
Liittynyt
9.3.2013
Viestit
694
Vs: Kellotermistö

Tämä lista selittää lyhkäisesti "kelloseppä-slangissa" käytettyjä sanoja ja termejä.

AD
Englanninkielinen termi, joka vilahtelee mm netin keskustelupalstoilla (kuten Watchuseek) AD = Auctorised Dealer = Auktorisoitu Myyjä, merkin edustusliike.

Akku
Uuden sukupolven quartzkelloissa, kuten kinetic, auto-quartz tai ecodrive, käytetään ladattavaa akkua patterin tilalla. Tarkkaan ottaen, kelloissa käytetty akku ei ole lainkaan akku, vaan kapasitaattori, mutta sanaa käytetään selkeyden takia havainnollistamaan että se on ladattavissa, erotukseksi paristosta, jota ei voi ladata.

Amerikkalainen
Amerikkalaisella tarkoitetaan yleensä amerikkalaisvalmisteista taskukelloa. Waltham on jenkkikelloista Suomessa kuuluisin. Termiä saatetaan myös käyttää ns farmarikellosta, joka on amerikkalaisvalmisteinen seinäkello.

Ana-Digi
Termillä tarkoitetaan kaksoisnäyttökelloa, kellossa on sekä osoittimet, että numeronäyttö.

Analoginen
Analoginen näyttö. Tarkoittaa kelloa, jossa ajannäyttö on toteutettu viisarien avulla. Vastakohta on digitaalinen näyttö.

Ankkuri
Mekaanisen ranne- tai taskukellon käyntilaitteessa oleva osa, joka säätelee voimanpurkautumista käyntirattaalta.

Ankkurikäynti
Koko nimeltään Sveitsiläinen ankkurikäynti.Mekaanisissa rannekelloissa käytetty käyntilaite tyyppi, se on lähes kaikkien rannekellojen käyntilaite. (Poislukien jotkin harvinaiset luxuskellot, joissa esim cronometrikäynti sekä Omegan Co-Axial (nämä ovat parempia mutta selvästi kalliimpia valmistaa kuin ankkurikäynti), sekä 50-60-luvuilla valmistetut edullisenkategorian nastakäyntiset rannekellot. Myös taskukelloissa on käytetty erikäyntilaitteita, jotka sitten sveitsiläinen ankkurikäynti sittemin syrjäytti.)

Ankkurinvarsi
Seinäkellon ankkuriin liitetty osa, joka kytkee sen heiluriin.

Ankkuriratas
Toiselta nimeltään käyntiratas. Kellon veto purkautuu tasaiseksi, mitattavaksi liikkeeksi käyntirattaalta ankkurin ja heilurin avulla. Ratas jonossa ylinratas. Sen tunnistaa helposti kellosta, koska siinä on erilaiset hampaat kuin muissa rattaissa.

Asentoero
Mekaaninen kello käy eritarkkuudella kellon eri asennoissa (taulu ylös, taulu alas, nuppi ylös jne). Asentoerolla taroitetaan näiden käyntitarkkuus eroja.

Askelmoottori
Quartz-kellon sydän, se muuttaa sähköisen pulssin liikkeeksi. Koostuu seuraavista osista: Kela, Roottori ja Staattori.

Automaatti
Rannekello joka saa voimaa jouselle käyttäjänsä käden liikkeestä. Automaattiveto.

Bekkeri
Maineikas saksalainen seinäkellovalmistaja (ei enää toiminnassa) Gustav Becker. Tehdas jäi sodan jälkeen Itä-Saksan puolelle ja sen koneet ja laitteet vietiin Neuvostoliittoon.

Bensakuppi
Kellosepät käyttävät puhdistettua bensaa tai isopropanolia pika- ja esipuhdistuksiin. Sitä on kellosepä työpöydällä bensakupissa. Osien käyttäminen bensakupissa tarkoittaa siis, osien kastamista puhdistettuun bensaan, useimmiten vesivärisiveltimen avulla!

Bergeon
Sveitsiläinen tunnetuin kellosepäntyökalujen valmistaja.

Breguet-spiraali
Liipottimen kaksikerros-spiraali, joka on saanut nimensä keksijänsä maineikkaan kellosepän Louis Breguetin mukaan. Sitä käytetään ns paremmissa kelloissa, oli yleinen vielä 50-luvulla ja oli käytössä useissa kelloissa. Tasospiraaliin verrattuna, siinä on vähemmän käyntieroja. Kellojen teollinen massavalmistus on syrjäyttänyt sen tänä päivänä kuriositeetiksi.

Crono
Itseasiassa tällä termillä voidaan tarkittaa kahta eri asiaa:

Cronometri Termi viittaa kellon tarkkuuteen ja kello on saanut testitodistuksen siitä, että se on läpäissyt vaaditun testin.
Cronograafi Termi viittaa ajan mittaamiseen, eli kellossa on ajanotto!

Digitaalinen
Tarkoittaa kelloa, jossa ajan-näyttö on toteutettu numeroiden avulla. Näyttö voi olla joko nestekide eli LCD, LED (punaiset numerot mustalla pohjalla, näkyivät vain nappia painettaessa, näissä patteri kesti vain 2-3kk) tai mekaaninenkello jossa on numerokiekko.

Duplee
Pinnoite joka on kullanvärisissä kelloissa. Kellon kuorten laadun mukaan pinnoitteen paksuus vaihtelee suuresti, halvimmissa ns muotikelloissa se on noin 0,5 micronia, kun taas laadukkaimmissa sveitsiläisissä se oli, 60-luvulla, 20 micronia, tänä päivänä pinnoite on paksuimmillaan 10 micronia.

Eriste
Eriste, josta kelloseppä todennäköisimmin puhuu asiakkaalle, on paristoneriste, jonka joku kelloja tuntematon paristonvaihtaja on hukannut kellosta. Ilman eristeliuskaa paristo pääsee oikosulkeutumaan ja siten tyhjentymään.

Farmarikello
Amerikkalainen seinäkello, joka on pisaran muotoinen. Usein käytetään myös nimeä dropsikello (drop = pisara). Taulua kehystää kahdeksankulmainen puureunus ja alla on pieni kotelo heilurin linssille.

Feikki
Arvokellosta tehty kopio. Kopiokellossa kuoren materiaali voi olla mitä vaan ja useimmiten seos sisältääkin nikkeliä, koska nikkeliseoksen valaminen on helppoa. Pinnotteen kuluessa kello aiheuttaa vaaran nikkeliallergian puhkeamisesta!

Franken watch
Netissä vilahteleva termi, joka tarkoittaa Frankenstein watch, Frankensteiin kello. Kello ei ole feikki, mutta se on sellainen, että tehdas ei myöskään ole sellaista valmistanut. Tyypillisesti kelloon on vaihdettu esimerkiksi erivärinen taulu, jostain toisesta samanmerkin toisesta mallistosta. Esimerkiksi, Omegan Moon Watchiin on laitettu vaalea taulu mustan tilalle.

Grahan-käynti
Laadukkaissa seinäkelloissa käytetty käyntilaite. Se on saanut nimensä keksijältään englantilaiselta kellosepältä George Grahamilta.

Hammasilma
Kellon rattaiden välissä oleva liikkumatila, ilmenee tyypillisesti minuuttiosoittimen heilumisena quartz-kelloissa.

Heiluri
Seinäkellon käyntilaite, se koostuu linssistä ja varresta.

Heilurinjatkovarsi
Osa, joka on kiinnitetty ripustusjousella kelloon. Ankkurinvarsi siirtää liikkeen koneistosta heilurille haarukalla, jonka läpi heilurinjatkovarsi on pujotettu. Jatkovarren alapäähän kiinnittyy heiluri.

Hiki-patentti
Vippaskonsti, jolla jokin on korjattu epävirallisella (ja useimmiten virheellisellä) tavalla tai kotikorjaajan korjaus.

Huuhteluaine
Kellonpesukoneessa käytettävä aine, hiilivety-yhdiste!

Hörpännyt
Termillä tarkoitetaan vesivaurioista kelloa!

IC
Kellon sähköosa, integroitupiiri, Integrated Circuit.

Inca
Mekaanisten kellojen liipottimen iskusuoja valmistajista se isoin ja maineikkain. Inca eli Incabloc on suurimmassa osassa sveitsiläisiä rannekelloja, joissa on iskusuojalaite. Keksitty 40-luvulla, alkoi yleistyä 50-luvulla ja yleistyi ihan edullisiin peruskelloihinkin 60-luvulla.

Indeksi
Kellon taulussa oleva tunninmerkki.

Integroitupiiri
Katso IC

Iskusuoja
Mekaanisissa kelloissa, liipottimen tappien katkeamista estävä rakenne. Katso KIF ja Inca

Isänmaa
Humoristinen termi viittaa, erityisen likaiseen kellonpohjaan tai metallirannekkeeseen. Epähygieeninen ilmestys, jossa pöly ja lika on pinttynyt kiinni kellon pinnalla olleeseen hikeen.

Jousenkokooja
Työkalu, jolla jousi saadaan nippuun ja takaisin koteloon huollon jälkeen. Rannekelloille ja seinäkelloille on oma työkalunsa.

Jousikotelo
Kotelo, jonka sisällä kellon on vetojousi.

Junkki
Lempinimi saksalaiselle Junghans seinäkellolle.

Jänne
Punttiseinäkelloissa painojen taljat ovat jänteillä, jotka on valmistettu lehmän suolesta.

Kadunmiehenkello
Termi tarkoittaa edullista teräskuorista konstailematonta perusmallia, joka on tehty kestämään.

Kalenterikiekko
Päivyrin numerot ovat kiekossa, joka on taulun alla.

Kaliperi
Kellon koneistolle valmistajan antama tunnistenumero.

Kehysrengas
Rannekellon koneiston ja kuoren välissä oleva soviterengas. Samaa koneistoa käytetään useissa erikokoisissa jopa erimerkkisissä kelloissa, tällöin tarvitaan ko osaa, jotta kuorta selvästi pienempi koneisto pysyy paikoillaan kuoressa..

Keinoranne
Kellosepänverstaan laite joka pyörittää koekäytettävää mekaanistakelloa tasaisesti eri asennoissa.

Kela
Quartz-kellon osa, joka tekeen sähkömagneettisenkentän ja mahdollistaa siten askelmoorrorin liikkeen.

Kertakäyttökone
Quartz-koneisto, jota ei ole tarkoitettu huollettavaksi. Usein sitä ei edes ole mahdollista purkaa.

Keskiratas
Toiselta nimeltään minuuttiratas, keskellä kelloa ja minuuttiosoitin on useimmiten kiinni sen päässä.

Keskirelli
Seinäkellon osa, joka kiinni keskirattaassa taulunpuolella. Osa kuljettaa vaihderatasta, joka puolestaan siirtää liikkeen tuntirattaalle.

Kide
Quartz-kello mittaa ajan quartzkiteen värähtelystä.

Kiffi
Kif-iskusuoja on Incablocin jälkeen se toiseksi yleisin.

Kierrepohja
Rannekellon takapohja, joka on kierteellä kiinni.

Kiertorengas
Tyypillisesti sukeltajankellossa oleva liikkuva lasisarjanrengas, joka toimii apu-muistirenkaana.

Kitka
Kitkalla kellosepät tarkoittavat yleensä osoitinasetuskitkaa, joka mahdollistaa ajanasetuksen kellossa.

Kivi
Kellon laakeri, joka on tehty synteettisestä rubiinista. Kiviä on kellossa erilaisia: reikäkivi, kynsi, siirtokivi, vastakivi, liipottimen reikäkivi. Kivet ovat siis synteettisiä, ne eivät ole jalokiviä. Niiden määrä korreloi ke3llon laatua. Hyvässä vedettävässä kellossa on 17 kiveä, 15 kiveäkin hyvin riittää. Automaatti kelloissa sopiva kivien määrä on 17-24. Jos kellossa on vaikkapa 34 kiveä, on niistä iso osa vain koristeena ja niiden tarkoitus on harhauttaa ostajaa luulemaan kelloa laadukkaammaksi kuin se on. Tällaisia megamäärä kivisiä kelloja tehtiin 60-luvun puolivälissä, lähinnä vaatimattoman tason kellovalmistajien toimesta.

Koneistonkiinnitysruuvi
Ruuvi, jolla kello lukitaan kiinni kuoreen tai kehysrenkaaseen.

Koneistonpidin
Seinäkellossa oleva "kelkka", jonka päälle koneisto asettuu ja on kiinni kotelon takaseinässä.

Koneistonpuoli
Se koneistonpuoli, joka näkyy kellon takapuolella. Vastakohtana taulunpuoli.

Kongi
Lyöntilanka seinäkellossa, tavallisesti spiraaliksi taivutettu. Kolahtava ääni.

Korkannut kierre
Kellon takapohjan tai ruuvin kierre, joka ei lukkiudu vaan kiristettäessä löstyy uudelleen.

Korukvartsi
Siro naistenrannekello tiivis punoksisella metalliranteella. Korukvartsi oli Suomen myydyin naistenkello malli vuosia 80-luvulla, nyt liki hävinnyt markkinoilta.

Korvake
Kellon kuoressa, ranneke kiinnittyy korvakkeiden väliin.

Kuiva lasi
Muovinen plexilasike, joka on vanhuuttaan mennyt mosaikkimaisille säröille tai kellastunut.

Kuiva tiiviste
Tiiviste, joka on menettänyt kimmoisuutensa ja tiivistävän ominaisuutensa.

Kuoleentunut jousi
Hiiliteräksestä valmistettu jousi, joka on menettänyt parhaan vääntövoimansa.

Kuoriavain
Työkalu, jolla kierrepohjainen kello saadaan auki.

Kuoriveitsi
Kellosepän linkkuveitsi, jolla avataan painokuorinen kello.

Kymppi
Kun kellosepät puhuvat kympeistä, he tarkoittavat kymmentä sadasosa milliä eli 0,1 mm.

Kynsi
Kellon ankkurissa on kynnet, jotka vuorotellen ottavat vastaan käyntirattaan liikkeen hammas kerrallaan.

Käkkäri
Lyhennys käkikellosta.

Käyntiero
Käyntitarkkuus ero, joka on kellon eri asentojen välillä.

Käyntilaite
Kellon käymistä säätelevä laite. Rannekellossa se on liipotin, seinäkellossa se on tavallisesti heiluri.

Käyntinauha
Vanhanaikaisella Vibrogaf-kellontarkistuskoneella saatu käyntituloste prnttinauhalle.Nykyaikainen kellontarkistuskone piirtää käyntijäljen mittarin nestekidenäytölle.

Käyntiratas
Katso ankkuriratas.

Laakeri
Kohtaa, johon ratas on kellon pohjassa tai sillassa kiinnitetty, kutsutaan laakeriksi. Laakeri voi olla joko synteettinen laakerikivi (katso kivi) tai metallia. Metallilaakeri voi olla vain reikä koneiston sillassa tai jotain erikoismetallia kuten berilliympronssia tai pronssia. Kohdassa täytelaakeri lisää tietoa seinäkellon laakereista.

Laakerointikone
Seinäkelloissa kuluneet laakerit uusitaan ko työkalun avulla.

Laivakello
Laivakellolla voidaan tarkoittaa joko messinkikuorista seinäkelloa, joka pultataan seinään kiinni tai termillä tarkoitetaan ns mericronometriä, jalopuisessa kotelossa olevaa tarkkuuskelloa.

Lasike
Muovista valmistettu kellonlasi.

Lasikepuristin
Työkalu, jolla puriste tiukkuudella kiinni olevat rengaslasit ja mineraalilasit painetaan paikoilleen.

Lasisarja
Kellonkuoren osa, johon lasi on kiinnitetty. Siis lasin ympärillä oleva rengas, joka voi olla eri materiaalia kuin muu osa kuoresta.

Liimalasi
Kellonlasi, joka on kiinnitetty liimaamalla.

Liipotin
Kellon käyntilaite, se heilahtelee spiraali, nimisen ohuen jousen avulla edestakaisin ja säätelee kellon käyntiä. Kaikissa mekaanisissa rannekelloissa ja muissakin mekaanisissa kelloissa, joissa ei ole heiluria.

Liipotinmoottori
Ensimmäisiä paristokelloja 60-luvun lopulta.

Linssi
Heilurin osa.

Lonkku
Lempinimi Longines rannekellolle.

Luuppi
Silmällä pidettävä suurennuslasi.

Lyyra
Incan kivien jousi. Se on lyyran muotoinen.

Lyödä ympäri
Jos kellossa on liian vahva jousi, liipotin tekee liian suuren liikkeen ja siirtokivi ottaa ankkurin haarukkaan väärällä puolella, aiheutta voimakasta edistämistä.

Lyöntikoneisto
Seinäkellon lyöntiä käyttävä rattaisto sekä vivut taulun alla.

Matolaatikko
Termillä tarkoitetaan perinteistä suomalaista seinäkelloa. Suorakaide kotelo, pöreä ylälasi ja tyynyn muotoinen alalasi heilurin kohdalla. Tyypillisesti Valmet ja Junghans merkillä. ( Tämä Junghansin kotelo on suomalaista tekoa, kello mallia ei esiinny Saksassa.)

Mineraalilasi
Kellonlasia kutsutaan mineraalilasiksi, lasin laatu on ikkunalasiin verrattuna kovempi.

Minuuttilaskija
Cronogeaafikellossa osoitin, joka näyttää kuluneet minuutit.

Moottorisiirto
Quartz-kello, jossa nuppi on korvattu painimella ja aikaan asetus tapahtuu ajamalla osoittimet sitä paimamalla aikaan.

Muotolasi
Kellonlasi, jonka muoto ei ole pyöreä.

Myötähampainen
Seinäkellon käynti malli, yleisin.

Nastakäynti
Käyntilaite, jonka tunnetuin käyttökohde oli vedettävät herätyskellot, mutta myös se oli myös yleinen mekaanisissa keittiökelloissa.

Nastarelli
Relli, joka on toteutettu akseliin kiinitettyjen messinkiholkkien väliin laitettujen teräs nastojen avulla.

Omppu
Omega kellon lempinimi.

Ontuminen
Kellon käynti ei ole keskellä, esim. seinäkellossa sen kuulee, että ääni ei ole tasapainossa.

Osoitinasetuskoneisto
Termillä ymmärretään, kellon taulunpuolen osia, jotka mahdollistavat ajanasetuksen kelloon.

Osoittimenkohoittajat
Työkalu, jolla osoittimet irroitetaan.

Paristonpidin
Joissakin quartz-koneistoissa on pidin, joka varmistaa, että paristo pysyy paikoillaan.

Paristonjohdin
Osa, jolla pariston miinus-navan kontakti välityy sähköosaan.

Pesukone
Laite, jolla rannekellojen osat pestään.

Pesukori
Pesukoneen osa, jossa puretun kellon osat ovat pesun aikana.

Piiri
IC, virtapiiri.

Pikasiirto
Kalenterin siirto, joka mahdollistaa päivyrin siirron, ilman osoittimien pyörittämistä taulun ympäri.

Pikku taulu
Cronografi-kellon laskijan tai sekunnin taulu. Taulu taulussa!

Pikkusekunti
Sekuntiosoitin, joka ei ole samalla akselilla minuutti- ja tuntiosoittimien kanssa.

Piparkakku
Virheellinen seinäkellon laakerin korjaus. Siltaa on naputeltu kuperakärkisellä tölkillä ruman näköiseksi.

Pitkä-Iines
Longines kellon lempinimi.

Plexilasi
Muovista valmistettu kellonlasike.70-luvun puolivälissä mineraalilasi käytännössä syrjäytti plexilasit. Plexilasia löytyy nykyään lähinnä vintage kelloissa tai niitä jälkjittelevissä reproduktio-malleissa.

Pohja
Osa, johon kellon koneisto on rakennettu.

Porraslevylyönti
Seinäkellon lyöntityyppi, joka ei mene sekaisin, vaikka kellon lyönti laitettaisiin lyömään lyöttämisvivusta

Presto
Irroitus-työkalu. Yleisin Presto on osoittimien irroittaja.

Punttari
Seinäkello, jossa on painot.Ketju-punttari on ketjullinen punttikello. Mekaaniset seinäkellot jakautuvat kahteen lajiin punttikelloihin ja jousikotelollisiin kelloihin.

Puntti
Seinäkellon paino.

Puristustiukkuus
Kelloseppien käyttämä osien kiinnitystapa. Esim. Seinäkellon laakeri on reikäänsä 3/100mm suurempi ja se niitataan paikoilleen ja pysyy puristustiukkuudella.

Pyörösyvertäjä
Seinäkellon laakerin öljykupin tekoon suunniteltu työkalu.

Pölytiivis
Tiivisteetön kuori!
 

Binh

Aktivisti
Liittynyt
9.3.2013
Viestit
694
Vs: Kellotermistö

Raketti
Naarmu tai luiskahdus takakannen aukaisussa tai koneistossa ruuvinvieressä.

Ranta-Rolex
Kopio-kello, ei välttämättä Rolex-kopio, vaan ylipäätään tuote on väärennös.

Ratasjuoksu
Rattaiden toisilleen välittämä liike.

Rataskoneisto
Koneiston varsinaiset rattaat.

Reffi
Tehtaan antama tunnistenumero kellon kuoren mallille. Vertaa kaliiperi.

Relli
Rattaan pienempi hammaskehä. Kun ratas kuljettaa seuraavaa ratasta, rattaan hampaat ottavat seuraavan rattaan relliin.

Reikäkivi
Synteettisestä rubiinista tehty laakerikivi. Käyntilaitteen iskusuoja koostuu kahdesta kivestä: reikäkivestä ja vastakivestä.

Rengaslasi
Plexilasike, jonka sisäreunassa on joko dubleinen tai crominen vahvikerengas.

Riivari
Työkalu, kartiomainen puikko, jonka poikkileikkaus on kahdeksankulmainen. Riivarilla voidaan suurentaa reikä halutun suuruiseksi.

Riivaus
Riivarin käyttö.

Ripustus
Ripustusjousi. Seinäkellon heilurin kiinnitys.

Roottori
Quartz-kellon osa joka muuttaa pulssin liikkeeksi. Myös automaattikellon vetopainosta käytetään ko termiä.

Rotansyömä
Dublee tai cromi kuoret, jotka ovat pahoin syöpyneet. Syöpyminen johtuu kellon käyttäjän hien ph-arvosta, hiki syövyttää kuoren pohjametallia, kun pinnoite on kulunut puhki.

Rukkaosoitin
Säätövipu, jolla kellon käyntiä voidaan muuttaa.

Rukkaus
Rukkaosoittimen säätäminen.

Safiirilasi
Synteettisestä safiirista valmistettu naarmuuntumaton kellonlasi.

Safiirilasike
Muovista tai mineraalilasista valmistettu naistenkellon lasi (60-luvulla valm.), jossa reunassa briljanttihiontaa jäljittelevät viisteet reunassa

Sarja
Lasisarja, välirengas kellon lasin ympärillä.

Satanen
Sadasosa millimetri.

Satasen ruuvari
Kellosepän ruuvimeisseli, jonka terän leveys on 1 mm. Värikoodiltaan musta, Bergeonin ja Brevetin meisselisarjoissa. Ko ruuvimeisseliä käytetään usein mittatulkkina ilmaisemaan 1 mm välystä.

Savonnettelasi
Normaalia matalampi kupera lasi, jota käytetään umpikuorisissa taskukelloissa, joissa on avattava kansi lasinpäällä.

Sekoavalyönti
Lovilevylyönti. Vanhempi lyöntikoneisto tyyppi, lyö vain kerran kutakin lyöntiä, joten se menee helposti sekaisin ja pitää sitten lyöttää kohdalleen. Vertaa porraslevylyönti.

Silta
Nimitys osalle, johon rattaat laakeroituvat. Erilaisia siltoja ovat rataskoneiston silta, jousikotelon silta ja liipottimen silta. Kellon rattaat ovat sillan ja (koneiston)pohjan välissä.

Sininen jousi
Vanhaa 50-luvulla yleisesti käytössä ollutta hiiliteräsjousta sanotaan usein siniseksi jouseksi värinsä takia.

Sinistys
Karkaistu teräs päästetään tietyyn kovuuteen, sinistys. Sinistetyt ruuvit, usein laatukellon tunnus.

Sitsari
Citizen kellon lempinimi

Soppa
Ammoniakki pitoinen pesuneste, jota käytetään seinäkellon osien ja rannekellon kuorien pesuun.

Sormenjälki
Sormissa oleva hiki syövyttää seinäkellon sillan messinkipintaan sormenjäljen.

Spiraali
Mekaanisenkellon käyntilaitteessa, liipottimessa oleva spiraaliksi kierteytetty jousi, joka mahdollistaa liipottimen heilahtelun.

Staattori
Quartzkellon askelmoottorin osa.

Suklari
Sukeltajankello.

Sulanut tiiviste
Jotkin kellon tiivisteet sulavat vanhetessaan, muuttuvat pikimäiseksi tahmaksi. Ilmiötä esiintyy eniten 70-luvun alun kelloissa.

Suvun kätevämies
Henkilö, joka tekee omatoimisia ja yleensä virheellisiä korjauksia seinäkelloon.

Svartsu
Tupakello eli Schwarztschwaldilaiskello, koneiston sillat ovat puuta ja kaareva taulu usein käsinmaalamalla kukkakuvioitu.

Takometri
Taulun ulkokehällä tai kiertorenkaalla oleva asteikko, joka kertoo keskituntinopeuden.

Tappi
Rattaan pääty, josta se laakeroituu koneistoon.

Taulunpuoli
Koneistonpuoli, joka on taulun alla.

Telki
Lukitus, joka pidättelee kellon vetoa.

Tiivistelasi
Lasi, joka on kiinnitetty kelloon tiivisteen ja puristustiukkuuden avulla. Tiivistelasin vaihtoehto on liimalasi. Tiivistelasia pidetään yleensä laadukkaampana lasin liinnitystapana.

Trimmeri
Vanhemmissa quartz-kelloissa oleva säädin, jolla käyntitarkkuutta voidaan säätää. Trimmeri on poistunut rannekelloista jo 80-luvun lopulla.

Tuplakalenteri
Kalenteri, joka näytää sekä viikonpäivän, että päivämäärän.

Tuulisiipi
Seinäkellon lyöntikoneiston ylin ratas, sen tarkoituksena on hidastaa lönnin pyörimistä, jotta siihen saadaan sopiva rytmi.

Täytelaakeri
Vaihtolaakeri, jolla kelloseppä korvaa kuluneen laakerin seinäkellossa.

Ultra
Ultraäänipesukone. Laite, jolla puhdistetaan rannekellon kuoria sekä seinäkellon osia. Ultraäänivärähtely poistaa pinttyneimmänkin lian.

Valmetti
Suomessa 50- ja 60-luvuilla valmistettu Valmet-seinäkello.

Valohoito
"Korjaustoimenpide", jossa kellolle ei todellisuudessa tehdä mitään, se viedän hetkeksi työpödänlampun alle ja tuodaan sitten muka korjattuna asiakkaalle. Yleensä toimenpidettä käyttää vilpillinen henkilö kellosepänliikkeessä. Nykyään termillä saatetaan myös tarkoittaan Citizenin Eco-Drive kellon akun latausta, joka vaatii valoa.

Vasara
Vasara on tietty työkalu, mutta termiä käytetään myös 50-luvun automaattirannekellosta, jossa oli ns vasaravititys (engl bumper eli puskuriviritys), tälläisessä kellossa vetopaino liikkui edestakaisin, toisin kuin nykyäaikaisessa automaattikellossa, jossa vetopaino pääsee pyörimään esteettä ympäri.

Vastakivi
Liipottimen laakeroinnissa oleva reijätön kivi, joka rajoittaa akselin päittäisvälitilaa. Katso reikäkivi.

Vedonvälityskoneisto
Osat jotka mahdollistavat vedon välittymisen nupista jouselle.

Vetopaino
Automaattikellon osa, jonka liike viritää jousta.Osasta käytetään myös nimeä roottori, mutta se helposti sekoittuu quartz-kellon askelmoottoriin.

Vibro
Vibrograph, mittari, jolla mitatattiin mekaanisenkellon käyntiä. Vanhentunutta teknologiaa, uusimmat mallit kotoisin 70-luvulta, tosin vielä yleisesti joillakin kellosepillä käytössä.

Vitsi
Witchi, sveitsiläinen mittarivalmistaja, mittareita sekä mekaanisten- , quartz-kellojen mittauksiin sekä vesitiiviystestereitä.

Vuosikello
Mekaaninen pöytäkello, joka nimensä mukaisesti käy vedolla vuoden. Koristeellinen, messinkikello, joka on useimmiten lasikuvun alla.

Äänirauta
Vuosina 69-73 valmistettu paristokello, jonka toiminta perustui sähkön avulla värähtelevään äänirautaan. Monimutkainen kello, joka hävisi markkinoilta nopeasti tarkemman ja edullisemman valmistaa, quartz-kellon keksimisen myötä.

Öljy
Kelloissa käytetään omia erikoisöljyjä. Moni on turmellut seinäkellon laittamalla siihen CRC:tä! Seinäkelloille on omat öljt ja rannekelloille omat.

Öljykuppi
Kelloseppä pitää öljyä työpöydällä öljykupissa, siihen mahtuu rannekellon öljyä reilun vesipisaran verran kerralla! Ölyä otetaan kupistä öljyneulan avulla (ompeluneulan näköinen työkalu, jonka pää on lyöty litteäksi). Bergeonin valmistamassa öljykupissa on akaatista valmistetut säilytyspaikat, jotka on suojattu lipalla, neljälle eri öljylle. Itse öljyä myydään 2 ml pulloissa. Rannekellojen huolloissa käytetään noin 8-10 eri öljyä ja rasvaa.

Lähde: kellohuoltoloppela.com
 

pietu

Aktivisti
Liittynyt
12.3.2013
Viestit
657
Vs: Kellotermistö

UTC:n kohdalla kannattaisi mainita se, että se ei siirry kesäaikaan. Näin ero esim. Itä-Euroopan aikavyöhykkeeseen on tuntia suurempi kesäaikana. Eli EET = UTC+2 ja EEST = UTC+3.
 

Nissilä

Jäsen
Liittynyt
21.4.2013
Viestit
162
Vs: Kellotermistö

Tuo käänteinen kello jäi hieman arvoitukseksi. Tuon käänteisen viisarien liikkeen toki ymmärsin. Mutta lineaarista näyttöä en ainakaan muista nähneeni, kai?!?
Oisko kuvaa/kuvalinkkiä?
 

Ollek

Uusi jäsen
Liittynyt
15.4.2014
Viestit
94
Vs: Kellotermistö

AP
Herrojen Audemars ja Piguet vuonna 1875 aloittama sveitsiläinen kellomerkki, "Audemars Piguet". Valmistajan "Royal Oak" -kellosarjaa pidetään kellohullujen keskuudessa klassikkona. Valmistaa koneistonsa pääasiassa itse. Hinnat uutena alkaen samaa luokkaa vähän käytetyn Volkswagen Golfin kanssa.

AT
Omega-langoissa käytetty lyhenne.
Omegan valmistaman kellosarjan nimi "Aqua Terra" -rannekelloille. Nähty James Bondinkin ranteessa. Muotoilultaan hillitty ja viimeistelyltään laadukkaana pidetty kellosarja, joka sisältää valitettavasti paristokäyttöisiäkin malleja.

BP
Herra Blancpainin vuonna 1735 aloittama sveitsiläinen kellomerkki, "Blancpain". Valmistaa koneistonsa pääasiassa itse. Sama hintaluokka Audemars Piguet'n kanssa.

JLC
Herra LeCoultren vuonna 1833 perustama sveitsiläinen kellofirma, "Jaeger-LeCoultre". Valmistaa koneistonsa pääasiassa itse. Kallis ja perinteinen.

PO
Omega-langoissa käytetty lyhenne.
Omegan valmistaman kellosarjan nimi "Seamaster Professional Planet Ocean" -sukeltajankelloille. Kellosarjassa käytetään vain Omegan nk. "Co-Axial Escapement" -koneistoja. Nähty James Bondinkin ranteessa. Kuin "Seamaster Professional steroideilla" ja täten Omegan "lippulaiva".

PP
Sveitsiläinen kellomerkki, "Patek Philippe". Tuttavallisemmin pelkkä "Patek". "Patekista" liikkuu lähinnä huhuja. Väitetään, että vakaumuksellinen kellohullu voi saada kuolemansa jälkeen jumalalta aidon "Patekin".

PVD, PVD-pinnoite
Lyhenne englannin kielen sanoista "Physical vapor deposition". PVD on eräs teollinen menetelmä esineen päällystämiseksi ohuella kerroksella haluttua materiaalia. Täten esineen pinnan ominaisuuksia voidaan muuttaa haluttuun suuntaan. Esimerkiksi tummansävyinen mattapinta on suosittuja PVD-pinnoitteen tuloksia. Tällä tavoin käsitellyt tuotteet ovat luonteenomaisesti sotilaiden ja eräjormien suosiossa.

RO
"Royal Oak", Audemars Piguet'n valmistama rannekello.

ROO
"Royal Oak Offshore", Audemars Piguet'n valmistaman "Royal Oak" -rannekellon versio, jossa ajanotto-toiminto ja tyystin eri koneisto kuin alkuperäisessä mallissa.

SMP
Omega-langoissa käytetty lyhenne.
Omegan valmistaman kellosarjan nimi "Seamaster Professional" -sukeltajankelloille. Valmistus on aloitettu vuonna 1948 ja eri malleja on yletön määrä paristolla sekä ilman. Pääsankarin rannekello vuodesta 1995 alkaen julkaistuissa James Bond -elokuvissa kuuluu "Seamaster Professional" -kellosarjaan. Malleja voitaneen kutsua "hillityn sporttisiksi", mutta poikkeuksiakin löytyy. Kaikkien vähintään 30 barin vedenpainetta kestävien "Seamaster Professional" -kronografien nappeja voidaan painaa myös kellon ollessa upoksissa ilman vaaraa veden tunkeutumisesta kuoren sisään - mikäli tiivisteet ovat kunnossa. Tämä verraten harvinainen ominaisuus tekee kellosarjasta poikkeuksellisen käytännöllisen hintaluokkaan ja valmistajaan katsomatta. Osana SwatchGroupin valikoimaa koneistot valmistaa ETA. Viime vuosina suositusvähittäishintoja on nostettu räikeän voimakkaasti, mikä on herättänyt kellohullujen keskuudessa närää. Tosin uudehkoissa malleissa on käytetty Omegan nk. "Co-Axial Escapement" -koneistoja. Varsin yleinen rannekello. Hinnat käytettynä alkaen tonnin.

SS
Keskustelufoorumeilla käytetty lyhenne englannin kielen sanoista "Solid Steel". Käytetään kertomaan kellon kuoren ja/tai rannekkeen materiaali.
Katso myös "TT".

Sukelluskello
Historiallinen sukellusväline, joka muistuttaa suurehkoa kirkonkelloa.
Torju houkutus puhua "sukelluskelloista" tarkoittaessasi sukeltajankelloja.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sukelluskello

TT
Keskustelufoorumeilla käytetty lyhenne englannin kielen sanoista "Two Tone". Käytetään kertomaan kellon kuoren ja/tai rannekkeen materiaalit. Yleensä materiaaleina on käytetty kahta eri sävyistä metallia, kuten terästä ja kultaa.
Katso myös "SS".

VC
Herra Vacheronin vuonna 1755 perustaman sveitsiläisen kellofirman nykyinen tuotemerkki, "Vacheron Constantin". Kellofirman aiempiin omistajiin lukeutuu mm. Napoleon. Valmistaa pääasiassa itse koneistonsa - ja hinta sen mukainen.

WIS
Keskustelufoorumeilla käytetty lyhenne englannin kielen sanoista "Watch Idiot Savant". Huonosti suomennettuna "kellohullu". Nimitys henkilöstä, joka ymmärtää kelloista tai niiden tuotemerkeistä jotakin. "Watch Idiot Savant" -nimitys sisältää havainnon, että kellojen harrastaminen ja autismi kulkisivat käsikädessä. Rannekelloihin perehtymättömän silmissä kelloharrastus voi näyttääkin hulluudelta. "Hulluus on hullulle normaalia."
 

Nissilä

Jäsen
Liittynyt
21.4.2013
Viestit
162
Vs: Kellotermistö

Nissilä sanoi:
Tuo käänteinen kello jäi hieman arvoitukseksi. Tuon käänteisen viisarien liikkeen toki ymmärsin. Mutta lineaarista näyttöä en ainakaan muista nähneeni, kai?!?
Oisko kuvaa/kuvalinkkiä?

Noh! Kellohulluuden alussahan me kaikki olemme tietämättömiä monista erikoiskelloista/kellotermistöstä, mutta nyt tiedän vastauksen kaikkiin noihin kysymyksiin joita edellä esitin. Oppiminen on iloinen asia :)
 

Serbetli

Uusi jäsen
Liittynyt
21.2.2017
Viestit
49
Vs: Kellotermistö

Kiinnitin muutamaan kohtaan huomiota:

Binh sanoi:
Kellosanasto

Automaattinen kello
Automaattiset kellot toimivat roottorin virittämän vetojousen avulla. Roottori saa käyttövoimansa kellon kantajan tuottamasta liike-energiasta. Jos kello ei ole käytössä, pysyy se käynnissä yhdestä kolmeen vuorokautta kellon käyntivaraan (energiavarastoon) säilytetyn energian avulla.
Kolme vuorokautta käyntivaran huippuna alkaa olemaan menneisyyttä. Christopher Wardilta saa tällä hetkellä alle tonnilla viiden päivän kronometrin. Se on uskomatonta ja tarkoittaa, että pitkän käyntivaran ei tarvitse olla äärimmäisen harvinaista herkkua.

Kaliiberi
Kelloissa, joissa on kehittynyt kaliiberi voi olla enemmän toimintoja (kuten ikuinen kalenteri tai kronografi). Kaliiberi määrittää myös kellon käyntiajan.
Kaliiberi on kellon koneisto ja määrittää näin kellon toiminnalliset ominaisuudet.

Kehä
Kellon kehä (englanniksi bezel) kiinnittää lasin kellon runkoon. Kehä on usein värillinen tai siihen on upotettu jalokiviä.
Suklarissa on pyörivä kehä, eli se ei kiinnitä lasia runkoon. Kehä pyörii ja lasi ei.

Mekaaninen kello
Mekaaninen kello vedetään manuaalisesti (käsin).
Myös automaatti on mekaaninen kello. Mekaanisuus viittaa sähköttömyyteen. Spring Drive on harmaalla alueella.

Minuuttirepeteeri
Minuuttirepeteeri on järjestelmä, jossa kellon kehä pystytään laukaisemaan päätettyyn aikaan napin tai kytkimen avulla. Minuuttirepeteeriä pidetään yhtenä monimutkaisimpina toimintoina.
Mitä tarkoittaa kellon kehän laukaisu?

Skeleton-kello (luurankokello)
Luurankokellon läpinäkyvä takaosa paljastaa kellokoneiston.
Skeletonissa koneisto näkyy etupuolelta. Skeletoneissa taitaa lähes poikkeuksetta silti olla takansi lasilla. Harva takakannen lasilla varustettu kello on silti skeleton.

Tausta
Kellon taustalla tarkoitetaan sen takaosaa, joka lepää kantajan rannetta vasten. Taustoja on kahdenlaisia, joko ruuveilla tai paineella suljettavia. Tausta voi olla myös läpinäkyvä (skeleton-kello) paljastaen kellokoneiston tai kaiverrettu.
Tiedän kolme erilaista takakannen kiinnitystapaa: kannessa on kierre, kansi painetaan kiinni tai se kiinnitetään ruuveilla.
 

Hande

Uusi jäsen
Liittynyt
22.9.2019
Viestit
14
Kaverin puolesta kyselen että mitä tarkoittaa Omega speedmaster malleissa lisäsana reduced? Vähennetty, pelkistetty, puuttuuko jotain?
 

pietu

Aktivisti
Liittynyt
12.3.2013
Viestit
657
Kaverin puolesta kyselen että mitä tarkoittaa Omega speedmaster malleissa lisäsana reduced? Vähennetty, pelkistetty, puuttuuko jotain?

Kokoonhan tuolla termillä viitataan: Speedmaster Professional on halkaisijaltaan 42mm, reduced 39mm. Toki kelloissa muutakin eroa on esim. koneistossa. Reduced mallit ovat ETA 2892-A2 pohjaisia varustettuna Dubois Dépraz 2020 chronomoduulilla, eli ovat automaatteja. Jonkun lähteen mukaan reduced malleja valmistettiin 1988-2009.
 

W.R.C.

Aika ei lopu.
Liittynyt
28.8.2014
Viestit
2 200
UlXCiho.jpg


http://www.fhs.swiss/berner/?l=en
 


Viimeisimmät keskustelut

Jäseniä paikalla

Foorumin tilastot

Keskustelut
13 568
Viestit
64 604
Jäsenet
6 961
Uusin jäsen
antpant
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös