Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Komplikaatiot

hm42

Aktivisti
Liittynyt
30.9.2014
Viestit
543
Miten arvotatte eri perinteisiä komplikaatioita mekaanisissa koneistoissa?

Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi aito integroitu ajanotto on varsin hankala toteuttaa - modulit pois laskien siis.
Ajanotoissakin on lisäominaisuuksia, split secondia ja flybackkia ja nopeampaa ja tarkempaa viisarien liikettä ja muuta jotka tekevät tästä vielä vaativampaa tehdä.

Toinen kokonaisuus on astronomiset komplikaatiot - lähinnä kuunkierto jossa on eri tarkkuustasoja, ja perpetual-kalenterit. Mitä tarkemmaksi kuunkierron tekee, sen parempi. Nykyään päästään näissäkin jo aika huimiin saavutuksiin, sadan vuoden tarkkuuden sijaan puhutaan tuhansista tai kymmenistä tuhansista vuosista. Perpetual-kalentereissa en ole vielä löytänyt näitä oliko se sadan vai tuhannen vuoden välein tapahtuvia karkausvuosisäätöjä, tai toisaalta hyppysekuntien tukea. Pitkään kuitenkin kalenteri pysyy ajallaan ilman että käsin pitää kalenteria säätää. Perpetual-kalenteriakin jotkut pitävät yhtenä vaativimmista komplikaatioista. Tähän sarjaan kuuluu myös vuoroveden ilmaisimet ja muut outoudet.

Kolmas kokonaisuus on kellonajan ääniviestit, joko automaattiset tasa- tai puolituntien gongit tai tunti- ja minuutti-ilmaisimet erikseen kytkemällä. Hyvät soundit vaativat paljon tekemistä, miten kaikupohja ääneen pienessä kellon rungossa rakennetaan ja kuinka monisointinen äänen pitäisi olla: soiko kellossa big ben vai jotain simppelimpää ja millaisella volyymillä.

Nämä käsittääkseni ovat komplikaatioiden kolme pääluokkaa, ja jos jokaisesta on jotain samaan kelloon toteutettuna niin kelloa voi kutsua grand complications -kelloksi. Tietenkin mitä monimutkaisempi per laatu, sen uskottavampi lopputuloksesta saadaan.
Esimerkiksi 24h viisari tai kaksoisaika ei suoraan komplikaatioluokkaan kuulu. Annual-kalenteri ehkä perpetual-kalenterin yksinkertaisempana alaluokkana sopisi.


Onko joku grand complication -kello jo kiikarissa?
 

pietu

Aktivisti
Liittynyt
12.3.2013
Viestit
636
Itsellä ei oikein nappaa nuo "monitoimikellot". Käyttökelloista löytyy: Yksi chrono, kaksi "GMT":tä. Noissa on myös päiväys. Yhdessä on "big date", yksi skeleton ja yksi diveri ilman päiväystä. Chronoilla olen ottanut aikaa viimeksi joskus -70 luvulla isävainaan Omegalla. Jossain kiihkeässä flippausvaiheessa piipahti myös herätyksellä varustettu mekaaninen kello, meneekö ne tuohon kolmanteen kategoriaan?

Eli ei ole kiikarissa komplikaatiota.
 

Puhti

Aktivisti
Liittynyt
6.7.2016
Viestit
593
Mua ei juurikaan innosta kellojen komplikaatiot. Olen ns. kolmen viisarin kellojen mies. Tosin päivyristä tykkään ja myös pyörivä bezel menee luonnollisesti sukelluskelloissa. No nyt hankin juuri GMT:n, joka toi pyörivän bezelin lisäksi neljännen viisarin. Siihen se sitten jääkin. Esimerkiksi kronografilla en tee mitään. Kuunkierto on esteettisesti hieno ja se voisi vielä mennä, mutta mitään erityistä intoa ei ole semmoistakaan hankkia. Vaikka rahaa olisi, tourbilionia en koskaan hankkisi. Mua kiinnostaa komplikastioita ja tekniikkaa enemmän kellon laatu, design ja historia.
 
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös