Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Vanhan Polaris-heilurikellon huoltoa

Lubitel

Uusi jäsen
Liittynyt
27.1.2020
Viestit
1
Hei, minulla on vanha Polaris 14day clock -heilurikello. Ihan käyntikuntoinen ja toimiva, mutta ronskisti rasvattu, jotta lähti usean vuoden seisonnan jälkeen käymään. Tänään purin koneiston, pesin kaikki osat ultraäänipesurilla ja laitoin kuivamaan. Mikään laakeri ei näytä soikealta, mutta kaikissa on joka suuntaan hieman klappia, joten lienee ollut alkujaankin. Kyseessähän on kiinalainen koneisto.

Nyt kyselen, että mikähän voiteluaine tuolla toimisi siten, että kestäisi parin-kolmen vuoden huoltovälin? Tiedän, että kelloihin pitäisi laittaa niitä erikoisöljyjä, mutta kyseessä ei ole mikään arvokello ja koko purkamisen ideana onkin käsillä tekemisen ilo ja se mielihyvä, kun (toivottavasti) koneisto on taas kasassa ja käy iloisesti.

Muistin myös tehdä pariin rattaaseen kohdistusmerkit, joten lyönnitkin todennäköisesti toimivat ilman suurempaa jumppaa kasauksen jälkeen. Muutenhan edessä voisi olla aika jumppa.

Koneisto muuten on aika tarkkaan tuon näköinen: https://verkkokauppa.hautaniemi.fi/wp-content/uploads/2018/01/kiinakone.png
 
Viimeksi muokattu:

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
56

Tätä olen Polaris-koneistoissa käyttänyt itse menestyksellisesti. Joku asiantuntevampi osaa sanoa, onko valinta mennyt metsään, mutta käsittääkseni sopiva öljy - laadukkaampaa kuin alkuperäinen kiinalainen öljy todennököisesti.

Polariksessa tosiaan täysin samaa koneistoa köytetty jo 70-luvulla kuin tuo tänäkin päivänä myynnissä oleva. Koneisto todennököisesti on shanghailaista alkuperää, Maon aikana Kiinassa arvostetuin kellokoneisto oli Shanghai 555, joka oli kelloista tarkin ja laadukkaimmin tehty. Polariksen koneisto on käytännössä sama, voi myös olla että oikeasti koneistot ovat peräisin Shanghaista, kun Polaris oli enemmänkin rannekellomerkki. Heikosti löytyy asiasta englanniksi tietoa, mutta tämmöiseen johtopäätökseen olen itse päätynyt.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
56
Vielä semmoinen kommentti, että foorumilla ilmeisesti on melko vähän heilurikelloharrastajia tai sitten he eivät tätä kovin aktiivisesti seuraa tai ole innostuneita jakamaan tietämystään aloitteleville harrastajille. Itse yritän olla vähän aktiivisempi, jos nyt osaamista ja tietämystä vähitellen alkaa kertymään lisää.
 

Maira

Administrator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
16.3.2013
Viestit
876
Vielä semmoinen kommentti, että foorumilla ilmeisesti on melko vähän heilurikelloharrastajia tai sitten he eivät tätä kovin aktiivisesti seuraa tai ole innostuneita jakamaan tietämystään aloitteleville harrastajille. Itse yritän olla vähän aktiivisempi, jos nyt osaamista ja tietämystä vähitellen alkaa kertymään lisää.
Syynä voi olla myös se, että eivät seuraa mitään foorumeita, koska ovat ylityöllistettyjä. Tuntuu, että huoltojonot ovat pitkiä kuin nälkävuosi.

Ylipäänsä olen kyllä sitä mieltä, että tietämystä pitäisi jakaa aina kuin mahdollista. Siten osaaminen säilyy ja voi houkutella uusia tekijöitä alalle.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
56
Tietämyksen jakaminen on siinä mielessä kaksiteräinen miekka, että kuitenkin kellojen huolto ja korjaus on osalle ammatti, jota harjoittavat suurella tarkkuudella ja ammattitaidolla. Tätä ei myöskään pysty aivan helposti jakamaan, vaan vaatii pitkän opiskelun ja työkokemuksen. Näyttää kuitenkin siltä, että kun kvartsikoneistot eivät käytännössä maksa lähes yhtään mitään ja saatavilla on perinteisen mekaanisen kellon näköisiä kvartsikelloja, joista automaattisesti lyönnit hiljenevät yöksi jne. niin mekaanisilla seinäkelloilla ei varmaan enää helposti elantoaan ansaitse tänä päivänä. Kokeneita tekijöitä on vähän ja heistäkin monet jo eläkeiässä, lisäksi ammattilaisen työ on sen verran arvokasta, että monet sen vuoksi jättävät kellot korjaamatta vai vaihtavat kvartsikoneistot mekaanisten tilalle. Siiinä mielessä osaamisen jakaminen on hyväksi, ettei kaikki ammattitaito lopu. Itse olen aikanaan (ja no osittain vieläkin sivutoimisesti, kun innostusta löydän) toiminut tv-korjaajana, joka on kanssa täysin häviävä ammatti. Laitteet ovat halpoja, lyhytikäisiä ja monesti korjauskelvottomia tai ainakin kannattamattomia korjata. Tämänkin ammatin ja koulutuksen häviämisen myötä häviää paljon osaamista ja ymmärtämistä elektroniikan päälle, mekaanisten kellojen kohdalla ei soisi käyvän samoin. Ja tuskin kokonaan käykään, mutta tulevaisuudessa ehkä painottuu enemmän juurikin harrastuspuolelle.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
56
Unohtui kommentoida yhtä asiaa. Rattaisiin ei ole tarvetta tehdä kohdistusmerkkejä, moisilla ei ole merkitystä lyöntikoneiston toimintaan. Mitä kannattaa merkitä on rattaiden järjestys purettaessa, niin kokoaminen helpompaa. Lyöntikoneiston toiminnan kannalta siis oleellista on porraslevyn, sieppaajan ja jakokamman asennot suhteessa kohottajaan. Osoitinakselilla siis on se kohottaja, joka käynnistää lyönnit 30 min välein, porraslevyn asento määrää mihin asentoon jakokampa lyönnin käynnistyessä nousee ja lyöntikoneiston pyöriessä pavunmuotoinen kohottaja siirtää kampaa ylöspäin, kunnes se on asennossa, jolloin lyönti pysähtyy. Vähän vaikea selittää, mitta ehkä tästä ymmärtää idean. Tärkeää myös, että välittäjävivut liikkuvat vapaasti, sokat huonosti asettamalla nuo saa jumiin, eikä lyöntikoneisto toimi.
 

TLI

Uusi jäsen
Liittynyt
29.12.2020
Viestit
56
Polaris-koneistot (ainakin nämä vanhat) lienevät parempia kuin voisi kiinalaiselta tuotteelta odottaa. Materiaalivahvuudet eivät eivät pahemmin Valmetista eroa. Jousikoteloratkaisu on halvempi ja materiaaia säästävämpi ja prikat ovat melko kelvotonta materiaalia ja vääntyvät helposti irroitettaessa. Pohjan materiaali on hyvinkin vahvaa messinkiä. Kun Hautaniemeltä saa uusia koneistoja 99 eurolla, niin on varmasti yksi syy, miksei näitä normaalisti huolleta. Harrastusmielessä kuitenkin hyviä huoltotöiden opetteluun, eikä tule katastrofia, vaikka saisi jotain rikottuakin - pahimmassa tapauksessa edessä on tuo vajaan satasen investointi, jos haluaa kellon säilyttää toimintakunnossa. Koneiston rakenne myös vastaa saksalaisia ja suomalaisia koneistoja - toisin kuin esim. japanilaiset ja korealaiset halvat koneistot, joissa on omat ratkaisunsa halvan hinnan saavuttamiseksi. Japanilaisista koneistoista foorumilla lienee huoltokokemuksia, kun niitä on Aika-kelloissakin jossain erää käytetty?
 


Jäseniä paikalla

Foorumin tilastot

Keskustelut
10 198
Viestit
52 805
Jäsenet
5 732
Uusin jäsen
CadillacMan

Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös