Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Nissilä

Jäsen
Liittynyt
21.4.2013
Viestit
156
Vs: Citizen

Magilla sanoi:
Citizen Marinaut näyttäisi lukevan oman halvan rymykellon pohjassa.
Katos pentelettä, mulla lukee ihan sama juttu mun rymykellon pohjassa, ostin omani postin kautta Keskisen kelloliikkeestä, se tuli nahkarannekkeella mutta nämä superkesät hiostutti nahkarannekkeen alta aikayksikön pois, niin laitoin siihen silikonirannekkeen.
Hyvä mökkikello.
 

Ikarus

Uusi jäsen
Liittynyt
20.1.2019
Viestit
29
Ostin usean vuoden miettimisen jälkeen yhden haavekelloistani.

Citizen Promaster Aqualand NY0040-50W.

IMG_20201001_181234.jpg

NY0040 on maailman suurimman kellovalmistajan sukeltajan kello, joka painii samassa sarjassa mm. Seikon SKX:n kanssa. Ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan se onkin hyvin samanlainen. Musta versio on yleisin, mutta tämä lumetauluinen on minusta ehdottomasti mielenkiintoisin. Siinä on jotain kummallista vetovoimaa.

Runko on 42-millinen, mutta kello on pienemmän tuntuinen ranteessa. Kello on tehty puhtaasti työkaluksi, eikä siinä ole turhia kiillotuksia tai muutakaan ylimääräistä. Rungossa on kuitenkin harjatun pinnan lisäksi kiillotettuja osuuksia. Kellon design on todella onnistunut. Lumetaulun lisäksi viisaritkin ovat luonnollisesti itsevalaisevia. Ratkaisu on ehkä kummallinen, sillä usein lumetauluisten viisarit ovat mustia kontrastin luomiseksi. Se kuitenkin näyttää yksinkertaisesti paremmalta, ja tämä on näkemistäni kelloista ainoa lumetauluinen kello, joka on oikeasti hieno.

Tämän lumetauluisen valmistus on ajettu alas, mutta ilmeisesti niitä tehdään vielä Saksan ja Italian markkinoille. Olen iloinen, että kerkesin tämän vielä ostamaan. Löysin omani sveitsiläisestä kaupasta Chrono24:n kautta. Hinnaksi tuli posteineen 234 euroa, jonka maksaa mielellään, mutta on syytä muistaa, että vielä muutama vuosi sitten tämän sai noin 100 euroa halvemmalla. Valitsin metallirannekkeisen, sillä kumirannekkeen voi aina edullisesti ostaa jälkikäteen. Näyttää hyvältä kummalla vaan.

Kelloa on valmistettu 1990-luvulta alkaen. Koneistona on Miyota/Citizen 8203, jota on (ilmeisesti pienin muutoksin) valmistettu 1970-luvulta alkaen. On siis suhteellisen testattu ja toimiva koneisto. Tarkkuus on (kuulemma) Seikoa parempi, ja toistaiseksi siltä vaikuttaakin. Muutaman sekuntin edistää päivässä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana vain yhteen suuntaan vetävä vetopaino, joka pyörii siis toiseen suuntaan tyhjää, ja sen kuuleekin joskus, kun vetopaino jää hyrräämään yllättävän pitkäksikin aikaa. Se on ilmeisesti varsin tehokas ja toimiva ratkaisu.

Kellolla on lisäksi historia Italian merivoimien kanssa, jonka palveluskellona (musta versio) toimi useita vuosia vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Lukemani mukaan paineenkesto olisi mitattu heidän toimesta 500 metriin asti (kellon arvo 200 metriä).

IMG_20201001_181443.jpg

Loppuun vielä plussat ja miinukset.

+ ainutlaatuinen design: kehän fontti pyöristyksineen, taulun indeksit, persoonalliset viisarit, nupin paikka klo 8:ssa (ei nuppi ota kämmenselkään kiinni), lumeviisarit + lumetaulu
+ kehää on helppo käyttää ja se toimii tarkasti. Siitä saa hyvän otteen.
+ rannekkeessa on "märkäpukusäätö", joka toimii arjessa kätevästi ja istuvuus on aina kohdillaan

- taulun luettavuus on... vaihtelevaa. Lumeviisarit ovat hienot, mutta eivät välttämättä tee parasta kontrastia
- kehä on liiankin helposti liikkuva, ja joskus se liikkuu hieman johonkin osuessaan.
- ranneke on jäykän ja vähän halvan oloinen, vaikkakin käytännöllinen ja näyttää hyvältä.

Kokonaisuudessaan hieno kello, jota voin suositella, jos haluaa kokoelmaansa jotain erilaista, jossa on modernin klassikon aineksia.
 

JHellberg

Uusi jäsen
Liittynyt
15.2.2019
Viestit
22
Löytyyköhän 70 lukulaisiin citizeneihin miten hyvin varaosia?
Bongasin yhden joka kiinnostaa, hinta on halpa, mutta pohdin onko mitään tehtävissä jos pitäisi osiä löytää.
 

teppo teboil

Uusi jäsen
Liittynyt
12.2.2018
Viestit
47
En ole asianntuntija mutta mutuna sanoisin että tavallisimpiin Citizeneihin löytyy kokonaiset uudet koneistot (mekaaniset), joko 8215 (82xx) automaatti tai sitten on myös käsinvedettävä (jonka numeroa en muista) jotka pitäisi sopia 70-luvun koneiston tilalle, koska käytännössä Citizen on tehnyt sitä samaa koneistoa nyt kohta 50 vuotta, välillä vain vähän tuotantoteknisiä tuunauksia.

Muista osista, lasike ja nuppi ja tiivisteet on vähän vaikeampi sanoa, riippuu varmaan mallista, sopivatko jotkin yleisvaraosat tai löytyykö alkuperäisiä osia juuri siihen malliin jostain.
 
Viimeksi muokattu:

JiiPeeJii

Uusi jäsen
Liittynyt
21.10.2020
Viestit
1
Löytyyköhän 70 lukulaisiin citizeneihin miten hyvin varaosia?
Bongasin yhden joka kiinnostaa, hinta on halpa, mutta pohdin onko mitään tehtävissä jos pitäisi osiä löytää.
Moi, itse sain pari päivää sitten ilmeisesti 70-luvun alussa valmistetun 4-160185 SMK:n. Mun kellossa on lasi täysin vaihtokunnossa ja sitä etsiessä olen kyllä joihinkin muihinkin osiin törmännyt. Mutta varmaan riippuu myös hurjan paljon kellon mallista kuinka osia löytyy.

Jos jollakulla tietoa mistä löydän kellooni uuden lasin, tai edes varaosan numeron niin kiitän suuresti.

jp
 


Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös