Miten hinnoitella käytetty kello myyntiin yksityishenkilönä

hm42

Aktivisti
Liittynyt
30.9.2014
Viestit
1 213
Mietin, miten itse olen määritellyt "sopivan" myyntihinnan kelloilleni kun olen niitä edelleenmyynyt, ja mitä olen ottanut hinnittelussa huomioon.
Tämä mietintä syntyi siitä, että olen nähnyt aika monta mielestäni väärin hinnoiteltua lähinnä yksityishenkilöiden hintapyyntöä kelloista joka jumittaa kellojen kauppaa ihan turhaan ja pidentää myyntiaikoja.
Saisikohan tästä peräti jonkun yleispätevän ohjeen aikaiseksi muillekin?

Mieleen tulevassa järjestyksessä ilman editointeja ja järjestystä ensimmänen luonnos olisi alla.
Mitä sanotte, olenko oikeilla jäljillä - pitäisikö jotain poistaa, muuttaa, lisätä, tarkentaa? Tehdä esimerkkejä? Ryhmäviisautta tähän?

---

Helpoin tapa: etsi laajasti saman merkin ja mallin hintapyyntöreferenssejä - mutta katso, minkälaisen myyjän ne ovat ja missä ja tee siitä tulkinta.

Chrono24.fi on hyvä paikka hinta-arvioiden etsintään. Muista kuitenkin, että myyntihinnat voivat poiketa paljon pyyntihinnoista. Chrono24 on kuuluisa ylihintaisista hintapyynnöistä. Erään arvion mukaan hintaero voi olla 25% yritysten hintapyyntien keskitasosta palvelussa.

Eri huutokauppamyyntihintoja keräväät palvelut ovat realistisempia siinä, että ne kertovat nimenomaan myynti-, ei pyyntihintoja. Näistä löytyy aito myyjän ja ostajan yhdessä kohtaama hintataso.

Uuden kellon myyntihinta kertoo myös paljon. Tietyt monimerkki-verkkokaupat ovat hyvä aloitustaso varsinkin uusien kellojen myyntihintojen arviointiin, Jomashopista voi hyvin vaikka katsoa alkua siihen, miten isoja alennuksia tietystä merkistä tai mallista uutena ostettessa ainakin pitäisi saada.

Miten näitä arvioita pitäisi hyödyntää käytettyjen kellojen kanssa?
Tärkeää on tunnistaa, kuka on myymässä. Hinnoittelu jakautuu kolmeen eri myyjäkategoriaan:


1: AD:t, viralliset kellokauppiaat jotka myyvät tuotteet uusina
2: Arvostetut käytettyjen kellojen kellokauppiasyritykset
3: Tuntemattommat firmat - hinnan pitää olla edellistä halvempi
4: Yksityishenkilöt - hinnan pitää olla edellistä halvempi

Yrityksen sijainti vaikuttaa myös - EU-alueella ei tarvitse laskea veroja ja tulleja hinnan päälle, muualta ostaessa ne pitää ottaa huomioon samoin kuin ongelmatapauksissa ja kaupan puruissa kellon palautuskustannukset ja vaiva, tai huollon organisointi ja sen kustannukset.
Ja yksityishenkilöiltä ostaessa hinta on siis merkittävästi alhaisempi kuin yrityksiltä.

Vaihtokaupoissa hinnan määräytyminen on vielä oma taiteenlajinsa. Jos olet valmis ottamaan vaihtoon mitä tahansa, vrt vain hyvin spesifisen kellolistan, vrt vain käteistä, rakentuu myyntihinta hyvin eri tavalla. Firmoille vaihtoon kelpaa usein mikä tahansa jälleenmyyntiin sopiva tuote periaattessa yhdenmukaisella vaihtoarvon laskennalla, mutta yksityishenkilöille yleensä hyvin paljon rajatummin.

Kellon hinnan määräytymisestä:

Merkistä ja mallista riippuen kellon haluttavuus määrää ensin uuden kellon myyntihinnan, joka on ovh-hinta miinus käteisalennus. Se vaihtelee lähes nollasta yli 50%:aan. Jotkut alemman laatutason kellomerkit harrastavat ikuisia isoja alennuksia, esim aina -70% ilmoitetusta ovh-hinnasta. Harva merkki myy kellonsa aina suoraan OVH-hinnalla, lähes kaikissa on jonkunlainen käteisalennusprosentti muutamia poikkeusmalleja ja -aikoja lukuunottamatta.

Kellon hinta käytettynä yleensä laskee - hyvin harvinaisia (ja käytännössä markkinateknisesti teennäisiä ja tilapäisiä) poikkeuksia lukuunottamatta. Miten paljon ja miten nopeasti, on kunto- ja mallikohtaista. Jos kello on virheetön ja sitä on huollettu dokumentoidusti hyvin, sen arvo säilyy paremmin. Jos malli on tiettynä aikana haluttu ja esimerkiksi sen saatavuus heikompi, sen arvo säilyy vielä paremmin.
Kellon ostohinta myyjälle uutena on hyvä referenssitaso siihen, kun sitä hinnoitellaan käytettynä myyntiin: Uushankintahinnasta pitäisi poistaa ensin ALV ja sen jälkeen virallisen kellokauppiaan oma kate, jotta saadaan kellon ostoarvo uutena - se hinta, jolla kellokauppias sen saa hankittua tehtaalta. Näppituntumana kellon hinta voi hyvinkin olla myyjäfirmalle (verottomana) puolet siitä, mikä sen myyntihinta kuluttajalle on uutena.
Myyntikate katoaa myyjälle ensimmäisen kaupan osana, ja arvonlisävero siirtyy yrityksillä verotusmallin mukaisesti - mutta kuluttajat eivät sitä voi hyödyntää.

Lopulta kuitenkin markkina määrää hinnan, ja internet-aikana markkinan seuraaminen on yhä helpompaa kaikille, kunhan referenssihinnoittelun etsintään malttaa hieman käyttää aikaa. Myyjien ja ostajien pitäisi nykyään tietää keskenään samat asiat, tai ainakin heillä on yhtäläinen mahdollisuus samojen tietolähteiden käyttöön samalla vaivalla.
Periaatteessa ylilyönnit hintapyynnöissä pitäisivät tämän myötä vähentyä, mutta käytännössä näin ei kuitenkaan aina vieläkään ole. Markkina ei toimi aivan tehokkaasti, ja usea yksityismyyjä käyttää ehkä vääriä hintavertailutasoja oman pyyntihintansa arviointiin.
 

samyel

Aktivisti
Liittynyt
23.7.2014
Viestit
584
Kiinnostava aihe. Kokemukseni mukaan useimmista kelloista saa uutena 20-30 % alennuksen kivijalasta, melkeinpä merkistä riippumatta (tälläkin hetkellä useissa kaupoissa on laatumerkkejä 25% alennuksella, Orista, Longinesia ja muuta). Siitä syystä pyyntihinnat ovat mielestäni välillä aika kovia. Itse arvioisin, että käytettyjen kellojen hintojen pitäisi olla vähintään 30% edullisempia. Itse en ainakaan enempää maksaisi suhteessa uuteen, tämä on itselleni jonkinlainen nyrkkisääntö ja ohjenuora simppeleimmillään.

Toki vintaget, harvinaisuudet ja muut voivat olla poikkeus (ei ole kokemusta oikeasti harvinaisista tai kalliista kelloista). Uusista varmaankin poikkeuksena jotkut halutut mallit (joita ei jonottamatta saa). Itsellä ei ole esim. Rolexeista kokemusta joten en osaa sanoa miten niiden hinta määräytyy, mutta oletan, että ovat poikkeus alennusten ja käytettyjen hintojen suhteen suhteessa edullisempiin kelloihin.

Olen miettinyt myös käytettyjen kellojen kaupoissa, että usein pyyntihinnat ovat kalliimpia kuin kivijalasta tarjousta kysymällä. Toki suoralla kaupalla heilläkin on neuvotteluvaraa hiukan, mutta väittäisin silti että useita kelloja saa uutena edullisemmin. Toki kauppiaiden logiikka perustuu varmasti hyvin pitkälti siihen, että aina tulee kello vaihdossa, jolloin hintaa on otettava enemmän jotta jää katetta. Ja tämä on tietysti ymmärrettävää. Itsekin olen kauppiailta kelloja ostanu tai vaihtanut joten käyhän se kauppa silti. Pohdin vain tuota hinnoittelun logiikkaa.

Yksi juttu vielä vaihtokelloihin liittyen: osaako joku kertoa millä logiikalla vaihtoarvo on eri kuin myyntihinta? Kun vaihdetaan kello kelloon, niin käsittääkseni silloin molemmilla kelloilla on ”vaihtoarvo”. Ts. molempien ”vaihtoarvo” on korkeampi kuin myynti suoralla kaupalla. :)

Ihminen on siitä jännä eläin, että oma tavara tuntuu tutkitustikin arvokkaammalta kuin muiden ja siksi ehkä käytetystä kellosta haluaa myydessä saada enemmän kuin mitä siitä itse olisi valmis maksamaan.

Harvinaisuuksien hinnoista sellainen sivuhuomio, että ehkä pari-kolme vuotta sitten Longitudissa oli myynnissä Speedmaster Alaska Project muistaakseni 4500 eurolla. Se olisi kannattanut ostaa vaikka velaksi. :D
 

Janivaan

Uusi jäsen
Liittynyt
8.4.2019
Viestit
16
Miten mielestänne hinnoitteluun vaikuttaa ”ilman tilpehöörejä” ja paperiton kello? Yllä olikin hyvin kuvattu käytetyn hinnan logiikkaa. Törmäsin tapaukseen, jossa paperiton, ilman historiatietoja, boksiton, alle 10v vanha kello meni -20% ovh. Itse olin valmis tarjoamaan siitä enintään -50% ovh:sta. Kyseessä malli, jota saa edelleen hyvin kaupasta ja ovh ~2500e.
 

teppo teboil

Uusi jäsen
Liittynyt
12.2.2018
Viestit
49
Mutuna tuntuu että periaatteessa arvotonta pakkausta ja papereita ei normaalin käyttökellon osalta hinnoitella käytettyjen kellojen liikkeissä mitenkään, vaan kello maksaa aika lähelle saman hinnan riippumatta siitä onko liput ja laput mukana ja vuosimalli, kellon kunto ja todistettavissa oleva huoltohisroria ratkaisevat hinnan.

Esin. kellofoorumilla on liikkeiden ja yksityisten myymänä jatkuvasti Tag Heuer Monaco ja S.U.F kelloja, joskus on laput mukana, joskus ei, mutta hinta tuntuisi olevan aika vakio.

Ymmärrän kyllä, että keräilyn ja yksityisen mynnin uskottavuuden vuoksi on paljon parempi että kello on "full set", kuin että pakkaukset olisi heitetty roskiin ja yksityisen on varmasti helpompi myydä kello jos kaikki alkuperäinen on mukana.

Tarinoissahan kellon ostaja kuitenkin poistuu kelloliikkeestä tyytyväisenä uusi kello ranteessaan ja pakkauslaatikoiden säilyttämisestä ei puhuta mitään.

Pitäisin 10 vuotta vanhassa kellossa olennaisena seikkana huoltohistoriaa, että onko kello juuri huollettu virallisesssa huollossa ja huollolla on takuukin, jolloin se -20% uuden hinnasta ei tunnu niin pahalta ollenkaan, jos uskoo kertomuksia että huollettu kello on kuin uusi.

Huumorina voisi heittää, että halvoissa Vostok Amphibia - kelloissa, joiden suunnitellun laadun väitetään vastaavan 60-luvun Rolex sukelluskelloja, niin huoltamalla Vostokin asiantuntijalla joka osaa asiansa ja mahdollisesti vaihtaa joitain heikoiksi tunnettuja tehtaan laittamia osia tarkastettuihin, voisi saada huolellisesti käsin kootun ja tarkastetun Vostokin verrattuna siihen että tehtaalla on hätäisesti koottu mitättömällä kokonaishinnalla tarkastamaton kello, joka voi pysähtyä koska vain, vaikka kello on alkujaan suunniteltu laadukkaaksi armejan käyttöön.
 
Viimeksi muokattu:

Kaupamees

Jäsen
Liittynyt
25.4.2018
Viestit
117
Niin sanottu fullset on kauppiaan kasaama tuotepaketti. Tehtaalta lähetetty fullset voi olla jotain ihan muuta...
8a21229249a578d95531734534de4cff.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 

hm42

Aktivisti
Liittynyt
30.9.2014
Viestit
1 213
Miten mielestänne hinnoitteluun vaikuttaa ”ilman tilpehöörejä” ja paperiton kello? Yllä olikin hyvin kuvattu käytetyn hinnan logiikkaa. Törmäsin tapaukseen, jossa paperiton, ilman historiatietoja, boksiton, alle 10v vanha kello meni -20% ovh. Itse olin valmis tarjoamaan siitä enintään -50% ovh:sta. Kyseessä malli, jota saa edelleen hyvin kaupasta ja ovh ~2500e.

Onko se kellomerkki tai -malli josta normaalisti ei mitään alennuksia saa? Se, tai vaihtokauppa on melkein ainoa peruste tuolle hinnoittelulle, tai sitten huutokauppafiilis on vienyt innostuneen ostajan mukanaan.
 

Janivaan

Uusi jäsen
Liittynyt
8.4.2019
Viestit
16
Onko se kellomerkki tai -malli josta normaalisti ei mitään alennuksia saa? Se, tai vaihtokauppa on melkein ainoa peruste tuolle hinnoittelulle, tai sitten huutokauppafiilis on vienyt innostuneen ostajan mukanaan.

Kyseessä SUF Paroni LE. hoksasin LE merkinnän vasta myöhemmin tänne laittamani kysymyksen jälkeen. Lopullinen hinta ”karkasi” 3000euroon. En ole seurannut Paronin hintakehitystä enkä eri editionien eroja, joten koetin kysyä ihan yleisesti. Vertasin ovh:ta uusiin kaupasta saataviin, jotka on ilmeisesti hyvinkin erilaisia kuin LE:t.

- -
En ole vielä ostanut käytettyä kelloa, mutta seurailen tiettyjä uudehkoja malleja kätettynä. Itselleni dokumenttien puute on aika ehdoton ei. Vintagessa ymmärrän ettei kaikkia tilpehöörejä ole, mutta uudemmissa pitäisi olla romppeet ja paprut ellei kello tulisi rymykäyttöön.
 

teppo teboil

Uusi jäsen
Liittynyt
12.2.2018
Viestit
49
En oikeastaan tiedä kelloista, mutta Ranneaika myy täällä foorumilla aika usein Paroneita ja hinnat ovat tyyliin 2400 euroa, mutta alkuperäinen 2007 julkaistu voi maksaa sitten jotain ihan muuta koska niitä ei ole tehty kuin 150 kpl ja 25 kpl lisäerä (Ranneajan ilmoituksesta kopioin tiedon). Ilmeisesti uudemmasta tuotannosta ei ole saatavuuspulaa, vaan voi ostaa helposti uutenakin, tai sitten käytettynä säästää himpun verran. Yllättävän pieni hintaero kuitenkin uuden ja käytetyn välillä tuolla kellolla.
 

hm42

Aktivisti
Liittynyt
30.9.2014
Viestit
1 213
S.U.F on kello jota myydään lähinnä ovh-hinnalla, siitä ei uutena pahemmin alennuksia saa. Paronista on ainakin kolme eri versiota, on se ensimmäinen sukupolvi, sitten on tämä nykyinen koppa joka taitaa olla sama kuin Myrskyssä ja sitten on krono. Peruskoppaisesta oli myös LE joka on ilman päivyriä ja taisi olla myös vasuriversio. Tätä koppaa Myrsky-tauluilla on tullut vastaan eniten erilaisia spesiaalieditioita ja Paronista vain se yksi.
Myrskyn ja Paronin perusmallien ero on vain taulu, ja molempia on näkynyt kaupan käytettyinä 1900 - 2400 euron välillä, riippumatta siitä onko kyseessä joku numeroiduista editioista vai ei, päivyrillä tai ei, oikea- tai vasenkätisenä. Välillä on ollut jotain poikkeusyrityksiä kuten Mörsky josta koitettiin pyytää hetken tuplahintaa, mutta sellaistenkin hintataso on pikkuhiljaa tupannut tasaantua samaan haarukkaan.
SUF-kellot pitävät siis käytettynäkin hyvin hintansa, mutta toisaalta näitä erikoissarjoja tulee niin paljon että ne eivät hirveästi jälleenmyyntihintoja heiluttele.
 

Janivaan

Uusi jäsen
Liittynyt
8.4.2019
Viestit
16
S.U.F on kello jota myydään lähinnä ovh-hinnalla, siitä ei uutena pahemmin alennuksia saa. Paronista on ainakin kolme eri versiota, on se ensimmäinen sukupolvi, sitten on tämä nykyinen koppa joka taitaa olla sama kuin Myrskyssä ja sitten on krono. Peruskoppaisesta oli myös LE joka on ilman päivyriä ja taisi olla myös vasuriversio. Tätä koppaa Myrsky-tauluilla on tullut vastaan eniten erilaisia spesiaalieditioita ja Paronista vain se yksi.
Myrskyn ja Paronin perusmallien ero on vain taulu, ja molempia on näkynyt kaupan käytettyinä 1900 - 2400 euron välillä, riippumatta siitä onko kyseessä joku numeroiduista editioista vai ei, päivyrillä tai ei, oikea- tai vasenkätisenä. Välillä on ollut jotain poikkeusyrityksiä kuten Mörsky josta koitettiin pyytää hetken tuplahintaa, mutta sellaistenkin hintataso on pikkuhiljaa tupannut tasaantua samaan haarukkaan.
SUF-kellot pitävät siis käytettynäkin hyvin hintansa, mutta toisaalta näitä erikoissarjoja tulee niin paljon että ne eivät hirveästi jälleenmyyntihintoja heiluttele.

Kiitos erittäin kattavasta vastauksesta!
tässä oli itselleni paljon uutta tietoa SUF:sta.
 


Viimeisimmät keskustelut

Jäseniä paikalla

Foorumin tilastot

Keskustelut
13 568
Viestit
64 599
Jäsenet
6 961
Uusin jäsen
antpant
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös