Valmet seinäkellon jousen mitat

toh

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2017
Viestit
11
Aloitin juuri kellonkorjausharrastuksen korjaamalla kirpparilta ostetun käymättömän mutta siistin Valmet Jussin. Se oli ns. harjoituskappale ennen kuin uskalsin käydä perintökellon kimppuun joka on roikkunut meillä seinällä vuodesta 1958. Kirppari-Jussi oli mielestäni ennen koskematon mutta tämä perintokello on kuulemma käynyt kellosepällä joskus 90-luvulla. Purin sen koneiston nyt ja huomioni kiinnittyi jousiin. Toinen jousi pitää joka tapauksessa vaihtaa koska siinä on kiinnitysreiässä murtumaa, pieni palanen oli jousikotelon sisällä. Se korjattiin aikoinaan jousen katkeamisen takia, ja ilmeisesti molemmat ovat "uudet" koska ovat identtiset? Molemmat jouset ovat hanganneet jousikotelon sisäpintaa eli herää epäilys että onko leveys oikea? Nyt ovat 20 mm. Mielestäni kirpparikellossa oli enemmän tilaa jousen ja kannen välissä? Ainevahvuus on 0,30 mm mutta muistaakseni kirpparikellossa oli paksumpi? Harmi kun en ottanut mittoja ylös. Kirpparikello on jo kasassa joten en voi enää helposti tarkistaa. Kuitenkin perimätieto kertoo, että kello ei korjauksen jälkeen käynyt enää niin pitkään kuin ennen ja aluksi se pysähtelikin usein.

Eli kysymykseni on: mitkä ovat Valmetin jousen alkuperäiset mitat?
 

toh

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2017
Viestit
11
Kello oli silloin 90-luvulla kuulemma jonkin harjoittelijan käsittelyssä ja sen kyllä huomaa! Muutama pikkuosa on hukattu: edessä olevan rattaan alle tuleva messinkiholkki on korvattu mutterilla ja ko. rattaan ja lukkorenkaan välissä oleva prikka puuttuu kokonaan. Messinkiosat on ihan täynnä mustia sormenjälkiä ja jousikotelot on raaputettu täyteen erilaisia viivoja ja merkintöjä. Lyöntivasarat ovat olleet korjauksen jälkeen huonossa asennossa kun kello ei ole soinut kovin kauniisti koko aikana. Levyjen väliset alemmat "tolpat" (sanasto ei ole vielä ihan hallussa, sori) on saatu mutkalle kun ilmeisesti koneiston kiinnitysruuvit on väännetty liian tiukalle? Sen takia alaosan rattaiden päittäisvälys on pieni ja ainakin pari niistä pyörii nihkeästi. On se silti käynyt moitteetta alkukankeuksien jälkeen, ei siinä mitään. Mutta odottaisin kellosepältä edes jotain ammattiylpeyttä, harjoittelija tai ei.
 

toh

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2017
Viestit
11
Tässä korjauksen alla olevassa kellossa on siis 0,40 mm paksut jouset. Käynnin alkukangertely selittynee edellä mainituista seikoista. Leveys on 20 mm ja pituus n. 1600 mm. Hankin sellaiset tähän. Tuskin menee ihan kauheasti metsään.
 


Viimeisimmät keskustelut

Jäseniä paikalla

Ei jäseniä paikalla juuri nyt.

Foorumin tilastot

Keskustelut
13 646
Viestit
64 822
Jäsenet
6 984
Uusin jäsen
Loimu
Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös