Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Memosail 10 minutes chrono. Miten kello toimii?

korkozeus

Uusi jäsen
Liittynyt
22.9.2015
Viestit
16
Tervehdys! Eli löysin tuollaisen kellon kirpparilta. Kello ei toimi millään tavalla ja haluaisin tietää tarkemmin, että miten kello toimii ja mihin se on tarkoitettu. Esimerkiksi mihin tuo 10 min juttu on tarkoitettu. Vilkaisin kellon koneistoakin ja totesin heti, ettei parane itse ruveta purkamaan ja etsimään vikoja ;D

Jos jollakin on enemmän tietämystä kyseisestä kellosta niin otan ilomielin vastaan.
 

Liitteet

W.R.C.

Aika ei lopu.
Liittynyt
28.8.2014
Viestit
1 346
Vs: Memosail 10 minutes chrono. Miten kello toimii?


MEMOSAIL Swiss Yachting CHRONO (1972)
Ebauches Electroniques SA, Sveitsi

Kromioitu pyöreä 46mm messinkirunkoinen purjehduskilpailukello/regattakello lähtöajastuksella
Koneistona manuaalivetoinen Valjoux kal. 7737

Kellon valmistaja EEM Ebauches Electroniques SA (perustettu marraskuussa 1969)
(1980-luvun puolivälin jälkeen osana Swatch Groupia)

Kellossa on normaalit tunti- ja minuuttiosoittimet sekä lisäksi erikseen painikkeella käynnistettävä lähtölaskentatoiminto (10 min) vastapäivään kiertyvällä minuuttinäyttölevyllä ja oranssilla kronografisekuntiosoittimella.

Uudelle MEMOSAIL kellolle myönnettiin 12kk takuu. Kausihuolto suositeltiin tehtäväksi kerran vuodessa valmistajan valtuuttamassa huoltokeskuksessa. Kohtuullista korvausta vastaan kello tarkastettiin ja käynti säädettiin tarvittaessa, tiivisteet ja lasi vaihdettiin sekä asennettiin uusi kuminen hihna. Kyseisen huollon hinta (13 USD) vuonna 1972 oli nykyrahaksi muutettuna inflaatio huomioiden 75 USD (n. 70 euroa).

http://www.regatta-yachttimers.com/brands/memosail/

http://thewatchspotblog.com/?p=1304Tiivistetty käyttöohje

Ennen lähtölaskentakäyttöä tulee varmistaa että kellossa on täysi veto kiertämällä kruunua (vetonuppia) perusasennossaan myötäpäivää tarpeellinen määrä kierroksia. (vaikka 45 kierrosta jos kello on täysin pysähtynyt)

Täydellä vedolla tämä kello toimii tavallisena ajannäyttäjänä (h ja min) n.45 tuntia. Lähtölaskentakäyttö tietenkin lisää kellonvetotiheyttä kronografin käyttäessä vetojousen energiaa.
Kruunusta säädetään myös kellonaika vetämällä nuppia ulospäin pykälän ja kiertämällä haluttuun suuntaan ja kellonaikaan. Säätämisen jälkeen nuppi painetaan sisäasentoon.

Kun purjehdusregatan ensimmäinen lähtömerkki annetaan (10 minuuttia starttiin) painetaan ylempää kellon painiketta joka vuorostaan käynnistää lähtölaskentatoiminnon. Kronografin sekuntiosoitin lähtee myötäpäivään liikkeelle ja minuuttinäyttölevy alkaa kiertämään vastapäivään 30 sekunnin hypähdyksin.

Jäljellä olevat minuutit luetaan klo 12 kohdassa olevan oranssin "nolla-nuolen" oikealta puolelta. Minuutit 10-6 ovat ruudukoitu keltaiselle pohjalle ja minuutit 5-1 punaiselle. Kun viimeinen 30 sekunnin hypähdys tapahtuu ja sekuntiosoitin osoittaa suoraan ylös nolla-nuoleen lukee minuuttinäyttölevyllä ruudukoitu sana START vihreillä kirjaimilla vaalealla pohjalla.....ja noheva pursi ylittää samalla regatan lähtöviivan.

Laskenta pysäytetään painamalla ylintä painiketta kerran ja sitten alinta painiketta kerran jolloin lähtölaskentatoiminto nollautuu käyttövalmiiksi. Kun toimintoa ei tarvitse se tulee aina olla nollattuna.
Laskentaa voidaan myös pysäyttää ylimmästä painikkeesta ja jatkaa lähtölaskentaa siitä mihin jäätiin painamalla ylintä painiketta uudestaan.


Kaliiperi on mekaaninen, manuaalivetoinen, 17 kivinen Valjoux 7737Video koneistosta ja kellosta;

Lähtöajastus regattakelloissa;

Tiivis MEMOSAIL kertaus;
https://professionalwatches.com/2013/10/found-memosail-regatta-timer-f.html 
Viimeksi muokattu:

korkozeus

Uusi jäsen
Liittynyt
22.9.2015
Viestit
16
Vs: Memosail 10 minutes chrono. Miten kello toimii?

W.r.c:lle kiitokset tiedoista!
 


Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös