Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Koneiston öljyt

Kaupamees

Uusi jäsen
Liittynyt
25.4.2018
Viestit
62
Sain käsiini Kiinalaisten kelloseppien valmistamia koneistoja ja päätin koettaa öljytä niitä hiukan arveluttavalla tavalla. Öljyksi valikoitui kaikkien suosikki Mobil synteettinen uusiin turboahdettuihin autoihin tarkoitettu 5w40. Kivien öljyämisen lisäksi öljysin myös rattaat ja kaikki kitkapinnat jousta lukuunottamatta. Nyt saa veikata kauanko kone käy ja mitä sille tapahtuu, liitteenä kuvia alku arvoista ja kone öljyttynä.Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Kaupamees

Uusi jäsen
Liittynyt
25.4.2018
Viestit
62
Vs: Koneiston öljyt

Ja saman koneiston veljetSent from my iPhone using Tapatalk
 

nouneim

Aktivisti
Liittynyt
1.6.2013
Viestit
541
Vs: Koneiston öljyt

Uskoisin, että hyvinhän ne tuollakin öljyllä käyvät. Ominaisuudet eivät aivan ihanteelliset ole, mutta on se kuivaa parempi. Paineenkesto ei taida olla ihan riittävä niissä kohteissa, joihin tavallisesti suositellaa paksuja paineenkestäviä öljyä, ja mitenköhän mahtaa olla viskositeetin laita niissä kohteissa, joihin laitetaan ohuemmat öljyt? Ei 5W40 kovin paksua taida olla sekään, joten ei se varmaan liikaa ole jarruna nopeasti liikkuvissa akseleissa. Netistähän nuo viskositeettiarvot löytyvät, jos jaksaa kaivaa.

On kelloja aikoinaan käytetty huonommillakin öljyillä, tosin vanhat taskukellot ovatkin rakenteeltaan aika paljon sietäviä. Tosin rasvoja öljyn sijaan on käytetty ennenkin korkeita paineita vastaan.

Rattaita ei ole tapana öljytä, koska se lisää mahdollisen lian kertymistä rattaisiin, ja lika lisää kulumista. Muuten voitelusta rattaissa ei periaatteessa pitäisi olla haittaa, vaikkei juuri etujakaan. Mitenköhän merkittävää mahtaa olla tahmaaminen öljyn vanhentuessa aikanaan? Mitenköhän mahtaa öljy pysyä modernissa suhteellisen nopeasti käyvässä ankkurissa? Nykyiset erikoisöljyt tähtäävät hyvään pysymiseen, mutta hitaammin käyviin (alle 4 tai 3 Hz) kelloihin riittää tavallisemmatkin öljyt.

Ehkä joskus voisi kaivaa ominaisuuksia taulukoista, jotta saa valistuneemman arvauksen.
 

Kaupamees

Uusi jäsen
Liittynyt
25.4.2018
Viestit
62
Vs: Koneiston öljyt

Vielä käy, pölyä se tietenkin kerää, kun on ilman kuorta.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 


Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös