Liipotin_1950
Uusi jäsen
- Liittynyt
- 8.1.2024
- Viestit
- 4
Kellon malli ? Puukotelon takakannessa merkintä "TAPANI" ? Olisiko tämä kellon malli ?Vastataan tähänkin itselleni. Piirtopuikolla ei tule raapia mitään koneistoon vaan ankkurin putoukset saa säädettyä kohdalleen helposti näin: laitetaan vain vasemmanpuoleinen ruuvi kiinni ja säädetään se ovaalin reiän asento niin, että ruuvi on suurinpiirein puolessavälissä. Jätetään ruuvia sen verran löysälle, että oikeaa puolta voi nostaa ja laskea. Koneistossa ei ole vetoa tässä säädössä, vaan simuloidaan käyntiä pyörittämällä käyntiratasta edeltävää ratasta käsin samalla helluttaen heilurin ripustusta oikealle ja vasemmalla ja säädetään putous niin pieneksi, että koneisto juuri ja juuri lukittuu. Sen jälkeen nostetaan ihan vähän, että alkaa taas käymään. Tällöin putousten pitäisi olla ok ja voidaan toinenkin ruuvi kiinnittää. Ajatuksena on, että putouksen on hyvä olla aina mahdollisimman pieni.
Koneiston saa Valmetissakin säädettyä helposti käymään suorassa ihan niin, että se on kaapissa, vaikkei erillistä telinettä olisi. Kaappi suoraan seinään kiinni ja koneiston voi laittaa siihen väärin päin, jolloin heilurin ripustuksessa olevaa "kitkasäätöä" pääsee helposti kääntämään. Kun kohdallaan, voi koneiston kääntää sitten oikein päin.
Putous ? Tarkoittanee että kuinka syvälle käyntirattaan hahloon ankkurin kynsi ulottuu ?
Säädin MUTU-tuntumalla ankkurin ja käyntirattaan akseleiden etäisyyttä toisistaan siten, että kellokoneiston pieni kallistaminen puolelta toiselle onnistuisi kellon pysähtymättä. Säädön tuloksena koneiston askellusääni muuttui ehkä aavistuksen terävämmäksi ? Ajatuksena oli voimistaa ankkurin liikettä hiukan jolloin heilurin liikkeen pitäisi olla aavistuksen laajempi.
Säädön jälkeen kellon koneistoa voi kallistaa puolelta toiselle noin 5 astetta ennenkuin kello pysähtyy. Eli +/- 2,5 astetta nollakohdasta suuntaansa.
Ja heilurin heilahduskulma 7,5 astetta ääriasennosta toiseen.