Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Tritium kellot

Pikseli

Uusi jäsen
Liittynyt
15.10.2020
Viestit
25
Olen ihmetellyt miksi niin harvassa kellossa käytetään tritiumia tai muuta itsevalaisevaa materiaalia indekseissä/osoittimissa. Itsellä ollut kolme paristokelloa (Luminox) joissa oli tritiumkapselit jotka hohtivat yötäpäivää ja mielestäni keksintö on loistava. Liittyykö ilmiö kenties siihen että kellon eliniäksi lasketaan kymmeniä vuosia ja tritiumit tulisi uusia koska hohto ei kestä kuin 10-25 vuotta? Vai siihen että pientä radioaktiivisuutta pelätään tai paheksutaan? Jokatapauksessa kuulisin mielelläni edelleen myytävistä mekaanisista kelloista joissa tritiumilla tai muulla vastaavalla indeksit on toteutettu. Ei tule itselle äkkiseltään kuin yksi merkki mieleen ja senkin löysin vahingossa kun foorumilla oli joskus senmerkkinen kello myynnissä ja merkkihän on siis BALL. Ainakin vanhemmissa kelloissa Breitling sekä Panerai on tritiumia joskus käyttänyt..

ball.jpg

ball3.jpg
 

W.R.C.

Aika ei lopu.
Liittynyt
28.8.2014
Viestit
1 435
Lainaus STUK dokumentista SÄTEILEVÄT KULUTTAJATUOTTEET

"Nykyisin yleisin valoväreissä käytetty aktiivinen aine on tritium, jonka puoliintumisaika on 12,3 vuotta.

Se sitoutetaan yleisimmin valovärissä orgaaniseen yhdisteeseen, mutta sitä käytetään myös kaasumuodossa sisäpuoleltaan sinkkisulfidilla päällystetyissä lasiampulleissa, niin sanotuissa tritiumlampuissa.

Tritiumlamppuja käytetään muun muassa lentokoneiden, laivojen ja joidenkin julkisten tilojen ulosmeno-ovilla sekä erilaisten mittareiden näyttötaulujen valolähteenä. Niitä on myös käytetty nestekidenäyttöisten kellojen valolähteenä.


Tritium- ja prometiumpitoiset valolähteet eivät aiheuta käyttäjälleen säteilyaltistusta silloin, kun kellon, kompassin tai mittarin suojalasi on ehjä."
 
Viimeksi muokattu:

W.R.C.

Aika ei lopu.
Liittynyt
28.8.2014
Viestit
1 435


 
Viimeksi muokattu:

Koistinen

Uusi jäsen
Liittynyt
10.2.2020
Viestit
68
Kannattaa muistaa, puoliintumisaika on nimensä mukainen /=/ käyttöikä.

Laskuja tehdessä voi unohtua kuinka hemmetin kirkkaita nuo ovat lähtiessä: Oma kvartsi armeijakello (Todennäköisesti Traser, merkintön kello...) taitaa olla tuon puoliintumisajan ylittänyt ja kyllä nuo ampullit loistaa läpi yön kellolaatikossa yhä todella kirkkaana.

Veikkaisin, että varmaan vielä tuo vielä 24 vuoden kohdalla pesee lumessa kellolaatikon muut kellot Rolexia lukuun ottamatta.
 
Viimeksi muokattu:

JHellberg

Uusi jäsen
Liittynyt
15.2.2019
Viestit
46
Luulen yhden syyn olevan se, että se rajoittaa kellon designia aika paljon. Jos on pelkkiä pisteitä tai palkkeja niin menee vielä, tosin nekin kömpelöitä reunustaa, mutta jos katsoo vaikka ballin kelloja jossa koitettu numeraaleja noista vääntää niin onhan ne hiton kömpelöitä.

Itseä kyllä nämä sinällään kiinnostaa, että teen jonkun verran yötöitä ja juuri Ball on kiinnostanut, jotenkin ei vaan sellaista mallia ole tullut vastaan joka sytyttäisi.
 

nouneim

Aktivisti
Liittynyt
1.6.2013
Viestit
543
Tuohon muotoilun kömpelyyteen liittyen, näin joskus jonkun artikkelin tritiummaalista, jossa on pieniä lasikapseleita tritiumilla suurempien tritiumlamppujen sijaan. En tosin ole törmännyt vielä sen sovelluksiin, vaikka keksintö ei ole tuore.

Mainio keksintö tuo tritiumlamppu. Minulla on sellainen auton avaimenperässäkin, jotta avain löytyy, jos pimeällä satun pudottamaan avaimet. Kerran etsin avaimia tovin pimeässä ilman tritiumlamppua, kun avain oli tipahtanut ja vierähtänyt auton alle kauppakasseja nostaessa. Nyt pitäisi löytyä helpommin.

Tässä linkki keskustelunavaukseen, jonka laitoin joskus siitä tritiumhilemaalista:

Aiheeseen liittyvät linkit näyttävät vielä toimivan.
 


Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös