Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Oudoimmat pielavetiset yms. mitä tullet edellisten seppien jäljiltä vastaan

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
66
Ajattelin avata tällaista keskustelua... On itselleni ehtinyt jo lyhyessä ajassa tulla kaikenlaista vastaan. Koskee siis pääasiassa seinäkelloja. Aika tavallista on todella rumasti ja väärin supistetut laakerit, sormenjäljet, pistepuikolla tehdyt naarmut yms, mutta nyt tuli vastaan kello, joka on kaiken huippu. Harmikseni ei ole edes oma, vaan sellainen, jonka lupasin laittaa kaverille kuntoon, ja tämähän teettää paljon töitä.

Kyse on Tori.fi kautta löytyneestä jousivetoisesta seinäkellosta, jonka heiluriin oli kaiverrettu Vapaamuurarien symboli. Myyjänä vanha mies, joka kertoi tuon kuuluneen isovanhemmilleen ja oli saanut sen aikanaan perinnönjaossa. Tarkempaa tietoa kellon historiasta ei ollut, muuta kuin että se oli vanha ja lyöntipuoli ei toiminut.

Kelloa purkaessa ihmetytti, että koneiston kiinnitykseen kaappiin oli tehty apupaloja lattaraudasta ja olipa siellä reikänauhaakin ja ylimääräisiä pultteja ja muttereita.
Eli todella tökerösti ja pielavetisesti koneisto viritety paikoilleen. Sitten itse koneistossa ihmetytti se, että siltaan ja pohjaan oli porattu suurempia reikiä ja messinkilevyn paloja ruuvattu näiden päälle ja porattu näihin levyihin uudet laakerireiät. Ankkurin paikkaakin oli muutettu tällaisella virityksellä. Lisäksi oli tehty uudelleenlaakerointeja liian paksuilla laakereilla sen sijaan, että olisi sorvannut niitä sopiviksi ennen asennusta tai viilannut asennuksen jälkeen. Sen lisäksi, että tässä syntyy ylimääräistä kitkaa, on koneisto ikävä koota ainakin omilla metodeillani. Ja ei, en lähtenyt näitä nyt viilailemaan, kun nämä kuitenkin käytännössä toimivat. Lyöntopuolelta puuttui jousi kokonaan.

Kun olin koneiston purkanut, osat pessyt, molemmat jouset uusinut, kasannut, öljynnyt ja säädöt saanut kohdalleen, olikin aika laittaa ankkuri paikoilleen. Ja mitä! Ankkurin paikkaa muutettu niin, ettei lyöntikoneisto voi toimia oikein, vivut ottavat ankkuriakseliin kiinni. Lisäksi kun aloin kaappia tutkia, niin lyöntivasaran on mahdotonta osua lyöntispiraaliin ja jos koneiston vie tarpeeksi lähelle spiraalia, ottaa heiluri jo kiinni kaapin takaseinään. Lyönnin on siis ollut tällä kokoonpanolla täysin mahdoton toimia ja siksi varmaan jätetty jousi pois. On mielestäni todennäköistä, että tämä koneisto ei ole edes kellon alkuperäinen, vaan noilla virityksillä vain saatu paikalleen joten kuten. Vanhahan koneisto on, mutta siinä ei ole mitään valmistajan merkintöjä. Lisäksi vähän käsintehdyn oloinen, telkilaitteissa mittaeroja puolelta toiselle, muttereissa ei reiät ihan keskellä jne. Liekö jonkun pikkupajan tuotos. Kaikesta päätellen kuitenkin saksalainen, kaappikin hyvin samantyylinen kuin Junghans joskus 1930-luvulla.

Kaapista löytyi myös kahdet nimikirjaimet ja päiväys 90-luvulta. Jotenkin vain outoa, että kelloseppäkoulussa olisi tehty näin huonoa työtä. Käsittääkseni nuo oppilastyönä korjatut kellot saavat korjaajien nimikirjaimet ja korjaajia voi olla useampi. Olenkohan oikeassa? Omistan myös toisen seinäkellon, jossa on niin ikään kahdet nimikirjaimet ja huoltopäivämäärä.

Onko muille tullut vastaavia tapauksia vastaan? Kiinnostaisi lukea kokemuksia.
 

Crystron

Jäsen
Liittynyt
6.8.2015
Viestit
151
Pielavetiset ovat homman suola, tekevät normaalista kellonhuollosta äkkiä jotain hyvinkin mielenkiintoista!

Sarkasmi sikseen. Kaikkea ihme viritelmää näkee usein, yleisimpänä esim. pistepuikolla yhdeltä puolelta supistellut laakerit, kiinni tinatut ankkurin jatkovarret ja siepparit, jne. Kerran yksi 'juuri huollettu' Junghans tuotiin minulle toimimattomana. Koneiston kiinnitysruuvi oli vaihdettu liian pitkään, ja sen kärki otti suoraan jousikotelon kylkeen lukiten sen liikkumattomaksi. Koekäyttö oli suoritettu ilmeisen huolellisesti.

Pikkukelloissa näkee joskus paikoiltaan irronneita laakereita, jotka on sitten paremman puutteessa liimattu takaisin kiinni. Joskus on telkirattaan ruuvi katkennut, ja irronut kanta on sitten myös liimattu kiinni, johonkin sinnepäin lähes keskelle.

Parhaita ovat kuitenkin viritelmät, joista ei parhaalla tahdollakaan käsitä mitä on edes yritetty hakea. Kuvassa mainio esimerkki.Screenshot_20210503-181245.jpg
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
66
Aika pienellä otannalla näitä tulee jo ihmeen monta vastaan. Tai ehkä syynä se, että olen harrastuksena ostellut mekaanisia seinäkelloje jonkinlaisen määrän yleensä hintaluokassa alkaen 2 euroa / kello... Nyt vasta ensimmäiset mekaaniset rannekellot voitettu Huuto.net:istä, aika näyttää, mitä niistä löytyy...

Ostin esim. 10 eurolla täysin jumissa olevan OV-kellon. Omistaja oli ennen myyntiä yrittänyt itse tuota purkaa mielenkiintoisin tuloksin. Taisin tuon jossain mainitakin. Tähän oli joku seppä aiemmin jo supistanut laakereita väärin, mutta näille korjauksille en tehnyt mitään. Käynyt nyt oman huoltoni jäljiltä pari kuukautta erinomaisesti, katsotaan kauanko vielä käy ennen kuin noille laakereille täytyy tehdä jotain järkevämpää. Ilmeisesti saattaa käydä vuosiakin hyvässä tapauksessa. Erikoinen juttu oli myös Valmetin koneistossa pistepuikolla viereen hakkaamalla supistetut jousikoteloiden laakeripinnat, muualle koneistoon oli kyllä ihan vaihdettukin laakereita. Sitten on vielä työn alla jonkun itse purkama UM (Uhrenfabrik Mühlheim Müller), jossa rattaat ilmeisesti pudonneet lattialle, käyntiratas varsinkin ikävästi vääntynyt, pitäisi kuitenkin tuollainenkin pystyä vielä korjaamaan, kunhan joskus kärsivällisyys riittää.

Aloituksessa ollut ilmeisesti vapaamuurareilla käytössä ollut kello alkaa olla kunnossa. Lyöntivasaran päähän tosin on vaihdettava vielä uusi nahka ja vähän säädeltävä lisää, että saa kaikki kaapissa suoraan. Viritykset olen saanut melko hyvin purettua ja ankkurinkin kohdalleen, että kaikki toimii. Koekäytössä näkee, mitä tuo tykkää vääränkokoisista jousista, kun alkuperäistä koko ei ollut saatavilla. Hieman tiukka sovitus jousikoteloissa, mutta tuntuvat ainakin alkuun toimivan.
 


Viimeisimmät keskustelut

Jäseniä paikalla

Foorumin tilastot

Keskustelut
10 299
Viestit
53 217
Jäsenet
5 783
Uusin jäsen
beehc

Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös