Tervetuloa

Suomen suurimmalle kelloaiheiselle keskustelufoorumille

Liity mukaan!

Omat vintage-löydöt

Crystron

Uusi jäsen
Liittynyt
6.8.2015
Viestit
98
Herätetääs tämäkin ketju...

Vintagea on kerennyt tulemaan ja menemään jos minkälaista, mutta mekaaninen Longines on kokoelmista tähän asti puuttunut. Nyt viimein sattui kohdalle sopuhintaan viisikymmenluvun cal. 23ZS, joten sekin puute on sitten korjattu.

Ennen huoltoa:

IMG_20200309_100359.jpg

IMG_20200309_100650.jpg

Ja jälkeen:

IMG_20200309_155151.jpg

IMG_20200309_151621.jpg

IMG_20200309_155026.jpg

IMG_20200309_154930.jpg

Varsinkin koneisto on kovasti omaan mieleen, oikein klassinen sveitsiläinen perusmekaaninen Breguet -spiraalilla ja komealla viimestelyllä höystettynä. Nätit koristehionnat ja mm. viistetyt ankkuri ja rattaiden puolat, tykkään!

Longines-Wittnauer -brändätty Keystone -tehtaan kultafilee-kuori, joten varmaan joku jenkkimyyntiin tehty kapine alunperin?
 

hm42

Aktivisti
Liittynyt
30.9.2014
Viestit
548
Missä menee vintage raja, eli lasketaanko tämä SeikoSeiko vuodelta 1993 vintageksi?
Joskus näin tällaisen määritelmän:
Antiikki > 100 vuotta
Vintage 30-99 vuotta
Second hand 2-29 vuotta

Mutta varsin kevyesti noita termejä sekoitellaan.

Ehkä kellon elinkaarikin vaikuttaa asiaan: jos samaa mallia on tehty vaikkapa ulkoisesti muuttumattomana jo 80-luvulla niin vaikea sitä on vintageksi vielä kutsua.
70-luvulle jäänyt muotokieli sen sijaan on selkeästi vintage-kategoriaa.
 

hm42

Aktivisti
Liittynyt
30.9.2014
Viestit
548
Edelliseen liittyen mikä on mielipiteenne: muuttuuko kaikki vanhetessaan automaattiseksi vintageksi, vai onko termi varattu vain parhaille malleille / yksilöille? Rinnakkaisia kategorioita voisivat olla vaikkapa romu ja roska... ja glorifioitu romu eli kitsch.
 

Puhti

Aktivisti
Liittynyt
6.7.2016
Viestit
598
Edelliseen liittyen mikä on mielipiteenne: muuttuuko kaikki vanhetessaan automaattiseksi vintageksi, vai onko termi varattu vain parhaille malleille / yksilöille? Rinnakkaisia kategorioita voisivat olla vaikkapa romu ja roska... ja glorifioitu romu eli kitsch.
Kyllä, kaikesta tulee vintagea. Eihän tuo käsite määrittele muuta kuin esineen ikää. Vintagea on kelloissakin niin 70-luvun ikoninen Rolex kuin kitschy Tissot New Timer "mekaaninen digitaalikello".
 

teppo teboil

Uusi jäsen
Liittynyt
12.2.2018
Viestit
24
Nostan heille hattua jotka jaksavat keräillä 50-60-70-80 luvun sähköisiä, digitaalisia, sekä hassuja mekaanisia kelloja, jotka muodin mukaisesti antoivat ymmärtää olleensa digitaalisia, vaikka olivat mekaanisia.
Niitä kelloja ei löydä joka käytettyjen kellojan kaupasta ja joutuu maksamaankin kuntoon nähden luultavasti ihan liikaa ja vaarana on koko ajan että kello ei enää jatkossa koskaan toimi, jos toimi edes ostettaessa.

LCD-näytöistäkin on ne ensimmäiset mallit joissa oli käytetty jotain harvinaiseksi jäänyttä tekniikkaa jossa näyttö oli kaunis ja hohti jatkuvasti pimeälläkin (joko radioaktiivisuuden tai sähkön voimalla) ja digital watch forumilla joku sellaisia on onnistunut keräämään useita, osa toimii, osa ei, olivat kuulemma aikoinaan herkkiä menemään rikki.

W.R.C:llä on täällä usein myynnissä 80-90-lukujen Swatceja ja ne ovat mielestäni hyvää vintagea , pajon mielenkiintoisempia kuin oikeastaan mitkään muut sen ajan kellot.

Perusteluna edelliselle esim. se sleeper-malli jossa oli vaatimattomasti vain tunti ja minuuttiviisarit, mutta kello muuttui sekundaattoriksi nuppia painamalla, jolloin minuuttiviisari toimi sekuntiviisarina ja kello osasi palata takaisin oikeaan aikaan nuppia painamalla ja toinen malli jossa on 21 kivinen kvartsikronografi muutaman kympin hinnalla (verrattuna nykyisiin tonninkin kronografeihin), sekä teema-aiheet, mm. se tunnetun valokuvaajan urheilukuvilla koristeltu kello/myyntipakkaus.

En tiedä, saako W.R.C myytyä Swatceja täällä, mutta ne ovat mielenkiintoisia, ihmiset kuitekin luultavasti ostavat ja arvostavat ennemmin niitä kelloja joita on yleisesti helppo mieltää että ovat aitoa ja arvokasta vintagea.
 
Viimeksi muokattu:

W.R.C.

Aika ei lopu.
Liittynyt
28.8.2014
Viestit
1 322
Antiikkiesineitä, vanhat esineet ja käytettyä tavaraa
Sana "vintage", lainasana jota käytetään miten sattuu, ei varsinaisesti määrittele minkään tavaran ikää

Antiikkiesineillä tarkoitetaan arvonlisäverotuksessa tavaroita, jotka ovat yli 100 vuotta vanhoja ja jotka eivät ole taide- tai keräilyesineitä (lain 79 e §).

Taide-, keräily- tai antiikkiesineitä ei pidetä arvonlisäverotuksessa käytettyinä tavaroina. Käsitteiden erottaminen on tarpeen, koska tietyt marginaaliverotussäännökset koskevat vain taide-, keräily- tai antiikkiesineitä. Mikäli tavara ei täytä taide-, keräily- tai antiikkiesineelle asetettuja vaatimuksia, siihen voidaan soveltaa käytettyä tavaraa koskevia säännöksiä näiden edellytysten täyttyessä. Esimerkiksi 90 vuotta vanhaa yksityishenkilöltä ostettua huonekalua voidaan pitää käytettynä tavarana.Kansallisen kulttuuriomaisuuden suojelun tavoitteena on säilyttää arvokkain kulttuuriomaisuus Suomessa osana historiaa ja kulttuuri-identiteettiä.
Tätä koskevat säädökset sisältyvät lakiin kulttuuriesineiden maastaviennin rajoittamisesta (933/2016). Lakia sovelletaan kaikkeen kulttuuriesineiden liikkumiseen Suomen rajojen ulkopuolelle. Kansallisen lainsäädännön lisäksi kulttuuriesineiden vientiä EU:n ulkopuolelle säätelee Euroopan unionin neuvoston asetus (EY) No 116/2009 sekä komission täytäntöönpanoasetus (EU) No 1081/2012 kulttuuriesineiden viennistä.

Esineet, joiden vientiin tarvitaan kansallinen maastavientilupa
Seuraavat yli 100 vuotta vanhat Suomessa valmistetut tai vähintään 100 vuotta Suomessa olleet esineet
e) kellot ja ajannäyttäjät

EU-luvan tarvitsevat seuraavat esineet, jos niiden arvo on yhtä suuri tai suurempi kuin ilmoitettu rahallinen kynnys:

Muut vanhat esineet: kellot, 50 000 €
- 50-100 vuotta vanhatvintage [vintage t. vintidž]
oman vuosikymmenensä muotia t. tyyliä edustavista vanhoista (tav. 1900-luvun alkupuoliskon) vaatteista tm. tuotteista.
- Kirpputoreilta löytää joskus aitoa vintagea.

 
Viimeksi muokattu:

Puhti

Aktivisti
Liittynyt
6.7.2016
Viestit
598
Kyllähän vintage nimenomaan määrittelee esineen ikää vaikka se ei anna sille tarkkaa ikää. Vintage ei ota kantaa esim. tuotteen designiin vaan nimenomaan sen valmistusajankohtaan nykyhetkestä katsottuna. Lähimenneisyydessä tuotetut esineet eivät ole vintagea ja kun mennään liian kauas, puhutaan antiikista. Wikipedian määritelmä on ihan hyvä, ja kertoo miten vintage nykyisin nähdään:

"Vintage (suom. hyvä vuosikerta) tarkoittaa menneiden vuosikymmenten vaatteita ja esineitä."

"Vintage ilmenee jo muutaman kymmenen vuoden ikäisissä kulutustavaroissa. Yleensä sana vintage liittyy vanhojen tuotteiden keräilyyn tai käyttöesineisiin."

Tosin muutaman vuosikymmenen sijaan on parempi puhua vähintään noin 30 vuodesta.
 

Vanellus

Uusi jäsen
Liittynyt
6.3.2020
Viestit
23
Tässä laatikossa taitaa vintagen määrä olla 6/10. Longines ja Glycine retromalleja.

IMG_2774 (kopio).jpg
 


Kellofoorumin luotettavan palvelinalustan toimittaa XetNET – Webhotelli ja virtuaalipalvelimet
Ylös